• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 5: ‘Odyssee’ (volgeboekt!)

Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn

Docent         Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer     Woensdag 22, 29 sept; 13, 20 okt.
Locatie         De Groene Hoven – zaal 1
                      Koninginnelaan 280
                      7315 EE Apeldoorn
Tijdstip        19:30 – 21:30u

Een lange reis moest Odysseus maken: 10 jaar deed hij over de terugkomst uit Troje. Het beroemde verhaal van zijn omzwervingen werd opgetekend in Homerus’ heldendicht de Odyssee. In deze nieuwe serie in de reeks Griekse mythologie kijken we naar de omzwervingen die Odysseus maakte over de hele (tot dan toe bekende) wereld. Maar ook naar wat hij aantreft bij thuiskomst: een huis overvol met mannen die dolgraag zijn opvolger willen worden, en een bijna volwassen zoon die op zoek gaat naar zijn vader. Op deze manier leren we meer over Griekse machts- en familieverhoudingen, de cultuur rondom gastvriendschap en de verhouding tussen mensen en goden.

Week 1: De tien jaar van Odysseus: monsters, moed en overmoed
Week 2: Telemachos: wat kan een Griekse jongen zonder vader nog leren over leiderschap?
Week 3: Penelope: een vrouw aan de leiding?
Week 4: Eindspel: het belang van vermomming én trouw

In de cursus komt een breed palet van literatuur, cultuur, archeologie en kunst aan bod. Het is mogelijk om deze cursus te volgen zonder eerst de basiscursus of de cursus over de Ilias gedaan te hebben. De stof wordt zo behandeld dat voorkennis niet nodig is.

Eveline van Hilten-Rutten (MA) (1988) studeerde Klassieke Talen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de University of Glasgow. Vanaf 2012 was zij ruim vijf jaar in dienst als onderzoeker en docent oud-Grieks bij de Radboud Universiteit. Momenteel rondt zij haar promotieonderzoek naar de overlevering en receptie van Griekse poëzie af. Zij is geboeid door alles wat met tekst, verhaal en wetenschap te maken heeft, gaf diverse gastlezingen voor o.a. het NKV en werkte mee aan tentoonstellingen. Voor OKW gaf ze eerder succesvolle cursussen.

Deelnemers: maximaal 15
Kosten: € 55,00 voor leden OKW en NKV; € 75,00 voor niet-leden (prijs incl. thee/koffie)

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Pas als u bevestiging van inschrijving hebt ontvangen, betaalt u het cursusgeld.

Betaling cursusgeld: Na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.