• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

De rebelse regisseur, François Ozon

Lezing door           Ingeborg Brounts
Datum                    15 maart 2017
Locatie                   Gigant, Apeldoorn

De Parijzenaar François Ozon, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste huidige Franse filmmakers, is een rebel in hart en nieren. Hij ziet de film als een parallelle wereld om te ontsnappen uit de saaie wereld van de realiteit. Zijn inspiratie haalt hij vooral in Amerika, met name bij de 20 jaar oudere regisseur David Lynch. Deze Amerikaanse filmer, regisseur kent u ongetwijfeld van Twin Peaks en Mulholland Drive, beide zinderend van spanning. Daar leert Ozon wat thrillers  zijn, dat surrealisme, seks en geweld een enorme impact op de kijker kunnen hebben. Daarbij zien we bij zowel Lynch als Ozon de ironie een grote rol spelen, er moet altijd wat te lachen blijven. Dus niet het geweld om het geweld of de seks om de seks.

Zijn bekende films ‘Sous le Sable’ en ‘Swimming Pool’, beide met Charlotte Rampling, en ‘Huit Femmes’, waarmee Ozon in 2002 internationaal doorbrak en waarin een aantal Franse steractrices spelen, neemt Brounts, geheel in het kader van de rebelse regisseur, nader met u samen onder de loep.

Ingeborg Brounts studeerde Franse taal en literatuur, en legde zich vervolgens toe op de Franse en mediterrane filmgeschiedenis. Inmiddels heeft zij ruim 30 jaar ervaring in de promotie en begeleiding van de Franse cinema in Nederland. Door de jaren heen had ze persoonlijke ontmoetingen met diverse Franse filmregisseurs, waaronder ook Ozon, en sterren als Catherine Deneuve, Isabelle Huppert en Michel Piccoli.

Deze (Des Tombe) lezing wordt georganiseerd i.s.m. de Alliance Française.