• Cursussen-header-slideshow

    OKW
    Cursussen

Cursus 1: Kleur en kunst(geschiedenis)

Docent:       Monique Knippers
Wanneer:   Maandag 9, 23 jan; 6, 20 febr.
Locatie:      Groene Hoven zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315EE Apeldoorn
Tijdstip:      10:00 – 12:00u

In deze vierdelige cursus gaan we ons verdiepen in de wereld van de primaire kleuren: rood, geel en blauw. Er zijn veel soorten pigmenten die deze kleuren vormen. Naast grondstoffen voor het maken van verf vormen ze ook een leidraad om ons te begeven
in tal van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.
In een presentatie maakt u kennis met allerlei anekdotes over kleur, praktische wetenswaardigheden en neem ik u mee in de verhalende wereld van pigmenten in de kunstgeschiedenis.
De cursus zal na een inleidende presentatie veel ruimte geven om praktisch aan het werk te gaan. Ik maak iedere bijeenkomst een koppeling met tekenen en/of schilderen in een opdracht die samenhangt met één van de drie primaire kleuren. Voor dit praktische deel is geen ervaring nodig in het omgaan met beeldende middelen.

lees meer

Cursus 2: Tekencursus Escher

Docent:       Astrid Kuipers
Wanneer:   Dinsdag 10,17, 24, 31 jan.
Locatie:       De Groene Hoven – zaal 5
                      Koninginnelaan 280
                      7315EE Apeldoorn
Tijdstip:       10:00 – 12:00u

Maurits Cornelis Escher veroverde in de 20ste eeuw de harten van vele mensen met zijn geometrische tekeningen vol verrassingen. In deze cursus laten we ons volledig inspireren door zijn talent voor het spelen met vormen en vormverandering.
U maakt een basissjabloon, dat u gebruikt voor een opzet voor uw tekening(en). Daarna gaat u naar eigen fantasie de vormen en de tussenvormen bewerken, zodat een tafereel à la Escher ontstaat. Door de tekeningen vervolgens te voorzien van schaduwen en kleuren, komt de afbeelding tot leven. De tekeningen worden gemaakt met watervaste inktpennen op papier. Voor het uitwerken in kleuren zijn diverse materialen beschikbaar, zoals ecoline en kleurpotloden.

lees meer

Cursus 3: Oekraïne en Wit-Rusland, geschiedenis en actualiteit

Docent:       Frederik Erens
Wanneer:    Donderdag 12, 19, 26 jan.
Locatie:       De Groene Hoven – zaal 3
                     Koninginnelaan 280
                     7315EE Apeldoorn
Tijdstip:      13:30-15:30u

In het voorjaar van 2022 gaf Frederik Erens al twee cursussen over dit onderwerp. Daarvoor was veel belangstelling. OKW biedt de cursus nóg een keer aan, waarbij Frederik natuurlijk aandacht besteedt aan de actuele ontwikkelingen.
Op dit moment is de oorlog in Oekraïne in het nieuws en wordt de oplettende volgeroverstelpt met informatie . Maar hoe zit het met de geschiedenis?
In deze cursus worden de belangrijkste ontwikkelingen van Oekraïne en Wit-Rusland door de eeuwen heen op een rijtje gezet: Twee landen op de grens tussen Oost- en Midden-Europa. We zullen stilstaan bij de middeleeuwen: de gemeenschappelijke
staat Kiev-Rus en de eeuwenlange overheersing en invloed van Polen-Litouwen. Over het systeem van het feodalisme en de lijfeigenschap; het nationale ontwaken aan het einde van de negentiende eeuw; Wit-Rusland en Oekraïne als deel van de Sovjetunie; de Tweede Wereldoorlog, de Oost-Europese Joden en tenslotte aandacht voor de hedendaagse ontwikkelingen. Hoe kunnen we deze landen in Europa plaatsen?

lees meer

Cursus 4: Kennismaking met het schrijven van gedichten

Docent:       Ingrid Blijenberg
Wanneer:   Maandag 16, 23, 30 jan; 6 febr.
Locatie:      Gigant – zaal 3.12
                     Nieuwstraat 377
                     7311BR Apeldoorn
Tijdstip:      19:00-21:00u

‘Denkend aan Holland’ of ‘k ging naar Bommel om de brug te zien’, beginregels van klassieke gedichten. Of de pruimen die Jantje zag hangen, alle tonen ze de kracht van de compacte taal die hoort bij een gedicht.
Hoe beeldend zijn de regels van Hans Andreus ‘Ik hoor het licht het zonlicht pizzicato de warmte spreekt weer tegen mijn gezicht’.
Wilt u zich verdiepen in gedichten en zelf poëtisch schrijven? Dan is de korte cursus ‘kennismaking met het schrijven van gedichten’ vast iets voor u.
Woordkeuze, zinsopbouw, klank, ritme, de rol van rijm, beeldspraak en stijlfiguren: het komt allemaal voorbij. Tijdens de lessen krijgt u creatieve schrijfopdrachten waar u direct mee aan de slag gaat. Uiteraard ontbreekt de feedback op elkaars teksten niet.

