• Cursussen-header-slideshow

    OKW
    Cursussen

Cursus 1: Experimenteren met de brushpen

Docent        Anneke van der Weg
Wanneer    Maandag 13, 20, 27 sept; 4 okt.
Locatie        AdLJ, Deventerstraat 447,
                     7323 PS Apeldoorn
Tijdstip       13.30-15.30u

De brushpen is een stift gevuld met ecoline en met een penseelpunt. De eigenschappen van ecoline gelden daarmee ook voor de brushpen: transparant, wateroplosbaar met alle mogelijkheden van dien. De technieken lenen zich uitstekend om eigen kaarten te maken. Deze cursus gaan we in een ontspannen en creatieve sfeer aan de slag. U krijgt eigen materiaal zodat u thuis verder kunt experimenteren. Cursus 2 ‘Handletteren met de brushpen’ sluit aan op deze cursus, maar kan ook gevolgd worden zonder eerst deze cursus gevolgd te hebben.

Anneke van der Weg is vakleerkracht beeldend en kunstenaar. In haar eigen atelier en binnen het onderwijs inspireert zij menigeen tot het maken van mooie tekeningen of schilderijen. Nieuwe technieken en grondig vakmanschap leveren vaak verrassende combinaties op. Werken met de handen vanuit het hart creëert ruimte in het hoofd. De kleine groep maakt het mogelijk de cursisten individueel te begeleiden en aan te sluiten bij hun vaardigheden. Anneke gaf al eerder cursussen voor OKW.

lees meer

Cursus 2: Handletteren met de brushpen (volgeboekt!)

Docent         Anneke van der Weg
Wanneer     Maandag 25 okt; 1, 8, 15 nov.
Locatie         AdLJ, Deventerstraat 447,
                      7323 PS Apeldoorn
Tijdstip        13.30-15.30u

Waarom zou je kaarten of posters kopen van leuke teksten wanneer je deze zelf makkelijk kan maken? Handletteren is het tekenen van letters. Het lijkt een beetje op kalligrafie, maar bij handletteren teken je de letters. Kalligraferen doe je in één keer met speciale pen. Handletteren kan je eigenlijk met van alles waarmee je tekent maken.

In deze cursus gebruiken we een micro-pen en brushpennen waarmee je tips en trucs leert om tot mooi resultaat te komen. De materialen horen samen met papier bij de cursus zodat je thuis geïnspireerd lekker aan de slag kan wanneer je dat wilt. Deze cursus sluit mooi aan bij cursus 1 ‘Experimenteren met de brushpen’, maar kan ook los daarvan worden gevolgd.

lees meer

Cursus 3: Levenswijsheid uit Het Oude Boek

Docent         Dirk van de Glind
Wanneer      Maandag 20, 27 sept; 11 okt.
Locatie         De Stolp, Violierenplein 101,
                      7329 DR Apeldoorn
Tijdstip        10:00-12:00u

Voor fundamentalisten die de Bijbel het liefst letterlijk nemen zou deze cursus wel eens een beproeving kunnen zijn. Hij is bedoeld voor wie voor het eerst of opnieuw kennis wil maken met het Oude Boek en dat met een open blik wil doen. Maar ook wie geneigd is de Bijbel en andere heilige boeken met scepsis of wantrouwen te benaderen is zeer welkom bij deze ontdekkingstocht door in ieder geval het begin van de Bijbel.
Zendingsdrang is niet aan de orde, passie voor de schoonheid en de levenswijsheid die in veel verhalen te vinden is des te meer. Er is ruimte voor het uitwisselen van vragen, ideeën en gezichtspunten. Er wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal en geluidsfragmenten die verhelderend werken en bovendien zorgen voor variatie.

lees meer

Cursus 4: Sprengen, beken en een kanaal, bedrijvigheid op de Oost-Veluwe (volgeboekt!)

Docent        Huub Ummels
Wanneer    Dinsdag 21 sept, 5, 19 okt.
                     2 nov. fietsexcursie
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30 – 15:30u

Apeldoorn en omgeving: een land van natuurlijke beken, gegraven sprengen en het Apeldoorns Kanaal. Een cursus over de talrijke toepassingen van het Veluwse water.

