• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 4: Art Nouveau en Art Deco (volgeboekt!)

Docent          Frederik Erens
Wanneer      Donderdag 30 jan; 13, 20 feb; 5, 12 mrt
                       (colleges) en
19 mrt (excursie is geannuleerd)
Locatie          De Groene Hoven (Zaal 1) Koninginnelaan 280,
                       7315 EE Apeldoorn

Tijdstip         13:30-15:30u

Wat is het verschil tussen Art Nouveau en de Art Deco? En hoe kunnen we de verschillen zien tussen Art Nouveau, Jugendstil, Arts & Crafts en Sezession?
Allemaal onderwerpen in een cursus die een uiterst spannende periode omvat op het gebied van architectuur, stedenbouw, toegepaste kunst en levensstijl in de periode van ca. 1890 tot 1930.
Art Nouveau vertegenwoordigt de zoektocht van kunstenaars en intellectuelen naar een nieuwe maatschappij, een ideaal om de maatschappij door middel van de kunst op een hoger geestelijk en materieel niveau te tillen. We kijken naar het ontstaan van de internationale Art Nouveau en de Art Deco en de inspiratiebronnen hiervoor binnen en buiten Europa.

Daarna gaan we specifieker kijken naar de ‘Nieuwe Kunst’ en de Amsterdamse School, de Nederlandse bijdrage aan de Art Nouveau en de Art Déco.
Tenslotte ontdekken we dat ook Apeldoorn een niet onbelangrijke rol speelde dankzij het echtpaar Chris en Agathe Wegerif en hun neef Henk Wegerif.

Bij de cursus hoort ook een kleine excursie per fiets door de Parkenbuurt, de Indische buurt en Berg en Bos.

Week 1. Een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van de internationale Art Nouveau-beweging in Groot Brittannië, Duitsland, Oostenrijk, België, Frankrijk en Catalonië.
Week 2. Nieuwe Kunst in Nederland en in Nederlands-Indië, op het gebied van architectuur en toegepaste kunst.
Week 3. Art Nouveau en Art Déco in Noord- en Oost-Europa.
Week 4. Een overzicht van het internationale expressionisme, later samengevat onder de naam Art Déco. Aandacht voor Bauhaus en de Amsterdamse School.
Week 5. Apeldoorn en het kunstenaarsechtpaar Chris en Agathe Wegerif; zoon Chris Wegerif junior, Henk Wegerif en de beeldhouwer Pieter Puype.
Week 6. Excursie per fiets langs huizen van Chris en Henk Wegerif in de Parkenbuurt, de Indische buurt en Berg en Bos.

Drs. Frederik Erens (Apeldoorn, 1970) studeerde Midden- en Oosteuropese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis en actualiteit van de Baltische landen. Hij ontwerpt en leidt
regelmatig cultuurhistorische reizen voor verschillende reisbureaus naar de Baltische en Midden-Europese regio’s. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de koloniale geschiedenis; architectuur, stedenbouw en toegepaste kunst uit de
periode 1880-1940 en de cultuurhistorie van Apeldoorn.

Deelnemers: maximaal 20
Kosten: € 75,00 voor OKW-leden; € 95,00 voor niet-leden

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl)

Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.