• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 8: Belarus (Wit-Rusland) en Rusland (MH-17)

Docent          Marie-Thérèse ter Haar
Wanneer       Donderdag 28 okt. en 4 nov.
Locatie          De Groene Hoven – zaal 3
                        Koninginnelaan 280
                        7315  EE Apeldoorn
Tijdstip          20:00-22:00u            

Belarus (Wit-Rusland), heden en verleden (28 oktober)
In het overwegend agrarische Wit-Rusland wonen ca. 9,5 miljoen inwoners die van oudsher verbonden zijn met hun Russische buren. Eeuwenoude handelsbelangen met Europa speelden een rol, de cyrillische taal of de bufferstaat als voorpost van het Russische keizerrijk waren weer belangrijk voor Rusland. In de communistische tijd was Wit-Rusland onderdeel van de USSR.

In de Tweede Wereldoorlog is Belarus het meest zwaar getroffen land ter wereld. Van de in 1939 10,2 miljoen inwoners verloor een kwart van de bevolking het leven en werden 209 steden en 9200 dorpen met de grond gelijkgemaakt.
Na de ineenstorting van de Sovjetunie is Belarus het enige land van de voormalige Sovjetrepublieken dat niet voor de shocktherapie kiest. Dit is een belangrijke reden waarom er nog veel staatsbedrijven zijn, die lang niet altijd slecht functioneren. Het land heeft lage werkloosheidcijfers en de Slavische saamhorigheid wordt hier nog veel geprezen. Door de ligging tussen de Europese Unie en Rusland zijn er veel mogelijkheden voor het land, maar is het ook kwetsbaar.De laatste jaren zijn er demonstraties tegen de regering van president Loekasjenko. Wat zijn de achtergronden van de protesten? Is de Westerse berichtgeving voldoende objectief om de Wit-Russen te begrijpen? Hoe is de sfeer in andere grote steden als Brest, Pinsk, Vitebsk, Borizov of Gomel? Hoe kijken jongeren, hun ouders of grootouders tegen de huidige situatie en de toekomst aan? Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen met Rusland? En met het Westen?  Kan het land een brugfunctie krijgen? Dat is slechts een greep uit de onderwerpen die in deze bijeenkomst aan de orde komen.

MH-17 – Achtergronden  (4 november)
Na het grote drama met de MH17 op 17 juli 2014 zei premier Rutte dat de onderste steen boven zou komen. Toch weten we jaren later nauwelijks meer en lijkt de tragedie met de MH17 nog steeds deels in nevelen gehuld. Het Joint Investigation Team zoekt verder en probeert nieuwe getuigen te vinden. De relatie tussen Rusland en het Westen en tussen Rusland en de VS staat op scherp. Over de MH17-tragedie zijn vragen te over, zoals:

* Wat zijn de historische achtergronden van Oekraïne?
* Waren er veel Russen in Oost-Oekraïne?
* Wat deden de Amerikanen in Kiev?
* Waarom spreken de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en opperbevelhebber van de NAVO Philip Breedlove elkaar tegen over de toedracht van die fatale 17 juli 2014?
* Waarom zegt de regering in Kiev dat radargegevens niet beschikbaar zijn?
* Had Oekraïne zijn luchtruim niet moeten sluiten?
* Waarom heeft Oekraïne vetorecht bij het JIT?
* Hoe zit het met de inmenging van het Westen en van de VS in Oekraïne?

Om de verwikkelingen rond de tragedie met de MH17 te kunnen begrijpen, moeten we zeker tien jaar terug in de geschiedenis. Geopolitieke belangen lijken een grote rol te hebben gespeeld. Deze lezing gaat uitdrukkelijk NIET over de schuldvraag, maar over de verslechterde relaties tussen Rusland en het Westen na de vreselijke vliegramp. Hoe heeft het zo uit de hand kunnen lopen?

Deelnemers:      maximaal 25
Kosten:                € 27,50 voor OKW-leden; € 37,50 voor niet-leden

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Pas als u van Femmy bevestiging van inschrijving hebt ontvangen, betaalt u het cursusgeld.

Betaling cursusgeld: Na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op rekening
NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.