• Lezingen-header-slideshow

    OKW
    Lezingen

Lezingen

De lezingen vinden plaats in Huis voor Schoone Kunsten, Gigant, Nieuwstraat 377 te Apeldoorn. Telefoon: 055 521 63 46.

Aanvang steeds om 20.00 uur. Voorafgaand aan de lezingen is er vanaf 19.00 uur gelegenheid om op uw gemak een kop koffie of thee in het café van Gigant te drinken en andere OKW leden te ontmoeten.

De entreeprijs is € 7,- voor leden en € 9,- voor niet-leden.
Vergeet u vooral niet uw OKW-pasje mee te nemen naar Gigant voor de korting.

Kaarten voor lezingen kunt u kopen aan de kassa van Gigant of online bestellen via http://www.gigant.nl

Lezing 1: ‘Is waterstof dé energiebron voor de energietransitie?’ Nieuwe datum!

Door                Paul Bombeld
Datum             Woensdag 23 februari
Locatie            Gigant, Nieuwstraat 377
                          7311 BR  Apeldoorn
Aanvang         20:00u

In het kader van de energietransitie van fossiele brandstoffen naar nieuwe (onbekende) energiebronnen gaat waterstof mogelijk een populaire energiebron worden.

Paul Bombeld neemt u mee naar een zeer innovatieve wereld waarin waterstof de komende decennia een belangrijke rol zal krijgen. Toehoorders die nog niets van waterstof weten zullen zich verbazen, terwijl waterstof-professionals zich geen moment zullen vervelen.

Paul Bombeld houdt zich in het dagelijks leven bezig met internationale waterstof-ontwikkelingen. Hij is hoofdredacteur van Waterstof Magazine, een nieuwsmedium met dagelijkse berichtgeving over actuele waterstof-ontwikkelingen wereldwijd. Waterstof Magazine bereikt wekelijks 20-duizend waterstofprofessionals op vijf continenten via lezingen, social media, de zeer actuele website en de wekelijkse digitale nieuwsbrief.

lees meer

Lezing 2: ‘Ploegen, Pistolen, Plagen en Petroleum’

Door               Kees Klein Goldewijk
Datum            Woensdag, 16 maart
Locatie           Gigant, Nieuwstraat 377
                         7311 BR  Apeldoorn
Aanvang         20:00u

Ploegen, Pistolen, Plagen en Petroleum:
Mensen domineerden de Aarde veel eerder dan gedacht
(vrije interpretatie naar Jared Diamond’s boek ‘Guns, Germs and Steel’)

Waarom ziet de aarde er uit zoals zij er nu uitziet? Hoe komt dat en welke gevolgen heeft dat voor het klimaat, nu en in de toekomst?

Dr. Ir. Kees Klein Goldewijk neemt u in zijn lezing mee in een reis door de tijd om klimaatveranderingen door menselijk landgebruik te verklaren en om daarmee betere beleidsbeslissingen te kunnen nemen.

Wetenschappers uit verschillende disciplines over de hele wereld bundelen tegenwoordig hun kennis van landgebruik in het verleden – en verschuiven de datum waarop menselijke landbouw en andere praktijken de planeet begonnen te veranderen. Dit is belangrijk omdat landgebruik (verandering) een belangrijke factor is geweest (en nog steeds is) voor klimaatverandering. Ook is dit mogelijk een instrument om toekomstige klimaatverandering te beperken.

lees meer

Lezing 3: ‘Stupor Mundi’

 Door              Gregor Dijkhuis
Datum            Woensdag, 20 april
Locatie           Gigant, Nieuwstraat 377
                         7311 BR  Apeldoorn
Aanvang         20:00u

Keizer Frederik ll van Hohenstaufen (1194-1250) is een van de meest geniale en fascinerende persoonlijkheden van de Middeleeuwen. Een levende legende die door zijn tijdgenoten Stupor Mundi werd genoemd (‘hij die de wereld versteld doet staan’). Frederik ll was koning van Sicilië en Duitsland, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Daarnaast was hij ook gerenommeerd geleerde en wetenschapper, talenwonder, beschermer van de kunsten, kastelenbouwer, en een permante doorn in het oog van de Kerk.

Tot drie keer toe werd Frederik geëxcommuniceerd. Desondanks bleef hij gewoon aan de macht. Een eigengereide vorst, die de enige vreedzame kruistocht van de geschiedenis op zijn naam heeft staan: de meest succesvolle van alle kruistochten- maar ook de minst bekende en minst gewaardeerde.

lees meer