• Cursussen-header-slideshow

    OKW
    Cursussen

Cursus 1: Kennismaking met mindfulness; De cursus vervalt wegens corona

Docent       Hedwig Smit
Wanneer   Dinsdag 16 febr; 9 en 23 mrt; 6 apr
Locatie      De Groene Hoven, zaal 3 en zaal 1
                    Koninginnelaan 280
                    7315  EE Apeldoorn
Tijdstip      10:00 – 12:00u
 
‘Mindfulness’, het onderwerp van de cursus is actueel en voor OKW helemaal nieuw! Onze docent Hedwig Smit heeft al een aantal succesvolle cursussen gegeven. We zijn blij dat we haar voor OKW hebben kunnen strikken. 

Mindfulness zweverig? Juist niet! Er bestaan veel misverstanden over mindfulness. Dat het zweverig is bijvoorbeeld, of dat het doel is om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. En een leger hoofd en/of ontspanning is zeker iets wat het effect kan zijn van de beoefening van mindfulness, maar het is niet het doel. Eigenlijk gaat het puur om het opmerken van wat er hier en nu is, zonder oordeel.

lees meer

Cursus 2: Experimenteren met de brushpen; De cursus is geannuleerd!

Docent        Anneke van der Weg
Wanneer    Maandag 25 jan; 1, 8 en 22 febr.
Locatie        AdLJ, Deventerstraat 447,
                     7323 PS Apeldoorn
Tijdstip       13.30-15.30u

De brushpen is een stift gevuld met ecoline en met een penseelpunt. De eigenschappen van ecoline gelden daarmee ook voor de brushpen: transparant, wateroplosbaar met alle mogelijkheden van dien. De technieken lenen zich uitstekend om eigen kaarten te maken. Deze cursus gaan we in een ontspannen en creatieve sfeer aan de slag. U krijgt eigen materiaal zodat u thuis verder kunt experimenteren. Cursus 8 ‘Handletteren met de brushpen’ sluit aan op deze cursus, maar kan ook gevolgd worden zonder eerst deze cursus gevolgd te hebben.

Anneke van der Weg is vakleerkracht beeldend en kunstenaar. In haar eigen atelier en binnen het onderwijs inspireert zij menigeen tot het maken van mooie tekeningen of schilderijen. Nieuwe technieken en grondig vakmanschap leveren vaak verrassende combinaties op. Werken met de handen vanuit het hart creëert ruimte in het hoofd. Anneke gaf al eerder cursussen voor OKW.

lees meer

Cursus 3: Sprengen, beken en een kanaal; De cursus vervalt wegens corona

Docent        Huub Ummels
Wanneer    Maandag 8, 15, 22 mrt 
                     Maandag 29 mrt, fietsexcursie
Locatie        De Groene Hoven – zaal 2
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30 – 15:30u

Apeldoorn en omgeving: een land van natuurlijke beken, gegraven sprengen en het Apeldoorns Kanaal. Een cursus over de talrijke toepassingen van het Veluwse water.

Het stelsel van de grotendeels door mensenhanden gegraven of vergraven beken en sprengen op de Veluwe is bewonderenswaardig. Veel van de Veluwse molenbouwers en papiermakers waren waterbouwkundigen in het klein. Met groot vernuft en kennis van zaken, gepaard met veel grondwerk werd het heldere en mineraalrijke water uit de heuvels benut voor het aandrijven van watermolens. Molens met vele toepassingen.
Apeldoorn en omgeving raakte bekend door de papiernijverheid, maar dat hier ook koper werd bereid om er Hollandse duiten van te maken of voor het vollen van stoffen is veel minder bekend. De molens hadden vele toepassingsmogelijkheden.

