• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 3: Basiscursus kalligrafie

Docent         Thécla van Leusden
Wanneer      Dinsdag 11, 18 feb; 3, 10 mrt
Locatie         De Groene Hoven (zaal 4) Koninginnelaan 280,
                      7315 EE Apeldoorn
Tijdstip        10.00-12.00u

Kennismaken met kalligrafie, alfabetten en de techniek van het kalligraferen
Kalligrafie betekent letterlijk schoonschrijfkunst. Het woord is afgeleid van het Griekse kalos, wat schoonheid betekent, en graphia, wat tekenen en schrijven betekent. Kalligrafie is een interessante bezigheid die enorm veel voldoening schenkt. Je hoeft niet echt kunstzinnig te zijn, wel gek te zijn op letters. De benodigdheden pen, inkt en papier liggen binnen handbereik. Het kijken naar lettervormen, ontdekken welke letterfamilies dezelfde opbouw hebben en het daarna zelf vormgeven met een eigen keuze van vorm, kleur en inkt, komen in de cursus natuurlijk aan bod.
Kalligrafie is uitermate geschikt voor gepersonaliseerde wenskaarten en voor andere praktische toepassingen. Het uitvoeren geeft veel mensen een soort innerlijke rust. De fysieke handeling: een pen vasthouden en over het papier bewegen vergen aandacht en concentratie. Tijdens de cursus staan vooral 16 het plezier beleven aan kalligraferen en het schrijven van letters (de vaardigheid) centraal.

De volgende aspecten van kalligrafie komen aan bod: schriftgeschiedenis,basiskennis kallig rafie, houding van de brede pen, materiaalgebruik, leren schrijven van een letteralfabet en toepassingsmogelijkheden, letterfamilies,
opbouw van lettervormen.

Tijdens de cursus leer je de Unciaal (Romeins schrift uit de antieke tijd) nauwkeurig te schrijven. Elke week zal naar een fraai resultaat toegewerkt worden in de vorm van een naam, groet, spreuk of kort gedicht in verschillende kleuren, vormen, groottes, ondergronden en materiaalgebruik. Met de opgebouwde kennis en vaardigheid kun je je thuis verder bekwamen. Afhankelijk van voorkennis en vaardigheid zal tijdens de cursus flexibel meegedacht worden door de docent.

Materiaal
Zelf meenemen naar de bijeenkomsten: liniaal, potlood, gum en (indien in bezit) kalligrafiemateriaal.
Tijdens de eerste bijeenkomst ontvangt elke cursist een starterspakket kalligrafie: een penhouder, pennetjes in verschillende maten, een potje Calliinkt, een 5 mm ruitjesblok. Tijdens de bijeenkomsten ontvang je ook  papiersoorten en kun je gebruik maken van de overige door de docent beschikbaar gestelde materialen. De materiaalkosten zijn verrekend in de cursusprijs.

Thécla van Leusden is docent op de Academie voor Pedagogiek en Onderwijs op Saxion in Deventer. Vanaf 2005 leert zij toekomstige leerkrachten hóe zij kinderen kunnen leren schrijven en leert zij leerkrachten op welke wijze zij kinderen kunnen begeleiden naar een leesbaar handschrift. Na verschillende opleidingen: pabo, speciaal onderwijs, opleiding tot remedial teacher, intern begeleider en Master SEN heeft zij zich verder gespecialiseerd in handschriftontwikkeling. Tijdens de opleiding: Schrijven met Pen en Toets in Amsterdam is haar enthousiasme voor kalligrafie (en tegenwoordig ook voor handletteren) ontstaan en is zij sindsdien ‘gek op letters’.

Deelnemers: maximaal 14
Kosten: € 82,50 voor leden OKW; € 102,50 voor niet-leden (cursusprijs incl. materiaal)

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer (femmy.erbe@xs4all.nl)
Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.