• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 12: Verovering van de Ruimte

Docent:         Alex Scholten
Wanneer:      Donderdag 3, 10, 17, 24 nov, 1 dec.
Locatie:          De Groene Hoven – zaal 1
                        Koninginnelaan 280
                        7315  EE Apeldoorn
Tijdstip:         19:30-21:30u

Actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart
Hoewel ruimtevaart misschien niet meer altijd voorpaginanieuws is, is zij niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. In vijf lessen worden aan de hand van fraaie beelden een aantal actuele ontwikkelingen in de ruimtevaart besproken.

3/11 Mens in de ruimte
Hoe is het om te leven en werken aan boord van het International Space Station (ISS)? Wat is de toekomst van het ISS? Wat doen de Chinezen en lopen er binnenkort weer mensen op de Maan? Daarnaast aandacht voor een nieuwe ruimtevaartontwikkeling: ruimtetoerisme!

10/11 De verkenning van Mars
Anno 2022 rijden drie robotwagens over het oppervlak van Mars en maken een half dozijn satellieten continu opnamen van de planeet. Wat hopen ze te ontdekken? En lopen er binnenkort ook mensen op Mars?

17/11 De Geschiedenis van ons Zonnestelsel
Reizen van de mens naar planeten en sterren is nog science-fiction, maar onbemande satellieten hebben inmiddels ons hele zonnestelsel doorkruist.  Mede dankzij dit onderzoek aan planeten, manen, planetoïden en kometen weten we ook veel meer over het verleden en toekomst van onze aarde.

24/11 Op zoek naar Exoplaneten
Zijn wij alleen? Dankzij ruimtetelescopen zijn er inmiddels al meer dan 5000 planeten bij andere sterren ontdekt. Zit daar een tweede aarde tussen? Kunnen we misschien ooit vaststellen dat er leven is op een planeet bij een andere ster?

1/12 De Aarde vanuit de Ruimte
Dankzij satellieten hebben we een nieuwe blik op onze aarde gekregen en op onze rol als mens op deze planeet. Ook in ons dagelijks leven speelt de ruimtevaart een onmisbare rol bij onze navigatie, communicatie en weersverwachtingen.

Alex Scholten (1962), woonachtig in Eerbeek, is al ruim 40 jaar actief amateur-sterrenkundige, ruimtevaartkenner en publieksvoorlichter. Sinds 1975 is hij betrokken bij de Volkssterrenwacht Bussloo. Hij verzorgt lezingen, cursussen en waarnemingsavonden voor het publiek op zowel de volkssterrenwacht als voor groepen elders in het land. Hiermee kan hij zijn passie voor het heelal overbrengen op een groot publiek. In het dagelijks leven is de docent werkzaam als teamleider functioneel beheer bij de verzekeringsmaatschappij Achmea in Apeldoorn. Hij gaf voor OKW al eerder cursussen over astronomie.

Deelnemers:       maximaal 20
Kosten:                € 70,00 voor OKW-leden: € 90,00 voor niet-leden

Aanmelden:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Daarna ontvangt u van Femmy bevestiging van inschrijving.

Betaling:
Pas na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW,
NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.

Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.