• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 1: Kennismaking met mindfulness; De cursus vervalt wegens corona

Docent       Hedwig Smit
Wanneer   Dinsdag 16 febr; 9 en 23 mrt; 6 apr
Locatie      De Groene Hoven, zaal 3 en zaal 1
                    Koninginnelaan 280
                    7315  EE Apeldoorn
Tijdstip      10:00 – 12:00u
 
‘Mindfulness’, het onderwerp van de cursus is actueel en voor OKW helemaal nieuw! Onze docent Hedwig Smit heeft al een aantal succesvolle cursussen gegeven. We zijn blij dat we haar voor OKW hebben kunnen strikken. 

Mindfulness zweverig? Juist niet! Er bestaan veel misverstanden over mindfulness. Dat het zweverig is bijvoorbeeld, of dat het doel is om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. En een leger hoofd en/of ontspanning is zeker iets wat het effect kan zijn van de beoefening van mindfulness, maar het is niet het doel. Eigenlijk gaat het puur om het opmerken van wat er hier en nu is, zonder oordeel.Jon Kabat-Zinn – de grondlegger van de mindfulness based stress reduction training – beschrijft het zo: ‘Mindfulness betekent aandacht geven, op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend’. De beoefening hiervan, ook wel aandachttraining genoemd blijkt een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van leven.

Wilt u hier meer over weten? In deze vier bijeenkomsten wordt onder andere besproken wat mindfulness is en waar het zijn oorsprong vindt. Maar belangrijker nog: u gaat zelf door middel van verschillende oefeningen ervaren wat mindfulness voor u kan betekenen.

Nuttige informatie: Tijdens de bijeenkomsten zitten we veelal gewoon op een stoel. Voor een aantal oefeningen is het prettig om comfortabel te kunnen liggen. De aanschaf van een mat (bijv. een yogamat) is aanbevolen.

Voor deelname aan deze cursus is geen ervaring met meditatie nodig. Bij gezondheidsproblemen, lichamelijke klachten en/of psychische klachten is het advies om dit bij aanmelding te melden. Waar nodig is vooraf overleg met de trainer mogelijk.

Hedwig Smit MSc. (1983) studeerde Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ze is werkzaam als orthopedagoog in de kinder- en jeugdpsychiatrie en geeft daarnaast als ZZP’er mindfulness trainingen. In 2009 kwam ze voor het eerst in aanraking met mindfulness, toen ze zelf last had van stress-gerelateerde klachten. Ze volgde een 8-weekse mindfulness training en kwam door een collega in aanraking met de toepassing van mindfulness op gebied van ouderschap. De opleiding tot Mindful Parenting trainer was het gevolg. Na een aantal jaren besloot ze om haar mindfulness beoefening te verdiepen en de toepassing ervan in haar werk te verbreden. Hedwig volgde de opleiding tot mindfulness trainer MBSR (mindfulness based stress reduction) en MBCT (mindfulness based cognitive therapy) en is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN.

Deelnemers: maximaal 15
Kosten:  € 55,00 voor OKW-leden,€ 75,00 voor niet-leden

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nlPas als u bevestiging van inschrijving hebt ontvangen, betaalt u het cursusgeld.
Betaling cursusgeld: Na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op rekening
NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.