• Lezingen-header-slideshow

    OKW
    Lezingen

Lezingen

De lezingen vinden plaats in Huis voor Schoone Kunsten, Gigant, Nieuwstraat 377 te Apeldoorn. Telefoon: 055 521 63 46.

Aanvang steeds om 20.00 uur. Voorafgaand aan de lezingen is er vanaf 19.00 uur gelegenheid om op uw gemak een kop koffie of thee in het café van Gigant te drinken en andere OKW leden te ontmoeten.

De entreeprijs is € 7,- voor leden en € 9,- voor niet-leden.
Vergeet u vooral niet uw OKW-pasje mee te nemen naar Gigant voor de korting.

Kaarten voor lezingen kunt u online bestellen via http://www.gigant.nl of telefonisch via 055-521 63 46. Kaarten zijn ook te koop bij de balie van Gigant.

Lezing 1: ‘Corona en infectieziekten’

Door:             Dr. Ashis Brahma
Datum:          Woensdag 21 september
Locatie:         Gigant, Nieuwstraat 377
                        7311 BR  Apeldoorn
Aanvang:       20:00u

Ashis Brahma neemt ons mee in zijn ervaringen tijdens zijn internationale werkzaamheden, de afgelopen coronapandemie en hoe hij de toekomst ziet met betrekking tot Covid 19.
Tijdens de coronapandemie heeft hij een aansprekende rol gespeeld in de landelijke aanpak en het vaccinatiebeleid. Hij kreeg brede bekendheid door zijn ‘actiefilm’ over het vaccineren tegen corona. Hij kijkt terug op deze periode en kijkt vooruit naar wat ons mogelijk te wachten staat.
Er is veel ruimte voor het stellen van vragen.

Ashis Brahma was arts infectieziekten van de GGD Noord en Oost Gelderland. Tegenwoordig is hij hoofd infectieziekten GGD Amsterdam Amstelland.

lees meer

Lezing 2: ‘Emoties: zoveel meer dan gevoelens’

Door:               Prof.Dr. Ad Vingerhoets
Datum:            Woensdag 12 oktober
Locatie:           Gigant, Nieuwstraat 377
                          7311 BR  Apeldoorn
Aanvang:        20:00u

Emoties hebben een wat kwalijke reputatie. Als van iemand gezegd wordt dat hij of zij emotioneel is, dan is dat meteen ook een diskwalificatie van die persoon. Wat die persoon dan nog zegt of doet, kun je niet serieus nemen. Emoties worden dan ook gezien als de bron van veel, met name interpersoonlijke ellende. Dat staat echter haaks op wat de wetenschap ons leert over emoties. Emoties zijn van essentieel belang om goed te functioneren. Of het nu gaat om overleving (angst en walging) of om sociaal en moreel functioneren (schuld, schaamte, spijt, dankbaarheid, ontroering, etc.), zonder onze emoties zouden wij nooit ons huidige niveau van beschaving bereikt hebben. 
In deze lezing wordt duidelijk gemaakt hoe en waarom emoties zo belangrijk voor ons zijn (geweest), maar ook waarom en wanneer het zo mis kan gaan met emoties.

lees meer

Lezing 3: ‘Hannah Arendt’

 Door            Prof. Dirk De Schutter
Datum          Woensdag 16 november
Locatie         Gigant, Nieuwstraat 377
                       7311 BR  Apeldoorn
Aanvang       20:00u

In 1963 publiceerde Hannah Arendt een boek over het Eichmann-proces dat ze in Jeruzalem had bijgewoond. In dat boek lanceert ze de term ‘banaliteit van het kwaad’. In haar ogen is Eichmann geen duivels monster, maar een banaal stuk onbenul. Ze kwalificeert die banaliteit als gedachteloosheid. Wat bedoelt ze daarmee? Wat is de relatie tussen gedachteloosheid en criminaliteit? En in hoeverre werpt die analyse licht op de huidige wereld?

Dirk De Schutter (Aalst 1954) studeerde literatuurwetenschappen en filosofie aan de KU Leuven en aan de Georgetown University in Washington DC. Hij promoveerde in 1986 tot doctor in de filosofie met een proefschrift over Martin Heidegger. Tot zijn emiraat op 1 oktober 2015, was hij als hoogleraar verbonden aan de KU Leuven (campus Brussel) en de Universiteit Antwerpen.

lees meer