• kalender

    Kalender

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

OKW Museumkring 2 organiseert …..

juli 27 @ 14:00 - 17:00

….een middag met Wilma Gosselink

Voor dinsdag 27 juli 2021 staat er een bijzondere ‘Kunstbelevenis’ op ons programma. We zijn blij dat wij, (OKW-museumkring 2) na maanden van stilstand door het coronavirus, weer een activiteit kunnen organiseren. Op het programma staan: elkaar weer zien, genieten van een drankje en een inhoudelijk deel verzorgd door kunsthistorica Wilma Gosselink over het thema, ‘moderne kunst’, dit alles in het vertrouwde ACEC gebouw.

U kunt zich vanaf 30 juni aanmelden, zie verderop in dit bericht.

Toelichting op het programma:
Moderne kunst….
Wat noem je nou ‘modern’? We gebruiken het begrip ‘modern’ te pas en te onpas, maar wat bedoelen we er eigenlijk mee?
In de loop van de 19e eeuw raakt het woord in Frankrijk in zwang om het eigentijdse, alledaagse leven te beschrijven. Dat leven is – vooral in de grote stad, Parijs dus – ‘modern’ met z’n spoorwegstations, net aangelegde boulevards en uitgaansgelegenheden. Daar kan de beeldende kunst dan niet omheen. Steeds meer kunstenaars laten dat moderne leven in hun werken zien. Er komt nog iets bij: Het verzet tegen de oude regels in de kunst wordt steeds groter. Een schilderij moet niet langer de zichtbare realiteit weergeven, een schilderij is een werkelijkheid die op zich zelf staat. Kleuren, vormen en penseelstreken gaan een eigen leven leiden.

Aan het begin van de 20e eeuw leidt deze ontwikkeling tot een explosie aan nieuwe stromingen. Het is de tijd van de vele ‘-ismen’, zoals fauvisme, expressionisme en kubisme. Het woord ‘modern’ is de kapstok waar al deze stromingen aan op worden gehangen. Nog steeds gebruiken veel mensen de term ‘modern’ als ze nieuwe trends zien. Maar kun je een schilderij dat al honderd jaar oud is nog ‘modern’ noemen? En als dat zo is, kan een hedendaags werk dan wel modern zijn?

Wilma Gosselink
Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (tegenwoordig Radboud Universiteit) wist ik het eigenlijk al. De aantrekkingskracht van de beeldende kunst was enorm en ik wilde er zoveel mogelijk over weten. Maar nog liever wilde ik erover vertellen en andere mensen deelgenoot maken van die liefde voor de kunst.

Alles wat ik na mijn studie heb gedaan staat in het teken van die overdracht. In de vorm van museumeducatie, onderwijs aan middelbare scholieren en vooral veel cursussen en lezingen voor diverse instellingen en voor een divers publiek.

‘Kunst is moeilijk, dat is niks voor mij.’ Dit is een uitspraak die iedereen herkent. Ja, kunst kan moeilijk zijn en lastig te begrijpen. De Franse schilder Georges Braque zei het ooit zo: ‘Er is slechts één ding waardevol aan een kunstwerk, namelijk dat wat je niet kunt uitleggen.’ Dat is een tamelijk ongemakkelijke opmerking als je – zoals ik – graag over kunst vertelt. Bovendien heeft Braque gelijk.

Alles staat of valt met de acceptatie dat er altijd iets onzeker en vaag blijft in de kunst. Maar op dat onbereikbare stukje na valt er veel te ontdekken. Door iets te weten te komen over de achtergrond van de maker, of over de tijd waarin een kunstwerk is ontstaan en vooral door goed te kijken. Daar begeleid ik je graag bij.

Programma:
14.00 Ontvangst met koffie / thee.
14.25 Welkom door OKW-museumkring 2
14.30 Presentatie door Wilma Gosselink
15:30 Pauze met drankje
15.45 Presentatie, vervolg
16:30 Nazit, onder genot van een drankje (dit drankje is voor eigen rekening)
17:00 Einde

Aanmelden:
Stuur voor 15 juli een e-mail naar OKW.MK2@gmail.com en maak € 10,- over op bankrekening
NL24 SNSB 8834319346 t.n.v Louis Hankart met vermelding van ‘programma 27 juli’ + de naam van de deelnemer.
Uw aanmelding is pas definitief als het bedrag is ontvangen.

U ontvangt vanuit de organisatie 2 consumpties

Mocht om wat voor reden dan ook het programma geen doorgang vinden, wordt het overgemaakte bedrag geretourneerd.

 

Organisatie OKW-museum kring 2,
Louis Hankart
Lodewiek van de Meer
Jan Voortman 06 55 30 33 89

Gegevens

Datum:
juli 27
Tijd:
14:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

ACEC gebouw
Apeldoorn, Nederland + Google Maps