• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Lezing 3: ‘Stupor Mundi’

 Door              Gregor Dijkhuis
Datum            Woensdag, 20 april
Locatie           Gigant, Nieuwstraat 377
                         7311 BR  Apeldoorn
Aanvang         20:00u

Keizer Frederik ll van Hohenstaufen (1194-1250) is een van de meest geniale en fascinerende persoonlijkheden van de Middeleeuwen. Een levende legende die door zijn tijdgenoten Stupor Mundi werd genoemd (‘hij die de wereld versteld doet staan’). Frederik ll was koning van Sicilië en Duitsland, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Daarnaast was hij ook gerenommeerd geleerde en wetenschapper, talenwonder, beschermer van de kunsten, kastelenbouwer, en een permante doorn in het oog van de Kerk.

Tot drie keer toe werd Frederik geëxcommuniceerd. Desondanks bleef hij gewoon aan de macht. Een eigengereide vorst, die de enige vreedzame kruistocht van de geschiedenis op zijn naam heeft staan: de meest succesvolle van alle kruistochten- maar ook de minst bekende en minst gewaardeerde.

Wie was die man met zijn exotische levensstijl, die de eerste staatsuniversiteit stichtte en een ongeëvenaard boek schreef over de valkenjacht? Die honderden kastelen liet bouwen, waaronder het raadselachtige Castel del Monte, maar slechts één kerk?

 Gregor Dijkhuis heeft zich toegelegd op de studie van de Hoge Middeleeuwen, met een fascinatie voor Frederik II. In 2015 publiceerde hij de eerste Nederlandstalige monografie over Frederik II: Stupor Mundi – Kroniek van een eigenzinnige keizer. Naast voordrachten en cursussen over cultuurhistorische onderwerpen, organiseert Gregor Dijkhuis thematische culturele-culinaire reizen. www.stupormundi.net