• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Lezing: Gustav Mahler, een inkijkje in leven en werken

Lezing door      Louis Ekstein
Datum               19 september 2018
Locatie              Gigant, Apeldoorn

Over het leven van Gustav Mahler
(geboren 1 of 7 juli 1860 te Kalischte, Bohemen en overleden op 18 mei 1911 te Wenen)

In vogelvlucht wordt de jeugd van Mahler belicht: zijn afkomst, familie, geboorte in het Boheemse Kalischte, zijn jeugd in het Moravische garnizoensstadje Iglau (nu: Jihlava) en de invloed hiervan op zijn composities. De eerste betrekkingen als dirigent. Eerste liefdes en teleurstellingen en de weerklank hiervan in zijn composities. Mahler’s grootste ambitie was dirigent te worden van de K.u.K. (Kaiserliche und Königliche) Hofoper te Wenen. Om deze felbegeerde baan in het katholieke (en antisemitische) Wenen mogelijk te maken laat hij zich dopen tot katholiek. Mahler had een onbuigzaam karakter, waarbij hij de lat hoog voor zichzelf legt, maar ook voor anderen (de orkestleden en zijn vrouw Alma).

Over de werken van Gustav Mahler
Zijn oeuvre is betrekkelijk klein, maar met een zeer grote diepgang: het omvat onder andere negen voltooide symfonieën, das Lied von der Erde en een onvoltooide tiende symfonie. Verder de cantate das klagende Lied, liederencycli: Lieder eines fahrenden Gesellen, de Kindertotenlieder, Lieder und Balladen aus des Knaben Wunderhorn en de Rückert Lieder. De menselijke stem speelt een grote rol in zijn werken.

Muziekfragmenten
Bij de lezing zullen ter illustratie enkele muziekfragmenten ten gehore worden gebracht. Fragmenten, want de symfonieën zelf duren te lang, van 55 minuten tot anderhalf uur. Er zullen enkele liederen en sfeerbepalende stukjes uit symfonieën worden afgespeeld.

Louis Ekstein (1946) is secretaris van het bestuur van de Gustav Mahler Stichting Nederland. De Gustav Mahlerstichting stelt zich ten doel het levend houden van de aandacht voor Gustav Mahler en zijn muziek en zijn bijzondere plaats in het nationale en internationale muziekleven. Hij heeft een opleiding als elektro- en elektronicatechnicus en bedrijfs-sociologie/-kunde. Hij is werkzaam geweest in de informatica,  het onderwijs (HBO en Universiteit) en organisatieadvies. De muzikale ontwikkeling verliep deels cursorisch deels autodidactisch. Hij speelt dwarsfluit. Mahler-liefhebber sinds de film Death in Venice van Visconti. Verder heeft de combinatie van twee hobby’s (genealogie en Mahler) geleid tot een onderzoek naar de geboortedatum van Gustav Mahler. Meer informatie: www.gustavmahlerstichting.nl