Docent:              Dr. Johan Reijmerink
Wanneer:           Dinsdag 10, 24 okt; 7 nov.
Locatie:              De Groene Hoven – zaal 5
Tijdstip:              10:00-12:00u

Johan Reijmerink stelt drie succesvolle dichters aan u voor: Marieke Lucas Rijneveld, Ester Noami Perquin en Maria Barnas. Zij staan in veel opzichten als dichter en als persoon dicht op onze tijd. Alle drie zijn ze daarnaast vaardige column- en prozaschrijvers.

Werkwijze: na een korte introductie van leven en werk van deze dichters gaan we aan de hand van bladen met gedichten door het werk heen. Daarbij bevragen we de teksten en elkaar om tot voorlopige duidingen te komen. Op die manier komen we al lezend en besprekend er steeds beter achter op welke wijze poëzie werkt. Geen uitgebreide theoretische verhandeling maar nagaan hoe onze kijk op het leven door het lezen van poëzie een kanteling kan ondergaan die we als waardevol kunnen gaan ervaren.

Marieke Lucas Rijneveld is vanaf 2015 met het debuut Kalfsvlies als een komeet de Nederlandse poëziewereld binnengevlogen. Hij veroorzaakte een sensationeel enthousiasme. Herdruk op herdruk. Daarna volgden twee romans en twee nieuwe dichtbundels. Zijn laatste bundel Komijnsplitsers (2022) kreeg opnieuw lovende recensies. Hij is een fenomeen dat niet meer is weg te denken uit de wereld van de Nederlandse literatuur. Al lezend zullen we proberen te achterhalen waaruit zijn kracht als dichter bestaat.

Ester Noami Perquin debuteerde in 2007 met Servetten halfstok. Ondertussen is ze aan haar vijfde bundel toe Ongevraagd advies (2023). Ze schrijft heldere poëzie die tot denken aanzet. Daarnaast schrijft ze verhalen en columns. Een korte tijd is ze gevangenisbewaarder geweest. In al haar werk is haar maatschappelijke betrokken-heid overduidelijk. Ze presenteert het jaarlijkse De nacht van de Poëzie in Utrecht. Ook op andere podia vertegenwoordigt ze de kunsten.

Maria Barnas debuteerde in 2003 met de bundel Twee zonnen. Ze is naast dichter beeldend kunstenaar. Die twee werelden raken en versterken elkaar in haar poëzie. Vanwege haar Poolse achtergrond neemt het fenomeen van de identiteit een belangrijke plaats in haar werk. Haar vijfde bundel Diamant zonder r (2022) staat in teken daarvan. Daarmee sluit ze aan bij de algehele wereldontheemding die zich om ons heen aan het voltrekken is.

Dr. Johan Reijmerink is literatuuronderzoeker en poëzierecensent. Hij verdedigde aan de KU Leuven zijn onderzoek naar de invloed van het vertalen op de dichterlijke ontwikkeling van Bernlef onder de noemer De andere stem (2017). Voor de tijdschriften Meander Magazine, Poëziekrant, Mantra schrijft hij poëzierecensies. Een selectie uit zijn poëziebesprekingen is gebundeld in De dans van de dichter (2020). Verder werkt hij mee aan de Handboeken over het werk van Vlaamse en Nederlandse dichters als Stefan Hertmans, Leonard Nolens, Luuk Gruwez, H.C. ten Berge en Miriam Van hee die sinds 2018 verschijnen bij het Poëziecentrum in Gent. Begin april 2023 is zijn nieuwe boek Met het oog op het eeuwige over de poëzie van Cees Nooteboom verschenen.

Deelnemers:       maximaal 10
Kosten:                € 50,00 voor OKW-leden; € 70,00 voor niet-leden

Aanmelden:
Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van inschrijving.

Betaling:
Pas na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op de bankrekening van OKW
NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.

Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.