Deze cursus is geannuleerd!
Docent: Drs. Martien Hietbrink
Wanneer: Vrijdag 8, 15, 22, 29 nov
Locatie: De Groene Hoven – zaal 2
Tijdstip: 13:30 – 15:30u
Sinds de 16e eeuw is Europa en vanaf de 2e helft van de 19e eeuw ook Noord-Amerika als ‘Westerse Wereld’ toonaangevend geweest op wetenschappelijk, politiek, economisch en militair terrein. Het ziet ernaar uit, dat deze monopolaire wereld ten einde loopt en vermoedelijk in deze 21e eeuw verandert in een zogenaamde multipolaire wereld met o.a. grote spelers als de Volksrepubliek China en India en wellicht ook de Russische Federatie. Ter verklaring is een geopolitieke benadering onontbeerlijk. Dat betreft de analyse van de invloed van geografische omstandigheden op de buitenlandse politiek. Geopolitici veronderstellen dat de buitenlandse en veiligheidspolitiek van een staat worden bepaald door zijn geografische kenmerken.In samenhang met de sociale en politieke structuur van landen alsmede hun historische ontwikkeling ontstaat een verklaring voor mondiale machtsverschuivingen, zoals we die momenteel volop waarnemen. In vier lessen van 2 uur worden de relevante factoren en hun onderlinge samenhang besproken om vervolgens deze samenhang chronologisch te benaderen aan de hand van landen, die achtereenvolgens toonaangevend waren in de steeds veranderende wereld van de 19e tot de 21e eeuw.
De cursus biedt de deelnemers de mogelijkheid om de eigen historische schoolkennis, die in het Nederlandse geschiedenisonderwijs meestal sterk gericht is op personen en politieke situaties, aan te vullen met een meer geografische benadering, die samenhangt met geopolitiek.
Drs. Martien Hietbrink (Groningen 1948) studeerde Sociale Geografie en Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1971 studeerde hij af op de specialisatie Historische Geografie, gericht op de regio Midden – en Oost Europa.
Hij organiseerde educatieve reizen naar de toenmalige DDR, het verenigde Duitsland, Frankrijk, Polen en Rusland, waarin hij steeds zocht naar de verwevenheid van geografie en geschiedenis. Ook in cursussen, die hij tot nu toe voor OKW gegeven heeft, kwam de mix van deze twee disciplines tot uiting.
Deelnemers: maximaal 20
Kosten: € 65,00 voor OKW-leden; € 85,00 voor niet-leden
Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.
Betaling: Nadat u bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.
Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.