Docent: Hanneke van Bruggen
Wanneer: Dinsdag 19, 26 nov; 3, 10 dec
Locatie: De Groene Hoven – zaal 5
Tijdstip: 19:30-21:30u
In deze cursus richten we ons op twee aspecten van wijn proeven. Allereerst: waar moet je op letten als je wijn proeft? En net zo belangrijk: hoe beschrijf je wat je proeft? We proeven wel, maar hoe vind je de juiste woorden om dat wat je proeft te omschrijven?
In de basis is wijnproeven niet ingewikkeld als een paar vaste stappen worden gevolgd. Kort samengevat komt dit neer op kijken, ruiken, smaak proeven en afdronk volgen. Hiermee wordt al een goede stap gezet naar een volledige zintuigelijke waarneming. Een extra aanvulling op dit uitgangspunt is de 6-seconden regel d.w.z. dat de te proeven wijn zich zeker 6 seconden in je mond moet bevinden. Dit om een goede en volledige analyse te kunnen doen.
In vier avonden leer je de belangrijkste druivenrassen herkennen en beheers je de techniek van het wijn proeven, je bent dan wellicht nog geen wijnkenner maar wel zeer bekend met wijn. Er worden ongeveer 6-8 wijnen geproefd per avond (in totaal ruim 30 wijnen).
Tijdens de lesavonden worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:
· Wat is wijn
· Samenstelling van de druif
· Van druif naar wijn/vinificatie methoden
· Belangrijkste druivenrassen
· Wijn proeven en beoordelen
· Aroma’s in wijn
· Geografische ligging wijngebieden
· Invloed op smaak en kwaliteit
· Wijnglas en temperatuur
· Algemene kenmerken oude vs nieuwe wereld
· Wijnstijlen/smaakprofielen
· Hoe kies ik wijn? Hoe kan ik wijn en spijs combineren?
· Belangrijkste wijnlanden/-gebieden
· Verplicht op etiket
Hanneke van Bruggen heeft al ruim 50 jaar een passie voor wijn. De liefde werd geboren op reizen naar de Loire, Bourgogne en Bordeaux. In 1994 besloot zij als hobby de opleiding Vinoloog van de Wijnacademie te volgen. De voorwaarde om toegelaten te worden waren echter het bezitten van een café-diploma en restaurantdiploma. Beide diploma’s behaalde zij nog datzelfde jaar en in 1995 werd zij Vinoloog.
Om een goede Vinoloog te blijven, is het van belang deze opgedane kennis regelmatig bij te spijkeren in een constant ontwikkelende wijnwereld. Als RegisterVinoloog® van de Wijnacademie houdt zij jaarlijks haar permanente educatie en vakbekwaamheid op peil.
Deelnemers: maximaal 12
Kosten: € 100,00 voor OKW-leden; € 120,00 voor niet-leden
Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.
Betaling: Nadat u bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.
Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.