• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Lezing: Vincent van Gogh, schilderijen en brieven

Lezing door    Willy Atema
Datum             woensdag 14 maart 2018
Aanvang         19.30 uur !

Locatie            Gigant, Apeldoorn

Vincent van Gogh (1853-1890) stierf ruim 125 jaar geleden maar de kunstenaar ‘leeft’ nog steeds.
Het Kröller-Müller Museum, het Van Gogh Museum, het Vincent van Gogh (geboorte)huis in Zundert, ze hebben steeds weer genoeg redenen om aandacht te schenken aan de schilderijen en de brieven waarin Van Gogh existentiële en universele thema’s in een expressieve (beeld)taal verbeeldt en verwoordt.

De powerpointpresentatie gaat, met veel prachtig beeldmateriaal, in op het leven en werk van Van Gogh en de context waarin hij – niet – floreerde. De eerste positieve waardering die hij in 1889 kreeg is nog steeds van kracht ‘…een pionier, eenzaam worstelend in de donkere nacht, en zijn naam -Vincent- dient het nageslacht zich goed in te prenten’. De prijzen die zijn werken opleveren bij de internationale veilinghuizen (enorme bedragen die ook in de presentatie aan de orde zullen komen) bevestigen dat die voorspelling helemaal uitgekomen is.

Willy Atema is cultuurhistorica en geeft binnen het kader van haar eigen kunsthistorisch bureau ‘Kunst en Kunde’ te Vlaardingen presentaties over alle mogelijke onderwerpen en/of thema’s binnen de kunstgeschiedenis. Het motto van haar bureau luidt ‘De kunsthistorie is er niet om uw opvattingen over kunst te bevestigen, maar om uw opvattingen en visie op de visuele wereld te verruimen’.
Wilt u meer over deze spreekster weten, kijkt u dan op haar website: www.kunstEnkunde.nl.

(Dit is een Des Tombe lezing in samenwerking met Alliance Francaise)

En, je weet echt het meest als je bij de lezing bent geweest