• Excursies-header-slideshow

    OKW
    Excursies

OKW Excursie naar ‘Koloniën van Weldadigheid’

Datum 12 oktober 2018 

In het begin van de 19e eeuw kampte Nederland met een lege staatskas en grote sociale problemen. Met het inrichten van zeven ‘koloniën’ in het grensgebied van Drenthe en Friesland wilde men een deel van de problemen aanpakken. In 1818 werd de ‘Maatschappij der Weldadigheid’ opgericht. ‘Paupers’ uit de steden konden in de ‘Koloniën der Weldadigheid’ in de ontginning van woeste gronden aan de slag. Zo waren ze niet langer afhankelijk van liefdadigheid, leerden een vak en droegen bij aan de voedselproductie, was de gedachte. Het werd een project dat vele tegenslagen en onverwachte ontwikkelingen kende. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen in het landschap zichtbaar.

Dit jaar bestaat de ‘Maatschappij der Weldadigheid’ 200 jaar. In 2017 is bij de UNESCO de aanvraag in gediend om de ‘Koloniën der Weldadigheid’ te erkennen als Werelderfgoed.

Deze derde najaarsexcursie zet de traditie voort dat Werelderfgoed een rol speelt bij de keuze van het reisdoel. Het plan is via Ommerschans, Veenhuizen, Willemsoord, Wilhelminaoord en Frederiksoord aan te doen. 

lees meer

Mini-excursie ‘Orpheus achter de schermen’

Vrijdag, 19 oktober organiseert OKW voor haar leden een mini-excursie naar het schouwburg-complex Orpheus. Het programma begint 10:30u en eindigt ongeveer 12:00u.

Na de inleiding volgt een tocht door het gebouw. De theaterzalen en de foyers van Orpheus zijn bij iedereen ongetwijfeld bekend, maar de kans eens achter de schermen te kijken, hebben maar weinigen gehad. 

U kunt zich tot en met 12 oktober aanmelden bij Truus Bouman. Graag de namen vermelden van degenen voor wie u de aanmelding doet. Deelname – inclusief koffie/thee – kost € 5,- per persoon, te voldoen bij binnenkomst.

We worden verwacht bij de artiesteningang (links naast de ‘oude’ hoofdingang)

lees meer

Excursies

Schrijf hier over …