• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 1: Wie het kleine niet eert…

Docent        Atze Oskamp (excursie samen
                     met Cathrien Oskamp)
Wanneer    Dinsdag 15 en 29 sept; 13 en 27 okt(excursie)
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280, 7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30-15:30u – 16:00u

Als natuurliefhebbers genieten we met volle teugen van alles in de natuur: wat leeft en beweegt, wat groeit en bloeit (en wat altijd weer boeit). Heel wat mensen genieten vooral van groot: bomen, herten enz. Meestal realiseren we ons niet dat we slechts minder dan 1% van alle levende wezens op aarde met het blote oog en een loepje kunnen zien. En toch zou al het zichtbare moois niet kunnen bestaan zonder die onzichtbare 99%: ere wie ere toekomt!

Daarbij gaat het o.a. om virussen, bacteriën en archaea, schimmels en heel veel zeer kleine eencelligen en ongewervelde dieren. Verschillende van deze groepen hebben een slechte naam bij mensen. Soms terecht, maar vaak ook helemaal niet. Iets minder klein, maar ook niet erg geliefd zijn spinnen en insecten. Het gaat niet goed met deze groepen. En dat heeft negatieve gevolgen voor de natuur als geheel en voor de voedselproductie.

In de drie cursusmiddagen staan de kleintjes centraal, hun leefwijze en hun rol in alle biotopen. En ook het belang of het gevaar ervan voor mensen.

De cursus wordt afgesloten met een excursie in een herfstbos. Veel van die kleintjes zijn daar werkzaam: we kunnen de meeste niet zien maar wel de resultaten van hun activiteiten.

Atze Oskamp is bioloog en een veelgevraagde spreker over de natuur.
Hij doet al heel lang vrijwilligerswerk op de Hoge Veluwe en bij het IVN. Hij verzorgde reeds eerder vier, zeer gewaardeerde, cursussen voor OKW.

Deelnemers: maximaal 15
Kosten: € 40,00 voor OKW-leden: € 60,00 voor niet-leden

Wanneer u zich inschrijft voor een cursus, gaat u er mee akkoord dat uw naam, telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn bij de docent, zodat deze in voorkomende gevallen met de cursisten kan communiceren.

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.