• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 9: Muziek – de geschiedenis van het strijkkwartet

Docent        Emanuel Overbeeke
Wanneer    Maandag 2 en 23 nov; 7 en 14 dec
Locatie       De Groene Hoven, zaal 4
                     7315 EE Apeldoorn 
Tijdstip       19:30 – 21:30u

De opkomst van het strijkkwartet loopt parallel aan de opkomst van de burgerij: in huiselijke kring muziek maken en beluisteren die behapbaar is voor goede amateurs. Al snel krijgt het een imago, prachtig beschreven door Goethe: de eeuwige harmonie in gesprek met zichzelf.
Dat imago is altijd aan het genre blijven kleven, hoezeer het genre zich ook heeft ontwikkeld. Enerzijds ging het met zijn tijd mee, anderzijds was interne balans altijd een sleutelbegrip.
Na de eerste hoogtepunten met Haydn en Mozart is Beethoven een mijlpaal waarop generaties componisten en luisteraars konden teren. Daarom duurde het tot in de twintigste eeuw voordat componisten nieuwe revoluties ontketenden, met name Bartók en Carter.

Omdat het genre nauw verbonden was met de klassieke en de romantische stijl, had het onder de modernisten een tijdlang een omstreden status. Maar sinds ongeveer dertig jaar is het kwartet terug van nooit weggeweest. In de cursus komen alle grensverleggers aan bod, evenals diverse kopstukken die vooral teerden op eerdere beoefenaren. Voor wie zich wil voorbereiden: een goed recent overzichtswerk is het Nederlandstalige boek ‘Het Strijkkwartet’van Leo Samama.

Emanuel Overbeeke gaf eerder voor OKW cursussen over diverse muzikale onderwerpen en publiceerde artikelen over de rol van muziek in het werk van diverse schrijvers en de relatie van sommige beeldende kunstenaars met andere kunstenaars. Hij schreef boeken over onder Debussy, Stravinsky, Boulez, Vestdijk en de muziek, klassieke componisten en de dood plus een proefschrift over Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten. In 2020 verschijnt zijn boek ‘Nederland en Beethoven’ – Hoe de polder al meer dan tweehonderd jaar omgaat met een geniale buitenlander’.

Deelnemers: maximaal 12

Kosten: € 52,50 voor OKW-leden; € 72,50 voor niet-leden

Wanneer u zich inschrijft voor een cursus, gaat u er mee akkoord dat uw naam, telefoonnummer en e-mailadres bekend zijn bij de docent, zodat deze in voorkomende gevallen met de cursisten kan communiceren.

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Betaling cursusgeld: het verschuldigde bedrag overmaken op rekening NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.