Lezing door Dik van der Meulen
Datum woensdag 18 april 2018
Locatie Gigant, Apeldoorn
Mensen hebben met wolven altijd een paradoxale verhouding gehad. De wolf, kameraad in de oertijd en stamvader van alle honden, ontwikkelde zich na de oudheid tot de duivel in persoon. Eeuwenlang is hij met alle middelen bestreden – tot er, recent, een kentering kwam. Steeds meer mensen noemen hem nu de kroon op het moderne natuurbeleid. Eén ding staat vast: de wolf keert naar Nederland terug.
In zijn voordracht vertelt Dik van der Meulen, schrijver van ‘De kinderen van de nacht. Over wolven en mensen’, waarom de wolf ons altijd angst heeft ingeboezemd en wat ons tegelijk in dit roofdier aantrekt.
Dik van der Meulen (1963) heeft Nederlands gestudeerd, maar is gepromoveerd bij de historicus Fasseur. Feitelijk is hij neerlandicus en historicus, of juist geen van beide, want neerlandici vinden hem geen neerlandicus meer en historici zeggen dat hij geen historicus is. Hij promoveerde in de letteren op zijn biografie van Multatuli, waarvoor hij in 2003 de AKO Literatuurprijs ontving en voor zijn boek over Koning Willem II ontving hij in 2013 de Libris Geschiedenisprijs. Voor zijn boek “Over wolven en mensen” ontving hij in 2017 de Jan Wolkers Prijs.