Docent: Drs. Frederik Erens
Wanneer: Woensdag 22, 29 januari;
5, 12, 19 februari 2025
Locatie: De Groene Hoven – zaal 3
Tijdstip: 14:30-16:30u
Bijna iedereen van onze generatie heeft wel iets met de Tweede Wereldoorlog. Sommigen hebben deze zelf meegemaakt, anderen hebben de verhalen gehoord via hun ouders of grootouders. In de afgelopen decennia is er veel gepubliceerd en er zijn veel documentaires gemaakt. Een van de meest uitgebreide publicaties was het werk van dr. Lou de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de tweede wereldoorlog.
Het is in 2025 80 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De eerste jaren stonden de publicaties en terugblikken enerzijds in het teken van ‘verwerking’ en anderzijds in ‘we willen vooruitkijken’. Nu, in 2025 is de wereld weer in ander vaarwater gekomen, waardoor het terugkijken naar het ontstaan, het verloop, de afronding en het herdenken van de oorlog opnieuw een actueel thema is geworden.
Frederik Erens zal in een cursus van 5 bijeenkomsten een reflectie houden, niet alleen op de oorlogsjaren, maar ook op hetgeen in de jaren daarna aan beelden en interpretaties is verschenen. Hij maakt hier onder andere gebruik van het werk van dr. Lou de Jong.
In de cursus bespreekt Frederik Erens thema’s als ‘Hoe moest de burger overleven onder extreme omstandigheden’, ‘Hoe reageerde Nederland op antizionisme en Holocaust, ‘Hoe verliep de aanloop van de oorlog’, ‘Hoe hebben we door de jaren heen de Tweede Wereldoorlog verwerkt?’ Kunnen we van het verleden iets leren?
Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan Apeldoorn gedurende de oorlogsjaren.
Drs. Frederik Erens (Apeldoorn, 1970) studeerde Midden- en Oost-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis en actualiteit van de Baltische landen. Hij ontwerpt en leidt regelmatig cultuurhistorische reizen voor verschillende reisbureaus naar de Baltische en Midden-Europese regio’s. Hij heeft grote belangstelling voor architectuur, stedenbouw en toegepaste kunst uit de periode 1880-1940 en de cultuurhistorie van Apeldoorn. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de koloniale geschiedenis. Frederik gaf al veel cursussen voor OKW over uiteenlopende onderwerpen
Deelnemers: maximaal 25
Kosten: € 100,00 voor leden; € 120,00 voor niet-leden
Aanmelden voor een cursus gaat zó:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.
Betaling:
Pas nadat u van Femmy Erbé bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.
Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.