• Activiteiten Slideshow

    OKW
    Apeldoorn

Zijn zij nou gek of zijn wij het?

Lezing door   drs. Marie Thérèse ter Haar
Datum   9 november 2016
Locatie   Gigant, Apeldoorn
     

In 2014 waren beelden op televisie en in de krant te zien van een Oekraïense separatist die een knuffel als trofee toonde op de rampplek van de MH17. Minister Timmermans sprak in zijn VN-spreech over ‘stelend tuig’. Alle media kopten over een ‘zootje Hunnen’ en dronken tuig en de vinger wees alom richting de barbaarse separatisten, in de richting van Rusland. Toen veel later op het nieuws werd gemeld dat de separatist helemaal geen ‘trofee’ voor de camera’s toonde, maar ingetogen zijn pet afnam voor de knuffel en vervolgens een kruisteken sloeg, was het kwaad al geschied…

Rusland, de Krim en Oekraïne. Dat in Rusland de media dikwijls propagandistisch en bevooroordeeld zijn wisten we al, maar hoe zit dat eigenlijk bij ons? Ruslanddeskundige Marie-Thérèse ter Haar neemt de westerse berichtgeving over dit grootste land ter wereld onder de loep. Tot haar verbijstering constateert ze dat ook onze media en politici vaak een stuk bevooroordeelder zijn dan we doorgaans geneigd zijn te denken. Ze behandelt hierbij ook de recente geschiedenis van Rusland en actuele gebeurtenissen op de Krim en in Oekraïne.

Drs Marie Thérèse ter Haar

Marie Thérèse ter Haar (1965) is Ruslanddeskundige. Zij leerde Rusland kennen in de communistische periode, maakte er het einde van de Koude Oorlog mee en volgt de ontwikkelingen nog steeds op de voet, terwijl zij zo’n vier à vijf maanden per jaar in Rusland verblijft. Zij geeft presentaties bij Nederlandse onderwijsinstellingen, musea, bedrijven en ministeries alsook bij Russische universiteiten, bedrijven of particuliere groeperingen.