Docent: Jos van Remundt
Wanneer: Dinsdag 14, 21, 28 januari;
4, 11 februari 2025
Locatie: De Groene Hoven – zaal 5
Tijdstip: 14:00-16:00u
Filosofie is eeuwenlang het domein geweest van een selecte groep welgestelde mannen, maar tegenwoordig kom je filosofische vragen zelfs op theezakjes tegen. Vragen als ‘wat is filosofie?’ en ‘wie kan als filosoof worden gezien?’ hebben daardoor een nieuwe dimensie gekregen. In hun boek Filosofische verbeelding willen Jos van Remundt en Sytske Blaauw de filosofiegeschiedenis herzien, met extra aandacht voor de invloed van godsdiensten en voor kwesties als slavernij en mensenrechten op het westerse denken.
Filosofische verbeelding biedt een breed overzicht van de westerse filosofie, maar ook van de invloed die godsdiensten zoals het jodendom, het katholicisme, het reformatorisch christendom en meer recentelijk, de islam hebben op het denken en de samenleving. Want er zijn godsdienstige dogma’s die geregeld in conflict komen met filosofische of seculiere perspectieven. Godsdiensten als het christendom en de islam staan ook wel voor spanningen tussen geloof en rede, en hun sterke morele voorschriften beperken de individuele vrijheid. Hoewel hun invloed op filosofie en maatschappij onmiskenbaar is, blijven vragen bestaan over de balans tussen godsdienstige tradities en een pluralistische, open samenleving.
In het boek staan zes fundamentele vragen centraal, die gerelateerd worden aan godsdiensten en levensbeschouwingen, waaronder het humanisme: ‘Wie is de mens?’, ‘Wat is goed en kwaad?’, ‘Hoe leven mensen samen?’, ‘Wat betekenen lijden en dood?’, ‘Wat is ruimte?’ en ‘Wat is tijd?’.
Jos van Remundt zal met u dit complexe, maar boeiende, thema in vijf bijeenkomsten aan hand van zijn boek ‘Filosofische verbeelding’ onder de loep nemen. Bij de eerste bijeenkomst maken we kennis met elkaar zodat we weten wat men van deze bijeenkomsten kan verwachten. De cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil leren over de filosofische denkbeelden en de invloeden van de godsdiensten die in onze diverse samenleving voortleven. Bij de cursusprijs is het boek inbegrepen.
Jos van Remundt is docent levensbeschouwing, religiewetenschappen en filosofie. Hij schreef eerder ‘Verhalen die er toe doen’ (2011), ‘In Goede Handen’ (2014) en ‘Inleiding identiteit en burgerschap’ (2018). Hij is initiator van Stichting Echelon, die boeken, onderwijsprojecten en leermiddelen voor levensbeschouwing en identiteitsontwikkeling maakt. Jos gaf reeds eerder cursussen bij OKW.
Deelnemers: maximaal 10
Kosten: € 110,00 (incl. boek) OKW-leden; € 130,00 (incl. boek) niet-leden
Aanmelden voor een cursus gaat zó:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.
Betaling:
Pas nadat u van Femmy Erbé bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.
Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.