Hoe en wanneer zijn de eerste en oudste sprengen gegraven en waarvoor? De aanwezigheid van sprengenbeken op Het Loo maakte dat stadhouder en prins van Oranje Willem III hier het paleis bouwde. Maar ook werd het Veluwse water benut om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien. Een op last van koning Willem I gegraven waterweg om de economische ontwikkeling van de Oost-Veluwe te bevorderen in een tijd dat hier grote armoede heerste.

lees meer

Cursus 4: Evolutie, van theorie naar levensverschijnsel; De cursus vervalt wegens corona

Docent      Atze Oskamp, excursie samen met
                   Cathrien Oskamp 

Wanneer  Donderdag 18 febr; 4, 18 mrt; 1 apr 
                   excursie in 2 groepen: 15 en 29 apr
Locatie      De Groene Hoven – zaal 1
                   Koninginnelaan 280
                   7315 EE Apeldoorn
Tijdstip     13:30-15:30 – 16:00u

Deze cursus gaat over de evolutie van het leven op aarde.

Grondlegger van de evolutietheorie is Charles Darwin. Met de uitgave van zijn boek over het ontstaan van de levende soorten (‘On the origin of species’ – 1859) is de wetenschap van leven en natuur fundamenteel veranderd.

Nog vele decennia is er gestreden over Darwin’s evolutietheorie. Dat heeft geleid tot aanpassing en aanvulling van zijn theorie. Daaraan hebben tal van wetenschappers hun steentje bijgedragen.

Newton heeft de zwaartekrachttheorie ontwikkeld die al lang geen theorie meer is, maar algemeen beschouwd wordt als een natuurverschijnsel. Op vergelijkbare wijze is voor de wetenschap evolutie geen theorie meer maar een natuurverschijnsel, zij het dan een beetje complexer dan Darwin dacht.

lees meer

Cursus 5: Midden-Europa de lange geschiedenis richting EU; De cursus vervalt wegens corona

Docent        Frederik Erens
Wanneer    Dinsdag 16 februari;
                     2, 9, 16, 23 en 30 maart

Locatie       De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:30-16:00u

In 2004 werden 10 Midden-Europese landen lid van de Europese Unie. Decennialang waren zij verdwenen achter het IJzeren Gordijn en moesten zij zich bevrijden van een communistisch systeem. Momenteel zien wij dat de Midden-Europese landen zich snel en dynamisch ontwikkelen, maar ook zien we problemen met de rechtsstaat opkomen.Wat weten wij eigenlijk van deze Midden-Europese landen en hun geschiedenis?
In deze cursus zal in vogelvlucht de politieke geschiedenis én de cultuurhistorie worden behandeld. Hierdoor wordt een poging gedaan de moeilijkheden maar ook de mogelijkheden van de nieuwe lidstaten van de Europese unie beter te begrijpen.
Het gaat om de landen die de erfgenamen zijn van het Habsburgse Rijk, Het Pools-Litouwse Gemenebest en het Koninkrijk Pruisen: Polen, Oost-Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Kroatië.

lees meer

Cursus 6: Fake News versus feiten; De cursus vervalt wegens corona

Docent        Gerko Tempelman
Wanneer     Woensdag 3, 10, 17 en 24 maart
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1-2
                      Koninginnelaan 280
                      7315 EE Apeldoorn
Tijdstip        14:00 – 16:00u

Sinds Donald Trump president werd, gaat het steeds vaker over fake news. Soms lijken we met z’n allen in een partijtje moddergooien terecht te zijn gekomen tussen feiten en alternatieve feiten. Wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat?

De geschiedenis van de postmoderne filosofie laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om te bepalen wat waarheid is. En ook niet wanneer er sprake is van feiten of alternatieve feiten. En daarom zet Donald Trump iedereen, zowel voor- als tegenstander, aan het denken.

In vier bijeenkomsten staan we stil bij typische vragen uit het tijdperk Trump (en daarna). We kijken naar een stukje geschiedenis van westerse filosofie (oude Grieken en moderne tijd) en we bekijken verschillende filosofische perspectieven op waarheid. Maar bovenal zijn we kritisch op onszelf. Hebben wij het eigenlijk wel bij het rechte eind of missen we ergens iets? En hoe weten we dat?

lees meer

Cursus 7: Griekse mythologie basiscursus; De cursus vervalt wegens corona

Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn

Docent        Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer    Donderdag 4, 11, 18 en 25 maart
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       19:30 – 21:30u

Toelichting op de cursus:
Hebt u nog een doos van Pandora op zolder? Af en toe last van een achilleshiel? Kenners van de Griekse mythologie zullen weten dat deze vragen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Maar wat zat er ook alweer in die doos van Pandora, en wat had het ontstaan van de mens daarmee te maken? En hoe kwam Achilles eigenlijk aan zijn bijzondere bescherming, die overal werkte behalve bij zijn enkel?