Het stelsel van de grotendeels door mensenhanden gegraven of vergraven beken en sprengen op de Veluwe is bewonderenswaardig. Veel van de Veluwse molenbouwers en papiermakers waren waterbouwkundigen in het klein. Met groot vernuft en kennis van zaken, gepaard met veel grondwerk werd het heldere en mineraalrijke water uit de heuvels benut voor het aandrijven van watermolens. Molens met vele toepassingen.
Apeldoorn en omgeving raakte bekend door de papiernijverheid, maar dat hier ook koper werd bereid om er Hollandse duiten van te maken of voor het vollen van stoffen is veel minder bekend. De molens hadden vele toepassingsmogelijkheden.

lees meer

Cursus 5: ‘Odyssee’ (volgeboekt!)

Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn

Docent         Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer     Woensdag 22, 29 sept; 13, 20 okt.
Locatie         De Groene Hoven – zaal 1
                      Koninginnelaan 280
                      7315 EE Apeldoorn
Tijdstip        19:30 – 21:30u

Een lange reis moest Odysseus maken: 10 jaar deed hij over de terugkomst uit Troje. Het beroemde verhaal van zijn omzwervingen werd opgetekend in Homerus’ heldendicht de Odyssee. In deze nieuwe serie in de reeks Griekse mythologie kijken we naar de omzwervingen die Odysseus maakte over de hele (tot dan toe bekende) wereld. Maar ook naar wat hij aantreft bij thuiskomst: een huis overvol met mannen die dolgraag zijn opvolger willen worden, en een bijna volwassen zoon die op zoek gaat naar zijn vader. Op deze manier leren we meer over Griekse machts- en familieverhoudingen, de cultuur rondom gastvriendschap en de verhouding tussen mensen en goden.

Week 1: De tien jaar van Odysseus: monsters, moed en overmoed
Week 2: Telemachos: wat kan een Griekse jongen zonder vader nog leren over leiderschap?
Week 3: Penelope: een vrouw aan de leiding?
Week 4: Eindspel: het belang van vermomming én trouw

lees meer

Cursus 6: Goethe en zijn Faust

Docent        Frans Versteeg
Wanneer    Donderdag 30 sept; 14, 28 okt;
                     11, 25 nov.
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30 – 15:30u

Goethe en zijn Faust – de grote inwijdingsweg van de westerse mens

De legende van Doctor Faustus bestond al meerdere eeuwen voordat Johann Wolfgang von Goethe op aandringen van zijn vrienden zijn unieke versie van het verhaal schreef.

Goethe, die leefde van 1749-1832, begon aan zijn eerste Urfaust toen hij nog in zijn twintiger jaren was. De laatste punt achter de laatste versregel zette Goethe in de zomer van 1831, een maand voor zijn 82ste verjaardag. Faust is daarmee Goethe’s levenswerk in alle denkbare betekenissen van dat woord.

De enorme omvang en de complexiteit van de tekst maken dit grootse werk niet gemakkelijk toegankelijk. Zoals Dante’s Goddelijke Komedie, laat ook Goethe’s Faust zich op vele manieren lezen. Het is het indringende verhaal van onze ontmoeting met het kwade op individueel niveau en de manifestatie van het duivelse in onze maatschappij.

lees meer

Cursus 7: Evolutie, van theorie naar levensverschijnsel (volgeboekt!)

Docent      Atze Oskamp, excursie samen met
                   Cathrien Oskamp 

Wanneer  Donderdag 7, 21 okt; 4, 18 nov.
                   excursie in overleg
Locatie      De Groene Hoven – zaal 1
                   Koninginnelaan 280
                   7315 EE Apeldoorn
Tijdstip     13:30-15:30u

Deze cursus gaat over de evolutie van het leven op aarde.
Grondlegger van de evolutietheorie is Charles Darwin. Met de uitgave van zijn boek over het ontstaan van de levende soorten (‘On the origin of species’ – 1859) is de wetenschap van leven en natuur fundamenteel veranderd.
Nog vele decennia is er gestreden over Darwin’s evolutietheorie. Dat heeft geleid tot aanpassing en aanvulling van zijn theorie. Daaraan hebben tal van wetenschappers hun steentje bijgedragen.

