• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 2: ‘De natuur past zich aan’ Herfstverschijnselen als overlevingsmogelijkheden

Docent         Atze Oskamp
Wanneer     Donderdag 3, 10 (excursie) en 31 okt, 7 nov.
Locatie         dok Zuid, 1e Wormenseweg 460,
                      7333 GZ Apeldoorn
 (zaal 001)
Tijdstip        14:00 – 16:00u

Het is bijzonder om te zien dat de natuur ondanks alle bedreigingen steeds weer mogelijkheden heeft ontdekt, en ook nu nog ontdekt, om te overleven. Of beter gezegd dat de levende wezens die samen de natuur vormen dat doen.

De eerste cursusmiddag (3 oktober) is een ontdekkingstocht langs tal van aanpassingen zoals die in de geschiedenis van het leven op aarde zijn ontstaan en nog steeds functioneren.

Op 10 oktober gaan we in de herfstexcursie op zoek naar herfst-verschijnselen als overlevingsmogelijkheden, al wordt door veel mensen de herfst meer als verval ervaren dan als overleving.

In de tweede cursusmiddag (31 oktober) gaat het over de wijze waarop de natuur zich heeft aangepast aan de dominante invloed van één diersoort, de mens. Al hebben veel soorten levende wezens het daar moeilijk mee. In stad, en dorp en op het boerenland zijn daar veel voorbeelden van.

In de derde cursusmiddag (7 november) ontdekken we dat we veel kunnen leren van de oplossingen van levende wezens in de natuur voor overleven. In de natuur zijn oplossingen ontwikkeld waar veel minder energie en grondstoffen voor nodig zijn dan voor de oplossingen die mensen hebben bedacht.

Vervoer naar de excursielocatie op eigen gelegenheid. Het is aan de deelnemers onderling afspraken te maken over met elkaar meerijden.

Atze Oskamp is bioloog en een veelgevraagde spreker over de natuur. Hij is gids bij het IVN en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hij verzorgde reeds eerder vier, zeer gewaardeerde, cursussen voor OKW.

Deelnemers: maximaal 20
Kosten: € 40,00 voor OKW-leden: € 60,00 voor niet-leden

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus en uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl)

Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 onder vermelding van titel van de cursus en de naam van de deelnemer.