• Excursies-header-slideshow

    OKW
    Excursies

OKW excursie: Bronbeek (bij Arnhem)

Vereniging OKW Apeldoorn organiseert voor leden en andere belangstellenden op vrijdag 15 maart een excursie naar ‘Bronbeek’.
 
Bronbeek is een museum en hét kenniscentrum van Nederlands koloniale militaire geschiedenis. Het bevindt zich op het historisch landgoed Bronbeek. Bronbeek is ook een tehuis voor veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalige Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Vrij recent is de tentoonstelling in het museum helemaal opnieuw ingericht en doet ook recht aan de minder plezierige kanten van het kolonialisme. Restaurant ‘Kumpulan’, waar de maaltijd wordt geserveerd, is vermaard om zijn Indonesische keuken.
 
Dagprogramma in het kort:
09.15 uur: verzamelen bij Omnisport, De Voorwaarts 55 (Op verzoek van de winkels s.v.p. op afstand van de winkels parkeren)
09.30 uur exact: vertrek naar Bronbeek met een bus van Connexxion Tours. 
10.00 uur ongeveer: aankomst Bronbeek.
10.15-11.00 uur: Koffie/thee met Indonesische spekkoek.
11.00-12.00 uur:  Lezing over de geschiedenis van Bronbeek.
12.15-13.30 uur: Indonesische ‘nasi rames’-buffetmaaltijd  inclusief 2 drankjes
13.30-15.00 uur: rondleiding museum Bronbeek 
15.00 uur: vertrek naar Apeldoorn 
15.30/15.45 uur: aankomst Apeldoorn

lees meer

OKW excursie 18 april: ‘Verrassingen in het Maasdal’ (Roermond, Tegelen en Steyl) 

De excursiecommissie is er (opnieuw) in geslaagd een bijzondere excursie naar verrassende bestemmingen te organiseren. 
De oorspronkelijk geplande datum van 12 april bleek i.v.m. de beschikbaarheid van de te bezoeken bestemmingen niet haalbaar. De datum is daarom gewijzigd in donderdag, 18 april.

Eerste bestemming is het Cuypershuis (https://www.cuypershuisroermond.nl/nl), het woonhuis en de  werkplaats van de beroemde architect Pierre Cuypers in Roermond. Hier ontstonden de ontwerpen voor honderden kerken en andere gebouwen (o.a. het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam). Er werd gewerkt aan interieurs, meubels en kunstvoorwerpen.

Na een uitgebreid lunchbuffet is het tijd voor bezoeken aan het keramiekcentrum ‘Tiendschuur’ (https://tiendschuur.net/) in Tegelen en het kloosterdorp Steyl.

Het keramiekcentrum is gevestigd in een prachtig gerestaureerde tiendschuur  op het 17e-eeuwse historische landgoed ‘Kasteel de Holtmühle’. Het museum heeft een unieke verzameling historische en hedendaagse kunst gemaakt van keramiek.

Het bijzondere kloosterdorp Steyl ligt aan de Maas. Daar bezoeken we een ‘museum in een museum’: het Missiemuseum. (http://missiemuseumsteyl.nl/). Vanuit Steyl trokken vanaf het eind van de 19e eeuw missionarissen  en missiezusters de wereld in. Vanuit de missiegebieden namen ze een bonte verscheidenheid aan voorwerpen mee terug. Die vonden een plaats in het missiemuseum. Naast een bezoek aan het museum kunt u op eigen gelegenheid het dorp bekijken en een bezoek brengen aan botanische tuin ‘Jochumhof’ (http://www.jochumhof.nl/botanische-tuin) .

lees meer

Excursies

Schrijf hier over …