• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 6: Goethe en zijn Faust

Docent        Frans Versteeg
Wanneer    Donderdag 30 sept; 14, 28 okt;
                     11, 25 nov.
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30 – 15:30u

Goethe en zijn Faust – de grote inwijdingsweg van de westerse mens

De legende van Doctor Faustus bestond al meerdere eeuwen voordat Johann Wolfgang von Goethe op aandringen van zijn vrienden zijn unieke versie van het verhaal schreef.

Goethe, die leefde van 1749-1832, begon aan zijn eerste Urfaust toen hij nog in zijn twintiger jaren was. De laatste punt achter de laatste versregel zette Goethe in de zomer van 1831, een maand voor zijn 82ste verjaardag. Faust is daarmee Goethe’s levenswerk in alle denkbare betekenissen van dat woord.

De enorme omvang en de complexiteit van de tekst maken dit grootse werk niet gemakkelijk toegankelijk. Zoals Dante’s Goddelijke Komedie, laat ook Goethe’s Faust zich op vele manieren lezen. Het is het indringende verhaal van onze ontmoeting met het kwade op individueel niveau en de manifestatie van het duivelse in onze maatschappij.

Maar Goethe’s Faust is ook de inwijdingsweg van de mens, die naar het Goede streeft. Faust is een meesterwerk vol ‘psychologisch’ inzicht, vol directe en indirecte maatschappijkritiek, èn een toneelstuk waar de diepste universele mysteriewijsheid in versleuteld is.

De cursus wil allereerst de toegankelijkheid van de enorme tekst van Goethe vergroten. Dit gebeurt enerzijds door de structuur en de opbouw van het toneelstuk te verduidelijken en anderzijds door te aan te geven en te illustreren hoe Goethe zijn teksten zowel een letterlijke betekenis alsook overdrachtelijke en symbolische betekenissen meegeeft.
Daarnaast wil de cursus vooral ook een uitnodiging zijn om de Faust te gaan lezen met ons hart, zodat wij bij het lezen niet slechts meer kennis en begrip verwerven, maar wij de reis ook kunnen gaan doorleven.

In de vijf bijeenkomsten komt achtereenvolgens aan bod:
1. Een algemene inleiding over het leven van Goethe, over zijn literaire werk en over de betekenis van Goethes Faust in het geheel van zijn publicaties.

2. De geschiedenis en de betekenis van de legende van Doctor Faust in onze westerse cultuur en de hoofdlijnen waarlangs Goethe zijn Faust vorm heeft gegeven.

3. Faust I – opbouw en structuur van het eerste deel, de inleiding, de Gretchen-tragedie en het beklemmende einde van de reis “door de kleine wereld”.

4. Faust II – de reis “door de grote wereld” – opbouw en structuur van het tweede deel. Bespreking van de eerste drie akten van de vijf akten Faust II – van het Keizerlijke Hof tot en met de Klassieke Walpurgisnacht en de ontmoeting van Faust met Helena. De opbouw van de verhaallijn en de meervoudige betekenis van de teksten – de onderliggende logica van het verhaal.

5. Faust II – bespreking van de vierde en vijfde akte. De dood van Faust en de ten-hemel-opname. Terugblik. De betekenis van Goethe en zijn Faust voor ons vandaag. De ongekende actualiteit van Goethes leven en werk.

Frans Versteeg is duurzaam ondernemer consultant en coach. Hij studeerde geschiedenis, filosofie en theologie in Leiden en Parijs en werkte vervolgens vele jaren in het internationale bedrijfsleven. De laatste 12 jaar is hij actief met projecten in de energie- en voedseltransitie & adviseert hij over duurzame personeels- en organisatieontwikkeling.
Al vele jaren is hij verder hartstochtelijk bezig met muziek, symbolische theaterwerken, kunst en wereldliteratuur. Na de cursus over Dante is dit de tweede die hij voor OKW verzorgt.

Deelnemers: maximaal 25
Kosten: € 70,00 voor OKW-leden: € 90,00 voor niet-leden

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Pas als u bevestiging van inschrijving hebt ontvangen, betaalt u het cursusgeld.

Betaling cursusgeld: Na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.