• kalender

    Kalender

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

OKW-café: decembermaand met verhalen van Italo Calvino

5 december 2018 @ 20:00 - 21:30

Het OKW-café wordt dit keer een literaire avond. Geheel in het teken van de decembermaand met zijn min- of meer geslaagde Sinterklaasverzen en ontroerende poëzie op weg naar kerstmis.

Novellen
U luistert naar novellen, korte verhalen van de Italiaanse schrijver Italo Calvino. De novellen worden voorgedragen door vier lezers uit eigen OKW-kring. Te weten: Gerda Dapper, Kees Derks, Piggel van Lennep en Saskia Spoelstra.

Muziek
Halverwege de voordracht krijgt u ook wonderschone, onbekende kerstmuziek te horen van de Italiaanse componist Giovanni Girolamo Kapsberger (1580-1651): I pastori di Bettelemme (De herders van Betlehem). De muziek wordt gezongen door drie sopranen, een countertenor en een bas.

Italo Calvino werd in 1923 in Havanna, Cuba, geboren uit Italiaanse ouders en overleed in 1985 te Siëna in het ziekenhuis Santa Maria della Scala. Zijn werk staat op de breuklijn van de voorbije wereldoorlog en de nieuwe tijd met de eerste tekenen van welvaart die zich aankondigden. Het culturele leven in Italië ademde nog een en al optimisme. Een nieuwe tijd was begonnen. Het communisme maakte zich sterk voor het proletariaat. Er moest onderwijs en welvaart komen voor de gewone Italiaan. De decadentie van een politicus als Berlusconi was nog ver weg.

Calvino was zo’n communist die de tekenen van de nieuwe tijd zag en uitlegde. Zo schreef hij in 1972 Le Città invisibili (Onzichtbare steden). Eutropia is zo’n stad waar de bewoners om de zoveel tijd een nieuw leven beginnen om de verveling tegen te gaan. Een ander vak, een andere vrouw, een ander huis en ga maar door.

Het gaat op 5 december om:

1. de lentenovelle ‘Paddenstoelen in de stad’
2. de herfstnovelle ‘De gemeenteduif’ en vooral om
3. de winternovelle ‘De kinderen van de kerstman’.

U raadt al waar die laatste novelle over gaat: de kerstneurose die in december onontkoombaar de kop opsteekt en die Calvino meeslepend hekelt.

Een avond die je niet mag missen als je ook zo’n hekel hebt aan het kerstroesje. Iedereen is welkom!

Voor verdere inlichtingen:
Bert van der Beek,
055 5223393

Gegevens

Datum:
5 december 2018
Tijd:
20:00 - 21:30
Evenement Categorie:

Locatie

ACEC gebouw
Apeldoorn, Nederland + Google Maps