Docent: Jos van Remundt
Wanneer: Dinsdag 4, 11, 18, nov; 2, 16 dec.
Locatie: De Groene Hoven – zaal 5
Tijdstip: 15:00-17:00u
We horen bijna dagelijks nog verwijzingen naar verhalen uit de Bijbel en de Koran. Maar hoe goed kennen we deze verhalen werkelijk? En wat weten we over de verschillen én overeenkomsten tussen de Bijbel en de Koran? In een tijd waarin religieuze thema’s weer volop in het publieke debat aanwezig zijn, is het belangrijk te beseffen dat deze boeken naast verwantschap ook grote en fundamentele verschillen kennen, in opbouw, inhoud, toon en levensbeschouwelijke lading. Verhalen kunnen mensen helpen om samenhang te scheppen in een verwarrende en soms beangstigende wereld. De verhalen van jodendom, christendom en islam worden gebruikt om levensvragen te beantwoorden en een houding ten aanzien van het bestaan in te nemen. Toch leiden ze tot verschillende antwoorden. Joden, christenen en moslims trekken uiteenlopende lessen uit hun teksten, en zelfs binnen dezelfde godsdienst worden verhalen soms heel verschillend geïnterpreteerd met alle gevolgen van dien.
Jos van Remundt zal met u dit complexe, maar uiterst boeiende thema in vijf bijeenkomsten verkennen aan de hand van zijn boek ‘De achterkant van verhalen’. Tijdens de eerste bijeenkomst maken we kennis met elkaar en met de opzet van de cursus, zodat duidelijk wordt wat u van deze bijeenkomsten kunt verwachten.
De achterkant van verhalen beschrijft hoe de grote verhalen vroeger zijn overgeleverd en onder welke omstandigheden ze zijn vastgelegd. Het boek laat zien hoe lastig het is om oude teksten juist te interpreteren en te vertalen, en hoe ze in de loop der eeuwen zijn aangepast en doorgegeven, onder meer in de vorm van kinderverhalen, beeldende kunst, boekillustraties en muziek. De cursus is bedoeld voor iedereen die dieper wil graven in de verhaaltradities die onze multiculturele samenleving nog altijd vormgeven.
Jos van Remundt is docent levensbeschouwing, religiewetenschappen en filosofie. Hij schreef eerder ‘Verhalen die er toe doen’, ‘In Goede Handen’ en ‘Inleiding identiteit en burgerschap’. Hij is ook medeoprichter van Stichting Echelon, die werkt aan onderwijsprojecten en leermiddelen op het snijvlak van zingeving, filosofie en identiteit en identiteitsontwikkeling maakt. Jos gaf reeds eerder cursussen bij OKW.
Deelnemers: maximaal 12
Kosten: € 115,00 (incl. boek) voor OKW-leden; € 135,00 (incl. boek) voor niet-leden
Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.
Betaling: Pas nadat u van Femmy Erbé bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.
Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.