• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 10: Het Loo

Docent:         Huub Ummels
Wanneer:      Woensdag 12, 19, 26 okt.
                        Datum excursie Het Loo in overleg 
Locatie:         De Groene Hoven – zaal 1
                        Koninginnelaan 280
                        7315EE Apeldoorn
Tijdstip:         13:30 – 15:30u

Van Jachthuis tot Nationaal Museum, Paleis Het Loo
Deze cursus is het logische vervolg op de in het voorjaar gehouden cursus over het jachtslot het Oude Loo. 
In 1684 liet stadhouder Willem III, prins van Oranje een nieuw jachthuis bouwen dat we nu kennen als paleis Het Loo. Hij was gehuwd met Mary II Stuart, dochter van de Engelse koning. Dit huwelijk maakte dat hij uiteindelijk als koning van Engeland zou uitgroeien tot een van de machtigste vorsten van Europa.
Maar daarvan was bij de eerste steenlegging van Het Loo door prinses Mary in 1685 nog geen sprake. Paleis Het Loo veranderde in feite pas van jachthuis tot koninklijk paleis onder koning Lodewijk Napoleon. Dat was in 1806. Vanaf 1813 werd het zomerverblijf van de koningen en koninginnen van Oranje-Nassau tot het overlijden op Het Loo in 1962 van prinses Wilhelmina.
Deze cursus gaat over de bouw, de talrijke verbouwingen en restauraties tot de recente grote verbouwing. Maar ook over de transformatie van de oorspronkelijke baroktuinen in een landschappelijke tuin naar Engels voorbeeld en opnieuw naar een baroktuin tussen 1977 en 1984. Ook de rol van diverse personen in de lange geschiedenis van Het Loo komt in de cursus ruim aan bod.

Huub Ummels was ambtenaar cultureel erfgoed bij de gemeente Apeldoorn en is een groot kenner van de Apeldoornse geschiedenis. Hij schreef of werkte mee aan een groot aantal publicaties over de geschiedenis van de stad op de Veluwe. Huub maakt namens de gemeente Apeldoorn deel uit van een inter-universitaire werkgroep die de geschiedenis van de Hanze bestudeert. Hij verzorgde zeer succesvolle cursussen  en is inmiddels een bekend zicht bij OKW

Deelnemers:       maximaal 15
 Kosten:                € 57,50 voor OKW-leden; € 77,50 voor niet-leden

Aanmelden:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Daarna ontvangt u van Femmy bevestiging van inschrijving.

Betaling:
Pas na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW
NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.

Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.