Docent:      Leo Klapwijk
Wanneer:   Woensdag 12,19,26 feb; 5,12,19 mrt
Locatie:       De Groene Hoven – zaal 4
Tijdstip:      19:30-21:30u

Het depot van museum Boymans van Beuningen in Rotterdam is een aanrader. ‘De Pot’, zoals de Rotterdammers het noemen, is een prachtig gebouw waarin de kunst op een bijzondere manier wordt gepresenteerd. In een van de grotere zalen staat het werk van oude meesters zoals Rembrandt en Saenredam pal naast ‘jongere’ kunstwerken zoals van Co Westerik. Spannend om zo de verschillen en de overeenkomsten op te merken.

Eeuwenlang was het academisch naturalisme – de voorstelling moet ‘echt’ lijken – de norm voor het maken en beoordelen van beelden. Eind 19e en begin 20e eeuw verandert dat door pioniers als Van Gogh, Matisse en Picasso. Vorm, kleur en compositie worden vrij door de kunstenaar ingezet om het beeld aan kracht en emotie te laten winnen. Iemand als Kandinsky gaat nog een stap verder en gaat ‘abstract’ werken zonder herkenbare voorstelling. Het publiek is aanvankelijk ontzet en de brede waardering komt pas decennia later: het op een andere manier kijken en waarderen kost tijd.

De veranderingen die ruim een eeuw geleden zijn ingezet hebben geresulteerd in een veelkleurig palet aan stromingen en kunstuitingen. Met de komst van de computer en het digitaal bewerken van foto- en videomateriaal zijn er veel beeldende mogelijk-heden bij gekomen. De recente ontwikkeling met AI in deepfake video’s en het genereren van nieuwe beelden met het internet als bron, beïnvloedt de kunst en roept vragen op over authenticiteit en creativiteit.

In zes bijeenkomsten wil ik met u kijken en genieten van hedendaagse kunst met aandacht voor:

– De belangrijkste ontwikkelingen in de kunst vanaf eind 19e eeuw tot nu

– De inzet van fotografie en video.

– Architectuurstromingen.

– De meest spraakmakende kunstenaars van onze tijd; wat bezielt ze en hoe kunnen we hun werk benaderen en waarderen?

– De toekomst van kunst, o.a. digitaal werk en de invloed van AI.

Leo Klapwijk heeft na de Kunstacademie jarenlang lesgegeven in Beeldende Vorming, in het VO. Bij de pabo van Saxion was hij docent Techniek en docent Kunst-geschiedenis. Voorjaar 2024 gaf hij zijn eerste, goed ontvangen, cursus voor OKW.

Deelnemers: maximaal 25
Kosten: € 120,00 voor OKW-leden; € 140,00 voor niet-leden

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.

Betaling: Pas nadat u van Femmy Erbé bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.