• Excursies-header-slideshow

    OKW
    Excursies

OKW Voorjaarsexcursie

Komend voorjaar zal de excursiecommissie de traditionele voorjaarsexcursie organiseren. Over het reisdoel (of reisdoelen) is denkwerk en overleg gaande. Eén ding is al wel duidelijk: de geplande excursiedatum is vrijdag 17 april 2020. Nadere bijzonderheden worden bekendgemaakt via de nieuwsbrief.

 

lees meer

OKW Mini-excursie: Teuge

Jaarlijks worden mini-excursies georganiseerd in Apeldoorn en/of in de regio. Voor komend voorjaar is een mini-excursie naar ‘International Airport Teuge’ gepland. Voorlopige datum: 8 mei. Nadere bijzonderheden volgen via de nieuwsbrief.

lees meer

OKW Excursie: ‘Ruimte voor de rivier’ (Loevestein en Biesbosch), volgeboekt!

Datum: vrijdag 11 oktober 2019

Toelichting op het thema:
In 1993 en 1995 bereikten de Nederlandse rivieren extreem hoge waterstanden In 1995 moesten 250.000 mensen en 1 miljoen dieren worden geëvacueerd. De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hadden.
Om in de toekomst zo goed mogelijk soortgelijke situaties te voorkomen, werden in de Planologische Kernbeslissing ‘Ruimte voor de Rivier’ alle te nemen maatregelen vastgelegd. De traditie van het water in bedwang houden werd verlaten en er werd gezocht naar manieren om het water juist meer ruimte te geven. Samen met waterschappen, gemeenten en provincies werkte Rijkswaterstaat aan het project. ‘Ruimte voor de Rivier’ begon in 2007 en was eind 2108 voltooid. Op meer dan 30 plaatsen is ingegrepen in het rivierlandschap. Dijken werden verstevigd, dijken werden verlegd, uiterwaarden werden afgegraven en er werden geulen gegraven. Polders werden ‘ontpolderd’ en teruggegeven aan het water.

Uitnodiging en aanmelding:
De vereniging OKW Apeldoorn organiseert voor leden en andere belangstellenden op vrijdag 11 oktober in het kader van het thema ‘Ruimte voor rivier’ een excursie naar Slot Loevestein en de Biesbosch
 
Dagprogramma in het kort:
07.45 uur: Verzamelen bij Omnisport, De Voorwaarts 55. (Op verzoek van de winkeliers s.v.p. op afstand van de winkels parkeren)
08.00 uur exact: Vertrek naar Slot Loevestein met een bus van Connexxion Tours. Tijdens de heenreis in de bus wordt u koffie/thee met ‘iets erbij’ aangeboden.
09.30 uur ongeveer: Aankomst Loevestein.
10.00–11.00 uur: Rondleiding in Slot Loevestein (verdeeld in twee groepen onder leiding van een gids). De toegang is gratis met een Museumkaart. NB: In het Slot zijn geen liften; traplopen is onvermijdelijk. Delen van de route zijn slecht verlicht. Tip: neem zelf een zaklantaarn mee!
11.30 – 12.15 uur: Loevestein – Biesbosch MuseumEiland 
12.30-13.30 uur: Lunch  
13.30-15:15 uur: U kunt op eigen gelegenheid het Biesboschmuseum bezoeken en de omgeving verkennen. De toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart.
15:30 – 17.00 uur: Rondvaart met fluisterboten door de Biesbosch. De kapitein is tevens gids. De boten beschikken over een toilet.
17.00-17.15 uur: Ontschepen, gelegenheid tot gebruik sanitaire voorzieningen, laatste kans bezoek museumwinkel.
17.15 uur: Vertrek Biesbosch Museumeiland. Onderweg de traditionele catering (drankjes en hapjes) 
Ca 18:45-19.00 uur: Aankomst Apeldoorn

lees meer

Excursies

Schrijf hier over …