• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 3: Naoorlogse monumentale kunst

Docenten:     Yvonne de Vries en Bas Fontein   
Wanneer:      Vrijdag 16, 23, 30 sept en 7 okt.
                        Reservedata i.v.m.
                        weersomstandigheden: 14, 21 okt.

Locatie:         ACEC (startbijeenkomst gevolgd
                        door wandeling)

                        Roggestraat 44
                        7311CD Apeldoorn
Tijdstip:         14:30 – ca. 16:30u
Andere bijeenkomsten: fietsexcursies met wisselende startlocaties

Twee zeer deskundige gidsen laten u kennismaken met de verrassende wereld van de naoorlogse monumentale kunst in Apeldoorn. Pak de fiets en volg Yvonne en Bas!

Apeldoorn overleefde de Tweede Wereldoorlog redelijk ongeschonden. Toch is er in de naoorlogse jaren veel gebouwd, denk alleen al aan de wijk Kerschoten naar ontwerp van stedenbouwkundige David Zuiderhoek.
Nieuwe wijken werden voorzien van sociale, religieuze en andere voorzieningen. Bovendien probeerde men te zorgen voor een evenwichtige bewonerssamenstelling van de wijken.
Naast de functionele eisen die aan de stadsuitbreidingen en nieuwe gebouwen werden gesteld, vond de overheid het ook belangrijk dat de bewoners zich prettig voelden in hun omgeving. Belangrijke uitgangspunten in de architectuur en stedenbouw uit die periode waren licht, lucht en ruimte, zowel in de woning als in en om de wijk.
Niet alleen de architectonische kwaliteit van de naoorlogse  gebouwen is van belang, maar zeker ook de stedenbouwkundige kwaliteit die zichtbaar is in de zorgvuldige compositie van gebouwen, groen en openbare ruimte. Daarnaast speelde kunst een belangrijke rol in de naoorlogse periode.

Beeldend kunstenaars en architecten maakten zich sterk voor het samengaan van beeldende kunst en bouwkunst en een integratie hiervan in de samenleving. De kunst ademt de sfeer uit van optimisme en gedrevenheid die de naoorlogse jaren kenmerkt.
Kunst werd verwerkt in een muur of venster of werd geplaatst in de openbare ruimte zoals bij een school of in een plantsoen. Een kunstwerk dat voor een specifieke plek is ontworpen, met materialen en vormgeving die passen. in de architectuur van de omgeving, noemen we ‘monumentale kunst’.
De gemeente Apeldoorn heeft dan wel van de pakweg ruim 100 kunstwerken nog maar de helft over, er zijn nog veel mooie voorbeelden van monumentale kunst te beleven in het Apeldoornse straatbeeld.

Zie cultuurhistorische brochure nr. 13 Monumentale Kunst in Apeldoorn ter voorbereiding over het onderwerp. Deze brochure is te downloaden via de website van CODA. Zoek in uw zoekmachine, bijvoorbeeld Google, op ‘Brochure Monumentale Kunst Apeldoorn’.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten: 1 startbijeenkomst met een korte wandelexcursie en 3 fietsexcursies in het stedelijk gebied langs monumentale kunstwerken.

Yvonne de Vries heeft 40 jaar bij de gemeente Apeldoorn gewerkt, waarvan zo’n 35 jaar als monumentenzorger en (communicatie)adviseur cultuurhistorie. De naoorlogse monumentale kunst was een van de onderwerpen waar ze zich mee bezig hield. Ze werkte voor het Erfgoedplatform Apeldoorn mee aan diverse Apeldoornse uitgaven. Bij haar afscheid in december 2019 kreeg zij o.a. een ‘omgekeerde’ boekenbon mee. Omdat ze altijd had geroepen dat er meer aandacht moest komen voor de monumentale kunst, mocht ze er een boek over samenstellen. Dat boek komt vers van de pers voorafgaand aan deze cursus. Het is verkrijgbaar op de eerste cursusdag.

Bas Fontein Bas Fontein (Amersfoort, 1978) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Fine Art) en de Rietveld Academie in Amsterdam (Language & Image). Als kunstenaar werkt hij met fotografie en tekst en publiceert hij zijn werk onder zijn eigen label, BASBOEK. Naast zijn diverse kunst is Fontein mede-oprichter van Dutch Independent Art Book Publishers (DIABP) en het Museum voor KOR (Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte). Verder werkt hij aan verschillende culturele en kunstprojecten als creative director, copywriter, redacteur, curator, museumgids en ook als docent Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zijn publicatie, WHAT TO DO (2012), won twee internationale prijzen voor beste kunstenaarsboek. Jaarlijks worden BASBOEK’s gepresenteerd op internationale kunstboekenbeurzen in onder meer Londen, Berlijn, Parijs, L.A. en Tokyo. Ze worden aangekocht door grote musea, zoals MoMA in New York, en gedistribueerd door Printed Matter, Walther König en Idea Books. Zijn publicaties zijn dan ook te vinden in museumwinkels en boekhandels over de hele wereld.

Deelnemers:       maximaal 15
Kosten:                € 65,00 voor OKW-leden; € 85,00 voor niet-leden

Aanmelden:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Daarna ontvangt u van Femmy bevestiging van inschrijving.

Wanneer u zich inschrijft voor een cursus, gaat u er mee akkoord dat uw naam, telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn bij de docent, zodat deze in voorkomende gevallen met de cursisten kan communiceren.

Betaling:
Pas na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW: NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.

Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.

Wanneer het aantal aanmeldingen het aantal beschikbare plaatsen overstijgt, wordt een wachtlijst aangelegd. Als er zóveel belangstelling voor een cursus is, dat een tweede ronde georganiseerd kan worden, proberen we dat in overleg met de docent en de cursuslocatie te regelen.

Wanneer u zich inschrijft voor een cursus, gaat u er mee akkoord dat uw naam, telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn bij de docent, zodat deze in voorkomende gevallen met de cursisten kan communiceren.