• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus 9: Van materie tot kennis

Docent         Klaas Schonenberg
Wanneer      Woensdag 3, 10, 17, 24 nov;
                      1, 8 dec.

Locatie         Gigant – lokaal ‘De Walvis’
                       Nieuwstraat 377
                       7311  BR Apeldoorn
Tijdstip         13:00 – 15:00u

Waar komt ons vermogen om kennis op te doen vandaan? Welke rol spelen onze hersenen daarbij? En hoe heeft het leven op aarde zich zo kunnen ontwikkelen dat er een diersoort, de mens, is ontstaan die zichzelf en zijn omgeving kan onderzoeken en daarover na kan denken?

Op zoek naar antwoorden op deze vragen gaan we terug naar het allereerste begin: de oorsprong van de materie, de vorming van de aarde en het eerste leven op aarde. We gaan na welke kenmerken zorgen voor de voortdurende wisselwerking tussen levende wezens en hun omgeving en hoe deze wisselwerking doorwerkt in de evolutie.

Door deze evolutie zijn dieren ontstaan met een zenuwstelsel en hersenen. De meest complexe hersenen vinden we bij de mens. Om de werking daarvan te kunnen begrijpen, dalen we eerst af naar de cel: hoe functioneert de cel en hoe wisselen cellen onderling met elkaar uit?  Dit legt de basis om de werking van de kleinste eenheid van de hersenen te begrijpen: de hersencel. Vervolgens komt de werking van de hersenen aan bod: hoe nemen wij waar, hoe sturen we onze bewegingen, welke rol spelen de emoties, hoe leren en denken wij, allemaal belangrijke elementen van ons vermogen om kennis op te doen. En dankzij dit vermogen kan ook deze cursus worden gegeven.Klaas Schonenberg verzorgde voor OKW vorig jaar de cursus ‘De oorsprong van de moderne natuurkunde. Klaas is gepensioneerd docent natuurkunde en onderwijsonderzoeker. Hij verdiept zich al jarenlang – ook tijdens zijn beroepsleven – in vraagstukken rondom kennis en kennisoverdracht; kernvragen voor elke leraar.

Deelnemers: maximaal 20

Kosten: € 60,00 voor OKW-leden: € 80,00 voor niet-leden

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. (femmy.erbe@xs4all.nl) Pas als u van Femmy bevestiging van inschrijving hebt ontvangen, betaalt u het cursusgeld.

Betaling cursusgeld: Na ontvangst van de bevestiging dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op rekening
NL 69 INGB 000 43 167 33 t.n.v. Ver.OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer.

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u een bevestiging van inschrijving heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.