• Excursies-header-slideshow

    OKW
    Excursies

Mini-excursie naar de Pluktuin Apeldoorn en de Nieuwe Raatakkers

Vrijdag 20 juli van 10.00 – 12.30 uur

Wij zijn bijzonder verheugd met de mogelijkheid, speciaal voor leden van OKW, een mini-excursie naar deze unieke initiatieven aan te kunnen bieden. OKW-lid Gregor van den Brink is voorzitter van de Stichting Pluktuin en ontvangt ons graag aan de Wieselsekampweg 41 om 10.00 uur met een kopje koffie. Hij zal het een en ander over de Pluktuin Apeldoorn vertellen en ons er rondleiden. Om 11.45 uur vertrekken we dan naar de nabijgelegen Nieuwe Raatakkers aan de Wieselseweg achter nummer 60, waarmee nauw wordt samengewerkt. Ook daar worden we geïnformeerd en kunnen we rondkijken. Om 12.30 uur vertrekken we dan weer huiswaarts.

Het doel van de Stichting Pluktuin is met het bewerken van deze zorgtuin een verbindende bijdrage te leveren aan de buurtschap Wenum Wiesel. Naast de educatieve functie is de tuin een gastplek voor de bewoners en hun mantelzorgers van de Atlant Zorggroep. Bijzondere aandacht is er voor mensen met een kleine beurs. Mensen met een RegelRechtkaart krijgen de helft korting.

lees meer

OKW Excursie naar ‘Koloniën der Weldadigheid’

Datum 12 oktober 2018 (onder voorbehoud)

In het begin van de 19e eeuw kampte Nederland met een lege staatskas en grote sociale problemen. Met het inrichten van zeven ‘koloniën’ in het grensgebied van Drenthe en Friesland wilde men een deel van de problemen aanpakken. In 1818 werd de ‘Maatschappij der Weldadigheid’ opgericht. ‘Paupers’ uit de steden konden in de ‘Koloniën der Weldadigheid’ in de ontginning van woeste gronden aan de slag. Zo waren ze niet langer afhankelijk van liefdadigheid, leerden een vak en droegen bij aan de voedselproductie, was de gedachte. Het werd een project dat vele tegenslagen en onverwachte ontwikkelingen kende. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen in het landschap zichtbaar.

Dit jaar bestaat de ‘Maatschappij der Weldadigheid’ 200 jaar. In 2017 is bij de UNESCO de aanvraag in gediend om de ‘Koloniën der Weldadigheid’ te erkennen als Werelderfgoed.

Deze derde najaarsexcursie zet de traditie voort dat Werelderfgoed een rol speelt bij de keuze van het reisdoel. Het plan is Veenhuizen, Willemsoord, Wilhelminaoord en Frederiksoord aan te doen. Nadere bijzonderheden volgen in de OKW-nieuwsbrief.

lees meer

Excursies

Schrijf hier over …