• Activiteiten Slideshow

  OKW
  Apeldoorn

OKW Excursie: ‘Ruimte voor de rivier’ (Loevestein en Biesbosch), volgeboekt!

Datum: vrijdag 11 oktober 2019

Toelichting op het thema:
In 1993 en 1995 bereikten de Nederlandse rivieren extreem hoge waterstanden In 1995 moesten 250.000 mensen en 1 miljoen dieren worden geëvacueerd. De Nederlandse rivieren hebben steeds vaker te maken met hoge waterstanden. Ze krijgen meer regen- en smeltwater te verwerken terwijl ze tussen de dijken maar weinig ruimte hadden.
Om in de toekomst zo goed mogelijk soortgelijke situaties te voorkomen, werden in de Planologische Kernbeslissing ‘Ruimte voor de Rivier’ alle te nemen maatregelen vastgelegd. De traditie van het water in bedwang houden werd verlaten en er werd gezocht naar manieren om het water juist meer ruimte te geven. Samen met waterschappen, gemeenten en provincies werkte Rijkswaterstaat aan het project. ‘Ruimte voor de Rivier’ begon in 2007 en was eind 2108 voltooid. Op meer dan 30 plaatsen is ingegrepen in het rivierlandschap. Dijken werden verstevigd, dijken werden verlegd, uiterwaarden werden afgegraven en er werden geulen gegraven. Polders werden ‘ontpolderd’ en teruggegeven aan het water.

Uitnodiging en aanmelding:
De vereniging OKW Apeldoorn organiseert voor leden en andere belangstellenden op vrijdag 11 oktober in het kader van het thema ‘Ruimte voor rivier’ een excursie naar Slot Loevestein en de Biesbosch
 
Dagprogramma in het kort:
07.45 uur: Verzamelen bij Omnisport, De Voorwaarts 55. (Op verzoek van de winkeliers s.v.p. op afstand van de winkels parkeren)
08.00 uur exact: Vertrek naar Slot Loevestein met een bus van Connexxion Tours. Tijdens de heenreis in de bus wordt u koffie/thee met ‘iets erbij’ aangeboden.
09.30 uur ongeveer: Aankomst Loevestein.
10.00–11.00 uur: Rondleiding in Slot Loevestein (verdeeld in twee groepen onder leiding van een gids). De toegang is gratis met een Museumkaart. NB: In het Slot zijn geen liften; traplopen is onvermijdelijk. Delen van de route zijn slecht verlicht. Tip: neem zelf een zaklantaarn mee!
11.30 – 12.15 uur: Loevestein – Biesbosch MuseumEiland 
12.30-13.30 uur: Lunch  
13.30-15:15 uur: U kunt op eigen gelegenheid het Biesboschmuseum bezoeken en de omgeving verkennen. De toegang tot het museum is gratis met een Museumkaart.
15:30 – 17.00 uur: Rondvaart met fluisterboten door de Biesbosch. De kapitein is tevens gids. De boten beschikken over een toilet.
17.00-17.15 uur: Ontschepen, gelegenheid tot gebruik sanitaire voorzieningen, laatste kans bezoek museumwinkel.
17.15 uur: Vertrek Biesbosch Museumeiland. Onderweg de traditionele catering (drankjes en hapjes) 
Ca 18:45-19.00 uur: Aankomst Apeldoorn
Inclusief:
Busreis, koffie/thee met ‘iets erbij’ op heenreis, rondleiding in Slot Loevestein, lunch, boottocht door de Biesbosch, drankjes en hapjes op terugreis. 
BELANGRIJK:
Vergeet u niet uw Museumkaart mee te nemen (voor Slot Loevestein en het Biesboschmuseum). Mocht u niet over een Museumkaart beschikken, dan moet u rekening houden met bijkomende kosten voor de toegang van Slot Loevestein (€ 14,00) en het Biesbosch Museum/boottocht  (€ 8,00)
 
Aanmelding excursie: 
U kunt zich uitsluitend aanmelden per e-mail aan: Truus Bouman: 
g.bouman16@upcmail.nl  met vermelding van onderstaande gegevens:

 • Naam
 • Adres
 • E-mailadres
 • Telefoonnummer
 • Bij aanmelding van meerdere personen, alle namen doorgeven
 • Eventuele dieetwensen
 • Wel/geen lid van OKW (a.u.b. vermelden wat van toepassing is)

Kosten excursie:
Voor leden OKW €50,-  p.p.
Voor niet-leden  €60,-  p.p.

Betaling op bankrekeningnummer NL 69 INGB 000 43 16733 t.n.v. Ver. OKW Apeldoorn o.v.v. OKW najaarsexcursie 11 oktober.  
Let wel: 
annuleren is mogelijk tot 14 dagen voor vertrek. Daarna is restitutie niet meer mogelijk.
 
Aanmelden graag z.s.m. tot uiterlijk 25 september. Dit i.v.m. reserveringen bij betrokken instanties.

Informatie
Voor informatie kunt u bellen of mailen naar:
Truus Bouman, 055-5428361 ofg.bouman16@upcmail.nl
 
Afhankelijk van het aantal inschrijvingen zullen wij u tijdig informeren of de excursie doorgaat.
 
Slot Loevestein is niet geschikt voor mensen die afhankelijk zijn van rolstoel of rollator. Het Biesbosch Museum is wel toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. 
 
In de bus is een toilet aanwezig en er is onderin de bus een mogelijkheid om rollators/rolstoelen op te bergen.