• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Chinese mega-metropolen

Lezing door                 Michiel Hulshof
Datum                          19 april 2017
Locatie                         Gigant, Apeldoorn

 

In China verandert alles razendsnel. In de komende twintig jaar verhuizen liefst 300 miljoen Chinezen van het platteland naar de steden, die daardoor uitgroeien tot mega-metropolen. Anders dan New York, Parijs of Rio de Janeiro kennen we die steden in het Westen helemaal niet. Wat gaat daar gebeuren? En wat gebeurt er nu al? Hoe ziet die enorme verstedelijkingsoperatie in China er uit? Wie profiteren er van, wie mist de boot, wie staat met lege handen? In een inspirerende lezing met veel beeld, beschrijft Michiel Hulshof de belangrijkste ontwikkelingen in China’s ontluikende megalopolis.

Journalist Michiel Hulshof en architect Daan Roggeveen reisden naar deze steden en schreven daarover het boek De Stad Die Naar Meneer Sun Verhuisde. Ze ontmoetten bouwvakkers die de grootste stad op aarde bouwen en eenvoudige maïsboeren die hun eigen boerderijen vervangen door moderne appartementencomplexen. Ze spraken met miljonairs en met illegalen, en liepen rond in splinternieuwe stadscentra zonder bewoners.
michielhulshof450x275
Michiel Hulshof is medeoprichter en eigenaar van onderzoeksbureau Tertium. Hij is sinds 2001 als journalist verbonden aan Vrij Nederland, waarvoor hij van 2007 tot 2011 werkte als China-correspondent. Samen met architect Daan Roggeveen doet hij onderzoek naar metropolen en geeft daarover lezingen aan universiteiten over de hele wereld. In 2012 verscheen hun boek De Stad Die Naar Meneer Sun Verhuisde over de megasteden in het binnenland van China. Hij studeerde journalistiek en geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.