• Excursies-header-slideshow

    OKW
    Excursies

OKW mini-excursie: Rioolwaterzuiveringsinstallatie (volgeboekt!)

Mini-excursie naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het Waterschap Vallei en Veluwe

Datum          Vrijdag 4 oktober 2019
Tijdstip         09.15 – 11.15 uur
Locatie         Stadhoudersmolenweg, Apeldoorn

Water, wat is er eigenlijk belangrijker voor een mens dan water? Zonder water is er geen leven. Zonder schoon water geen gezond leven. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende schoon water voor mensen beschikbaar is? En blijft? Koning Willem-Alexander heeft het thema ´water´ wereldwijd op de agenda gezet en er zich al jaren lang voor ingespannen. Wij, als leden van OKW, krijgen een unieke kans voor een kijkje achter de schermen bij de rwzi van het Waterschap aan de Stadhoudersmolenweg op vrijdag 4 oktober van 09.15 tot 11.15 uur.
Je wordt geïnformeerd over wat een Waterschap allemaal doet, er voor zorgt dat er voldoende water is, niet te veel en niet te weinig. En hoe een rwzi werkt, wat er allemaal bij komt kijken om er voor te zorgen dat wij allen lekker schoon en gezond water uit onze kranen krijgen.

Aanmelden kan bij Truus Bouman door een mailtje te sturen naar g.bouman16@upcmail.nl.

De kosten zijn zoals gebruikelijk € 5,00. Contant te voldoen bij aankomst. Wees er snel bij, want er is helaas maar plaats voor maximaal 25 à 30 personen. Na aanmelding ontvang je meer informatie. Alvast wat meer weten? Kijk op https://www.vallei-veluwe.nl/wat-doet-waterschap/

Bob van der Sluijs en Gustaaf van den Brand (mini-excursiecommissie).

lees meer

OKW Excursie: ‘Ruimte voor de rivier’ (Loevestein en Biesbosch), volgeboekt!

Datum: vrijdag 11 oktober 2019

Toelichting op het thema:
In 1993 en 1995 bereikten de Nederlandse rivieren extreem hoge waterstanden In 1995 moesten 250.000 mensen en 1 miljoen dieren worden geëvacueerd. De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hadden.
Om in de toekomst zo goed mogelijk soortgelijke situaties te voorkomen, werden in de Planologische Kernbeslissing ‘Ruimte voor de Rivier’ alle te nemen maatregelen vastgelegd. De traditie van het water in bedwang houden werd verlaten en er werd gezocht naar manieren om het water juist meer ruimte te geven. Samen met waterschappen, gemeenten en provincies werkte Rijkswaterstaat aan het project. ‘Ruimte voor de Rivier’ begon in 2007 en was eind 2108 voltooid. Op meer dan 30 plaatsen is ingegrepen in het rivierlandschap. Dijken werden verstevigd, dijken werden verlegd, uiterwaarden werden afgegraven en er werden geulen gegraven. Polders werden ‘ontpolderd’ en teruggegeven aan het water.

Uitnodiging en aanmelding:
De vereniging OKW Apeldoorn organiseert voor leden en andere belangstellenden op vrijdag 11 oktober in het kader van het thema ‘Ruimte voor rivier’ een excursie naar Slot Loevestein en de Biesbosch
 
Dagprogramma in het kort:
07.45 uur: Verzamelen bij Omnisport, De Voorwaarts 55. (Op verzoek van de winkeliers s.v.p. op afstand van de winkels parkeren)
08.00 uur exact: Vertrek naar Slot Loevestein met een bus van Connexxion Tours. Tijdens de heenreis in de bus wordt u koffie/thee met ‘iets erbij’ aangeboden.
09.30 uur ongeveer: Aankomst Loevestein.
10.00–11.00 uur: Rondleiding in Slot Loevestein (verdeeld in twee groepen onder leiding van een gids). De toegang is gratis met een Museumkaart. NB: In het Slot zijn geen liften; traplopen is onvermijdelijk. Delen van de route zijn slecht verlicht. Tip: neem zelf een zaklantaarn mee!
11.30 – 12.15 uur: Loevestein – Biesbosch MuseumEiland 
12.30-13.30 uur: Lunch  
13.30-15:15 uur: U kunt op eigen gelegenheid het Biesboschmuseum bezoeken en de omgeving verkennen. De toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart.
15:30 – 17.00 uur: Rondvaart met fluisterboten door de Biesbosch. De kapitein is tevens gids. De boten beschikken over een toilet.
17.00-17.15 uur: Ontschepen, gelegenheid tot gebruik sanitaire voorzieningen, laatste kans bezoek museumwinkel.
17.15 uur: Vertrek Biesbosch Museumeiland. Onderweg de traditionele catering (drankjes en hapjes) 
Ca 18:45-19.00 uur: Aankomst Apeldoorn

lees meer

Excursies

Schrijf hier over …