• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Lezing: Jan Hendrik van Kinsbergen, een Apeldoornse held

Lezing door         drs. Willy Smit-Buit
Datum                  woensdag 1 februari 2017

In 2008 kreeg Jan Hendrik van Kinsbergen (1735 – 1819) een standbeeld. Hij was de laatste van onze beroemde zeehelden en heeft twintig jaar in Apeldoorn gewoond. Het standbeeld staat op het terrein van het Stadscafé van Kinsbergen, tegenover de CODA-bibliotheek. Eindelijk gerechtigheid voor de man aan wie Apeldoorn veel te danken heeft. Op dat beeld maakt hij een vrijgevig gebaar en dat is ook precies hoe Apeldoorn zich Van Kinsbergen herinnert. Hij was de grote weldoener van Apeldoorn.
Tijdens zijn werkzame leven werd hij ‘held van de Doggersbank’ in dienst van de Nederlandse marine, maar ook ‘held van de Zwarte Zee’, in dienst van tsarina Catharina de Grote. Toen hij niet meer in actieve dienst was, vestigde hij zich in het nu niet meer bestaande huize Welgelegen.

Apeldoorn profiteerde van zijn kapitaal, maar achter de schermen had Van Kinsbergen ook op bestuurlijk gebied de touwtjes in handen. Dat bleek vooral in 1813. De Franse legers waren in 1812 verslagen in Rusland. Op hun kleine paardjes kwamen de Kozakken naar ons land om de Fransen ook hier te verjagen. Gelukkig kende Van Kinsbergen nog een beetje Russisch; dat kwam bij de bevrijding van Apeldoorn en Het Loo goed van pas.

Admiraal Van Kinsbergen komt tot leven in de lezing (met beeldmateriaal) van drs. Willy Smit-Buit op 1 februari 2017. Ze heeft geschiedenis en Nederlands gestudeerd en is meer dan vijfentwintig jaar werkzaam geweest bij het voorgezet onderwijs. Na dertien Apeldoornse jaren woont ze tegenwoordig in Vaassen. In haar lezing legt ze het accent op de betekenis van Jan Hendrik van Kinsbergen voor de Apeldoornse geschiedenis.