• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Wildernis, woongebied en wingewest, een geschiedenis van de poolgebieden

Lezing door   Louwrens Hacquebord
Datum   woensdag 20 april 2016, 20.00 uur

De internationaal befaamde poolonderzoeker Louwrens Hacquebord vertelt over zijn werk. Voor de een is het een bijna ontoegankelijke ijswoestijn vol uitdagingen, voor de ander de plek waar grondstoffen en fossiele brandstoffen worden gewonnen, en voor weer een ander is het poolgebied ook een woon- en leefgebied. De exploitatiegeschiedenis van de poolgebieden behoort tot een van de meest fascinerende hoofdstukken uit de geschiedenis van de mensheid. 

Louwrens Hacquebord heeft vijfendertig jaar onderzoek gedaan naar de exploitatie van de poolgebieden. Hij beschrijft op basis van zijn expedities hoe de bewoners van het gebied door de eeuwen heen onder barre omstandigheden hebben overleefd. Hij vertelt van de jacht op walvissen en ijsberen, walrussen en zeehonden, hoe men steenkool uit de bevroren grond haalde, hoe men tegenwoordig olie en gas wil winnen maar ook hoe natuurbeschermingsorganisaties dat proberen tegen te houden.

Louwrens Hacquebord

Louwrens Hacquebord, emeritus-hoogleraar Arctische en Antarctische studies, is vierendertig jaar verbonden geweest aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij stond aan de basis van het Groningse Noordpoolonderzoek, dat heeft geleid tot de oprichting van het Arctisch centrum, waar hij ook directeur van was. Het centrum is onder zijn leiding een van de gezichtsbepalende onderzoeksinstituten van de RuG geworden.

Naast vele wetenschappelijke studies schreef Hacquebord ook een aantal boeken voor het grote publiek, bijvoorbeeld over de walvisjacht bij Spitsbergen en over een expeditie in 1992 naar Nova Zembla.