Docent:     Dr. Emanuel Overbeeke
Wanneer: Dinsdag 19, 26 sept; 3, 10, 24, 31 okt.
Locatie:    Gigant – lokaal 3.12
                    Nieuwstraat 377
                    7311 BR  Apeldoorn
Tijdstip:    19:30-21:30u

Luisteren naar muziek is een intense ervaring die nog veel intenser kan worden als men de muziek begrijpt: hoe zit die in elkaar? wat kan de maker hebben bedoeld?

Er zijn vele soorten muziek en er zijn net zoveel manieren van luisteren als er luisteraars zijn, maar elke luisteraar let, de een meer bewust dan de ander, op de bouwstenen van de muziek. Hoe men ook met die bouwstenen omgaat, ze zijn cruciaal voor elke componist, musicus en luisteraar. Daarom dit keer bewust aandacht voor de belangrijkste bouwstenen in de muziek. Aan de orde komen zaken als melodie (het begin van een lijn en een betoog), ritme (de onderverdeling van de tijd op kleine schaal), harmonie (de ondersteuning van de eenstemmige lijn door samenklanken), frasering en vormen (de ordening van de tijd op grote schaal), klank (de nuancering van een lijn door die te combineren met verschillende klankkleuren) en betekenis (hoe heeft men in de loop der eeuwen gedacht over de betekenis van muziek).

De uitleg wordt ondersteund met muziekvoorbeelden uit allerlei hoeken. Noten kunnen lezen is geen vereiste, maar is wel meegenomen.

Dr. Emanuel Overbeeke gaf eerder voor OKW cursussen over diverse muzikale onderwerpen en publiceerde artikelen over de rol van muziek in het werk van diverse schrijvers en de relatie van sommige beeldende kunstenaars met andere kunstenaars. Hij schreef boeken over onder Debussy, Stravinsky, Boulez, Vestdijk en de muziek, klassieke componisten en de dood plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten. In 2020 verscheen zijn positief ontvangen boek ‘Nederland en Beethoven’ – Hoe de polder al meer dan tweehonderd jaar omgaat met een geniale buitenlander’.

Deelnemers:       maximaal 15
Kosten:                € 95,00 voor OKW-leden; € 115,00 voor niet-leden

Aanmelden:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van inschrijving.

Betaling:
Pas na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW
NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.

Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.