• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Verklankt muziek een eigen taal?

Lezing door   Greet Aanen, dirigent
Datum   woensdag 16 maart 2016, 20.00 uur

Des Tombelezing in het Nederlands in samenwerking  met Alliance Française Apeldoorn  

Aan de hand van voorbeelden stelt zij de volgende aspecten aan de orde:

  • Het notenschrift.
  • Van manuscript tot partituur.
  • Hoeveel is er ‘te lezen’ in de verschillende  muzieknotaties?

De componist. De gebruiker van het muzieknotatie in zijn tijd. (Vaak de uitvoerder van de compositie, met collega’s). Van eenstemmig naar meerstemmig. Maar ook de ontwikkeling van eenvoudige naar complexe vormen en klankwerelden.

Verhouding. In de loop der tijden is de componist/uitvoerder op de achtergrond geraakt, ten gunste van de interpreet. Welke oorzaken  zouden daar mogelijk een rol bij kunnen hebben gespeeld?

Greet Aanen

Greet Aanen volgde haar opleiding aan de conservatoria van Utrecht en Hilversum. Daarnaast  volgde  zij  een  aantal  cursussen  voor  interpretatie en directie, onder andere bij Nicolaus Harnoncourt en Kurt Thomas.

Greet speelt als dirigent van de welbekende Veluwse Cantorij een belangrijke rol in het  succes van  het koor. Voor de Apeldoornse Koren Federatie leverde Greet Aanen een grote bijdrage aan de Bach cantate projecten.

Zelf was ze als zangeres jarenlang actief voor Cercamon, een klein ensemble dat zich toelegt op uitvoering van middeleeuwse religieuze gezangen uit de traditie van de Moderne Devotie.