lees meer

Cursus 5: Hoe wetenschap de wereld veroverde 2

Docent:      Dr. Pier Slump
Wanneer:   Maandag 23, 30 jan; 6, 13, 20 febr. 
Locatie:      De Groene Hoven – zaal 3
                     Koninginnelaan 280
                     7315EE Apeldoorn
Tijdstip:      13:30 – 15:30u

De cursus van het najaar 2022 ‘Hoe de wetenschap de wereld veroverde’, waarin de algemene lijn van de ontwikkeling van onze kennis werd besproken, wordt vervolgd met een cursus van vijf maandagmiddagen over enkele mensen die een belangrijke
bijdrage daaraan hebben geleverd. De keuze is gevallen op Nicolaas Copernicus, die zijn wereld verraste met een geheel
nieuwe visie op de sterrenhemel. Voor het eerst was niet de aarde maar de zon het middelpunt waar alles om draaide.
Dan volgt een bespreking van het leven en denken van Descartes die aan het begin stond van de moderne tijd. De echo van zijn denken klinkt nog steeds door.
In de derde les zal het gaan om de familie Cassini (grootvader, vader, zoon en kleinzoon) die hun stempel hebben gezet op de ontwikkeling van de meter (en ons metrieke stelsel).

lees meer

Cursus 6: Historische bouwstijlen en hun toepassing in Apeldoorn

Docent:      Frederik Erens
Wanneer:   Dinsdag 24, 31 jan; 7, 14 febr.
                     Excursie 21 of 28 febr.
Locatie:       De Groene Hoven – zaal 3
                     Koninginnelaan 280
                     7315EE Apeldoorn
Tijdstip:      13:30-15:30u

Wanneer u in het centrum van Apeldoorn wandelt, kijkt u wel eens naar boven naar de fraaie gevels? Apeldoorn heeft nog steeds een rijk patrimonium aan bouwstijlen uit de periode 1880-1980. De oude steden om ons heen zijn ware schatkamers. Deze
cursus in vier delen gaat in op de historische bouwstijlen vanaf de oudheid tot ca. 1980 en hoe wij deze kunnen terugvinden in Apeldoorn en omgeving.
We kijken naar de bouwstijlen van de klassieke oudheid, romaanse-, gotische-,renaissa nce-, barok-, neoclassicistische bouwstijlen en naar de moderne bouwstijlen van de twintigste eeuw.
Ook zal er worden ingegaan op een aantal markante architecten in onze stad. De cursus zal in week 5 worden afgesloten met een fietstocht/wandeling door het centrum van Apeldoorn.
Voor meer informatie over Frederik Erens: zie cursus 3

lees meer

Cursus 7: Shinrin-yoku (‘bosbaden’)

Docent:      Miriam Meiberg
Wanneer:   Vrijdag 27 jan; 10, 24 febr; 10 mrt.
Locatie:      Nader te bepalen boslocatie
Tijdstip:     10:30 – 12:00u

Afgelopen voorjaar werd ‘bosbaden’ ook aangeboden. Gezien de lovende reacties van de deelnemers – en op verzoek van enkele spijtoptanten – bieden we deze cursus nóg een keer aan. Ga het avontuur aan en ga met Miriam op weg!
Inhoud cursus: Natuur heeft een rustgevende werking op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin-yoku, ofwel: bosbaden. Van een vol hoofd naar een vol hart, mindful aanwezig zijn in de natuur.
We werken in thema’s in en met de natuur. De thema’s zijn: ontmoeten-stillevenverbinden-inspireren. Elke keer als je je openstelt, zul je iets moois meemaken.

lees meer

Cursus 6: Shakespeare

Docent:            Frans Versteeg 
Wanneer:         Donderdag 20 okt, 17 nov, 8 dec.
Locatie:            De Groene Hoven – zaal 4
                           Koninginnelaan 280
                           7315EE Apeldoorn
Tijdstip:            13:30-15:30u

Shakespeare – unieke beschrijving van de cultuur en de bewustzijnsontwikkeling van Europa

Over het leven van William Shakespeare is eigenlijk vrijwel niets bekend. Wat ons is nagelaten zijn 38 toneelstukken en een aantal lange gedichten en 154 sonnetten.

Vandaag de dag wordt nog altijd een groot aantal van de toneelstukken van Shakespeare met regelmaat opgevoerd. Niet voor niets: Shakespeare is ongetwijfeld een van de allergrootste toneelschrijvers binnen de Europese cultuur geweest. Het valt te betreuren, dat Shakespeare heden ten dage vrijwel altijd geheel psychologisch wordt geïnterpreteerd en dat de personages geheel als unieke personen worden beschouwd. In nagenoeg geen van de hedendaagse interpretaties is aandacht voor een “betekenis achter de betekenis”, voor een meer omvattende en symbolische duiding van de thematiek en de teksten.

lees meer

Cursussen