• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus: Muziek en taal

Docent          Emanuel Overbeeke (Musicoloog)
Data              donderdagavond 8, 15, 22 en 29 nov.2018
Tijdstip         19:30 – 21:30 uur
Locatie         ACEC-gebouw, Apeldoorn

Na afloop van de vorige cursus zijn ideeën van deelnemers voor een volgende cursus geïnventariseerd. Opvallend vaak werd de relatie tussen muziek en taal genoemd. Reden om docent Emanuel Overbeeke te vragen een cursus rond dit thema te ontwikkelen.

De taal en de muziek onderhouden innige banden. Taal heeft sterke muzikale elementen, muziek wordt vaak beschreven en begrepen met talige middelen, schrijvers hebben zich laten inspireren door de muziek en componisten gingen graag aan de haal met het woord. Omdat deze fenomenen van alle tijden zijn, kreeg in elke tijd de relatie tussen woord en toon een andere vorm. In de cursus gaat Overbeeke in op enkele facetten van de relatie taal-muziek. Verspreid over vier avonden zullen aan de orde komen:

8 november: Het muzikale van taal en het talige van muziek
15 november: De rol van muziek in het werk van diverse romanciers en
essayisten
22 november: Hoe gaan dichters om met muziek?
29 november: Hoe gaan componisten om met teksten?

Emanuel Overbeeke (1958) studeerde muziek-wetenschap in Utrecht en New York. Hij schreef onder meer boeken over Vestdijk en de muziek (1991), Stravinsky (1994), Chopin (1999), Klassieke componisten en de dood (2001), Debussy (2012) en Boulez (2016). Emanuel Overbeek promoveerde op het proefschrift ‘Nederlandse muziek bij Nederlandse orkesten 1945-200 (2012). In 2015 werd hij genomineerd voor de Boekman dissertatieprijs voor kunst en cultuurbeleid.

Hij is een bekende gast bij OKW, waar hij eerder lezingen en cursussen gaf over allerlei onderwerpen uit de muziekgeschiedenis (onder andere over Bach, Mozart, Beethoven en de geschiedenis van opera, Russische en Nederlandse muziek).

Kosten (inclusief koffie of thee): € 52,50 voor OKW-leden; € 72,50 voor niet-leden

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmy.erbe@xs4all.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer.

T