• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 6: Kwantummechanica

Docent        Klaas Schonenberg
Wanneer    Maandag 26 okt; 2, 23 nov; 7, 14 dec
Locatie       Orca, Germanenlaan 360
                     7312 JJ Apeldoorn 
Tijdstip       13:00-15:00u

De oorsprong van de moderne natuurkunde
Het Higgsdeeltje ontdekt, deeltjes sneller dan het licht, medicijnen met nanotechnologie, Nobelprijs voor moleculaire machientjes. Dit is een aantal voorbeelden van berichten die de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws waren. Als deze berichten uw aandacht hebben getrokken en u graag meer wilt weten over de natuurkundige basis die dit soort ontwikkelingen mogelijk hebben gemaakt, dan is deze cursus iets voor u.

De technologische ontwikkelingen van de vorige en deze eeuw zijn gebaseerd op de moderne natuurkunde, met name de kwantummechanica. Om deze technologieën beter te kunnen begrijpen is het nodig om terug te gaan naar het ontstaan van de kwantummechanica, en wel naar de eerste helft van de vorige eeuw, met kopstukken als Max Planck, Albert Einstein en Niels Bohr.

In de cursus ‘De oorsprong van de moderne natuurkunde’ reizen we terug in de tijd en proberen te begrijpen tegen welke problemen de natuurkundigen destijds aanliepen en hoe de oplossingen die zij bedachten de basis vormen van de kwantummechanica. Een cursus met aandacht voor de personen achter de natuurkunde, hun theorieën en de betekenis daarvan voor onze samenleving. Een cursus die de kwantummechanica zonder wiskundige voorkennis dichterbij brengt.

Globale inhoud van de cursus:
Bijeenkomst 1: Max Planck en de ontdekking van het foton
Bijeenkomst 2: Albert Einstein en het kwantum
Bijeenkomst 3: Golven en deeltjes
Bijeenkomst 4: Niels Bohr en de Kopenhaagse school
Bijeenkomst 5: Toepassingen van de kwantummechanica

Klaas Schonenberg is een leraar ‘pur sang’. Hij begon zijn onderwijscarrière als basisschoolleraar, vervolgens gaf hij les in het volwassenenonderwijs, waar hij zich ook bezighield met onderwijsvernieuwing en het ontwikkelen van lesmateriaal. Daarna gaf hij een paar jaar les aan het mbo, afdeling vliegtuigtechniek, waar hij twee boeken schreef over natuurkunde voor vliegtuigonderhoud. De laatste tien jaar van zijn beroepsleven gaf hij als eerstegraads docent natuurkunde les in de bovenbouw havo en vwo.

Deelnemers: maximaal 12

Kosten: € 60,00 voor OKW-leden; € 80,00 voor niet-leden

Wanneer u zich inschrijft voor een cursus, gaat u er mee akkoord dat uw naam, telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn bij de docent, zodat deze in voorkomende gevallen met de cursisten kan communiceren.

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.