Newton heeft de zwaartekrachttheorie ontwikkeld die al lang geen theorie meer is, maar algemeen beschouwd wordt als een natuurverschijnsel. Op vergelijkbare wijze is voor de wetenschap evolutie geen theorie meer maar een natuurverschijnsel, zij het dan een beetje complexer dan Darwin dacht.

lees meer

Cursus 8: Belarus (Wit-Rusland) en Rusland (MH-17)

Docent          Marie-Thérèse ter Haar
Wanneer       Donderdag 28 okt. en 4 nov.
Locatie          De Groene Hoven – zaal 3
                        Koninginnelaan 280
                        7315  EE Apeldoorn
Tijdstip          20:00-22:00u            

Belarus (Wit-Rusland), heden en verleden (28 oktober)
In het overwegend agrarische Wit-Rusland wonen ca. 9,5 miljoen inwoners die van oudsher verbonden zijn met hun Russische buren. Eeuwenoude handelsbelangen met Europa speelden een rol, de cyrillische taal of de bufferstaat als voorpost van het Russische keizerrijk waren weer belangrijk voor Rusland. In de communistische tijd was Wit-Rusland onderdeel van de USSR.

In de Tweede Wereldoorlog is Belarus het meest zwaar getroffen land ter wereld. Van de in 1939 10,2 miljoen inwoners verloor een kwart van de bevolking het leven en werden 209 steden en 9200 dorpen met de grond gelijkgemaakt.
Na de ineenstorting van de Sovjetunie is Belarus het enige land van de voormalige Sovjetrepublieken dat niet voor de shocktherapie kiest. Dit is een belangrijke reden waarom er nog veel staatsbedrijven zijn, die lang niet altijd slecht functioneren. Het land heeft lage werkloosheidcijfers en de Slavische saamhorigheid wordt hier nog veel geprezen. Door de ligging tussen de Europese Unie en Rusland zijn er veel mogelijkheden voor het land, maar is het ook kwetsbaar.

lees meer

Cursus 9: Van materie tot kennis

Docent         Klaas Schonenberg
Wanneer      Woensdag 3, 10, 17, 24 nov;
                      1, 8 dec.

Locatie         Gigant – lokaal ‘De Walvis’
                       Nieuwstraat 377
                       7311  BR Apeldoorn
Tijdstip         13:00 – 15:00u

Waar komt ons vermogen om kennis op te doen vandaan? Welke rol spelen onze hersenen daarbij? En hoe heeft het leven op aarde zich zo kunnen ontwikkelen dat er een diersoort, de mens, is ontstaan die zichzelf en zijn omgeving kan onderzoeken en daarover na kan denken?

Op zoek naar antwoorden op deze vragen gaan we terug naar het allereerste begin: de oorsprong van de materie, de vorming van de aarde en het eerste leven op aarde. We gaan na welke kenmerken zorgen voor de voortdurende wisselwerking tussen levende wezens en hun omgeving en hoe deze wisselwerking doorwerkt in de evolutie.

Door deze evolutie zijn dieren ontstaan met een zenuwstelsel en hersenen. De meest complexe hersenen vinden we bij de mens. Om de werking daarvan te kunnen begrijpen, dalen we eerst af naar de cel: hoe functioneert de cel en hoe wisselen cellen onderling met elkaar uit?  Dit legt de basis om de werking van de kleinste eenheid van de hersenen te begrijpen: de hersencel. Vervolgens komt de werking van de hersenen aan bod: hoe nemen wij waar, hoe sturen we onze bewegingen, welke rol spelen de emoties, hoe leren en denken wij, allemaal belangrijke elementen van ons vermogen om kennis op te doen. En dankzij dit vermogen kan ook deze cursus worden gegeven.

lees meer

Cursus 10: Midden-Europa de lange geschiedenis richting EU (volgeboekt!)

Docent       Frederik Erens
Wanneer    Woensdag 10, 17, 24 nov;
                    1, 8, 15 dec.

Locatie       De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30-16:00u

In 2004 werden 10 Midden-Europese landen lid van de Europese Unie. Decennialang waren zij verdwenen achter het IJzeren Gordijn en moesten zij zich bevrijden van een communistisch systeem. Momenteel zien wij dat de Midden-Europese landen zich snel en dynamisch ontwikkelen, maar ook zien we problemen met de rechtsstaat opkomen. Wat weten wij eigenlijk van deze Midden-Europese landen en hun geschiedenis?
In deze cursus zal in vogelvlucht de politieke geschiedenis én de cultuurhistorie worden behandeld. Hierdoor wordt een poging gedaan de moeilijkheden maar ook de mogelijkheden van de nieuwe lidstaten van de Europese unie beter te begrijpen.
Het gaat om de landen die de erfgenamen zijn van het Habsburgse Rijk, Het Pools-Litouwse Gemenebest en het Koninkrijk Pruisen: Polen, Oost-Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Kroatië.

lees meer

Cursussen