• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 8: Creatief Schrijven

Docent        Nico Keuning
Wanneer    Donderdag 7, 14, 21 en 28 nov.
Locatie       Gigant, Apeldoorn
Tijdstip       13:30 – 15:30u

Afgelopen najaar werd voor het eerst een cursus ‘creatief schrijven’ georganiseerd. De belangstelling was zó groot, dat een aantal belangstellenden teleurgesteld moest worden. Dat, en de grote waardering van de deelnemers, was reden om opnieuw een cursus creatief schrijven aan te bieden. De inhoud van de cursus is anders dan vorig jaar, zodat deelnemers die vorig jaar deelnamen, zich met een gerust hart opnieuw kunnen aanmelden!

Wel eens geworsteld met de vraag hoe je helder, prettig leesbaar en liefst met een beetje humor een tekst kunt schrijven? Zou u wel eens willen weten (en ervaren!) hoe je dat voor elkaar krijgt? Dan is de cursus ‘Creatief Schrijven’ iets voor u!

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van elk twee uur. Inhoudelijk bestaat de cursus uit literair schrijven en journalistiek schrijven (fictie en non-fictie). De werkcolleges zijn interactieve bijeenkomsten. De deelnemers schrijven (korte) teksten en lezen deze tijdens het werkcollege voor, waarna de medecursisten op de tekst reageren. Ook de docent geeft zijn mening. Hij put daarbij uit eigen ervaring en geeft voorbeelden van uiteenlopende teksten en stijlen. Zo wordt de taalgevoeligheid geprikkeld, de geest gescherpt en de stijl verbeterd.

Schrijven is creëren, ontdekken, jezelf verrassen. Als je schrijft, vloeien de ideeën en vondsten als vanzelf uit je pen. Daar staat het: zwart op wit. Maar die tekst kan sterker, dwingender, sprankelender. Nog wat schrappen, schuren en schaven et voilà: een reportage, een speech, een column, een kort verhaal.

Nico Keuning (1952) is neerlandicus, schrijver en biograaf. Hij publiceert vanaf 1983 in dag- en weekbladen en in diverse literaire tijdschriften. Naast recente literaire reisreportages (Een vreemde bestemming), de naoorlogse geschiedenis van de grensplaats Elten (Boternacht), schreef hij biografieën en monografieën van onder anderen Jan Arends, Johnny van Doorn en Louis-Ferdinand Céline. Een zeker onbehagen, de biografie van Bob den Uyl, werd bekroond met de Mr. J. Dutilhprijs. Keuning is gastdocent Creatief Schrijven aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij stelde de briefwisseling van Willem Brakman en Simon Vestdijk samen in het boek Gaven, giften en vergiften, dat in mei 2018 bij Querido is verschenen. Momenteel werkt hij aan de biografie van de arts-schrijver Willem Brakman (1922-2008).

Deelnemers: maximaal 10
Kosten: € 110,00 voor OKW-leden; € 130,00 voor niet-leden

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus en uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl)

Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 onder vermelding van titel van de cursus en de naam van de deelnemer.