• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Cursus: Ons beeld van de natuur

Docent        Atze Oskamp
Data            Donderdagmiddag 4 en 18 okt, 1 nov.2018 
                     en excursie

Tijdstip       14:00 – 16:00 uur
Locatie       Dok Zuid, Apeldoorn

Welk beeld hebben we van de natuur? Hoe komen we aan dat beeld? Welke biologen zijn daar bepalend voor geweest?

Onze kijk op de natuur is in de loop van de tijd gevormd. Heel veel wetenschappers hebben daaraan een bijdrage geleverd. Hun namen zijn voor velen onbekend en hun bijdrage is vaak niet herkenbaar. Aan de hand van pakkende voorbeelden neemt bioloog Atze Oskamp u mee op een tocht langs de spraakmakende biologen en hun bijdragen aan ons beeld van de natuur. In alle cursusmiddagen staan niet alleen onderzoekers, maar vooral voorbeelden vanuit de natuur zelf centraal. Tijdens de excursie, die onderdeel is van het programma, proberen de deelnemers de relatie te leggen tussen de wetenschap en wat in de natuur te beleven is.

4 oktober: Van Leeuwenhoek uit Delft, de Zweed Linnaeus, de Fransman Lamarck, de Engelsman Darwin. Zij bieden ons zicht op het kleine, de orde, de ontwikkeling en de onberekenbaarheid van de natuur.

18 oktober: De ontdekkingen van de moderne biologische en geologische wetenschap door tal van wetenschappers zoals Gould, Dawkins, Wilson, Lynn Margulis en Frans de Waal hebben een verfijning maar ook vernieuwing van onze kijk op de natuur opgeleverd.

1 november: In de jaren 70 van de vorige eeuw werd DNA ontdekt door Watson en Crick en de rol ervan bepaald. Sindsdien heeft iedereen het over DNA. Maar wat is het en hoe bepalend is het voor onze kijk op de natuur?

Excursie: plaats en tijd worden in overleg met de cursisten bepaald
Gewoon de natuur in en relatie proberen te leggen tussen al die wetenschap en wat er in de natuur te zien en te beleven is.

Atze Oskamp is bioloog en een veel-gevraagde spreker over de natuur. Hij is gids bij het IVN en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Hij verzorgde reeds eerder twee hoog gewaardeerde cursussen voor OKW.

Aantal plaatsen: 15

Kosten: € 40,- voor OKW-leden; € 60,- voor niet-leden.

Aanmelden: stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmy.erbe@xs4all.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer.