• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 7: ‘Muziek en beeldende kunst’ (volgeboekt!)

Docent           Emanuel Overbeeke
Wanneer       Maandag 4, 11, 18 en 25 nov.
Locatie          Gigant, Apeldoorn (ruimte 3.12)
Tijdstip          19:30 – 21:30u

De relatie tussen de kunsten is een geliefd discussiepunt. Vanuit het idee dat een periode beheerst wordt door een tijdgeest die alle kunsten meer of minder stuurt, heeft men altijd veel oog gehad voor de overeenkomsten tussen de kunsten.
Ook het gegeven dat veel muziek beeldend heet te zijn, plus het feit dat beeldende kunstenaars vaak inspiratie zochten bij muziek, maakt het verleidelijk de twee met elkaar te verbinden. Elke tijd gaat anders met deze kwesties om en de kwesties zijn van alle tijden.

In de cursus voor OKW gaat musicoloog Emanuel Overbeeke in op enkele facetten van de relatie muziek-beeldende kunst. Verspreid over vier avonden zullen onder meer aan de orde komen:
1. Fundamentele vragen: hoe beeldend is muziek, hoe muzikaal is beeldende kunst?
2. Zijn de technieken van de kunsten vergelijkbaar?
3. Wat kunnen we leren van ‘dubbeltalenten’?
4. De relatie tussen de kunsten door de eeuwen heen.
Het betoog zal worden verluchtigd met vele voorbeelden uit muziek en beeldende kunst.

Emanuel Overbeeke gaf eerder voor OKW cursussen over diverse muzikale onderwerpen en publiceerde artikelen over de rol van muziek in het werk van diverse schrijvers en de relatie van sommige beeldende kunstenaars met andere kunstenaars. Hij schreef boeken over onder Debussy, Stravinsky, Boulez, Vestdijk en de muziek, klassieke componisten en de dood plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten.

Deelnemers: maximaal 15
Kosten: € 52,50 voor OKW-leden; € 72,50 voor niet-leden

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus en uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl)

Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 onder vermelding van titel van de cursus en de naam van de deelnemer.