In vier weken krijgt u een overzicht van de hoofdfiguren in de Griekse mythologie. U zult niet alleen bekende en minder bekende mythen horen, maar ook verklaringen achter de verhalen ontdekken. Wat vertellen de verhalen ons over de Griekse samenleving in de zesde en vijfde eeuw voor Christus? En wat betekenen ze nu nog? Per college staat één thema centraal en ontdekken we, aan de hand van vertelling en discussie, wat er schuilgaat achter het eeuwenoude verhalengoed van Hellas.

lees meer

Cursus 8: Handletteren met de brushpen; De cursus vervalt wegens corona

Docent         Anneke van der Weg
Wanneer     Maandag 8, 15, 22 en 29 maart
Locatie         AdLJ, Deventerstraat 447,
                      7323 PS Apeldoorn
Tijdstip        13.30-15.30u

Waarom zou je kaarten of posters kopen van leuke teksten wanneer je deze zelf makkelijk kan maken? Handletteren is het tekenen van letters. Het lijkt een beetje op kalligrafie, maar bij handletteren teken je de letters. Kalligraferen doe je in één keer met speciale pen.
Handletteren kan je eigenlijk met van alles waarmee je tekent maken.

In deze cursus gebruiken we een micro-pen en brushpennen waarmee je tips en trucs leert om tot mooi resultaat te komen. De materialen horen samen met papier bij de cursus zodat je thuis geïnspireerd lekker aan de slag kan wanneer je dat wilt. Deze cursus sluit mooi aan bij cursus 2 ‘Experimenteren met de brushpen’, maar kan ook los daarvan worden gevolgd.

lees meer

Cursus 9: Levenswijsheid uit Het Oude Boek; De cursus vervalt wegens corona

Docent         Dirk van de Glind
Wanneer      Woensdag 10, 17, 24 en 31 maart
Locatie         De Stolp, Violierenplein 101,
                       7329 DR Apeldoorn
Tijdstip        10:00-12:00u

Voor fundamentalisten die de Bijbel het liefst letterlijk nemen zou deze cursus wel eens een beproeving kunnen zijn. Hij is bedoeld voor wie voor het eerst of opnieuw kennis wil maken met het Oude Boek en dat met een open blik wil doen. Maar ook wie geneigd is de Bijbel en andere heilige boeken met scepsis of wantrouwen te benaderen is zeer welkom bij deze ontdekkingstocht door in ieder geval het begin van de Bijbel.
Zendingsdrang is niet aan de orde, passie voor de schoonheid en de levenswijsheid die in veel verhalen te vinden is des te meer. Er is ruimte voor het uitwisselen van vragen, ideeën en gezichtspunten. Er wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal en geluidsfragmenten die verhelderend werken en bovendien zorgen voor variatie.

lees meer

Cursus 10: Goethe en zijn Faust; De cursus vervalt wegens corona

Docent        Frans Versteeg
Wanneer    Donderdag 11 en 25 maart;
                     8, 22 en 29 april
Locatie        De Groene Hoven – zaal 1
                     Koninginnelaan 280
                     7315 EE Apeldoorn
Tijdstip       13:00 – 15:00u

Goethe en zijn Faust – de grote inwijdingsweg van de westerse mens

De legende van Doctor Faustus bestond al meerdere eeuwen voordat Johann Wolfgang von Goethe op aandringen van zijn vrienden zijn unieke versie van het verhaal schreef.

Goethe, die leefde van 1749-1832, begon aan zijn eerste Urfaust toen hij nog in zijn twintiger jaren was. De laatste punt achter de laatste versregel zette Goethe in de zomer van 1831, een maand voor zijn 82ste verjaardag. Faust is daarmee Goethe’s levenswerk in alle denkbare betekenissen van dat woord.

De enorme omvang en de complexiteit van de tekst maken dit grootse werk niet gemakkelijk toegankelijk. Zoals Dante’s Goddelijke Komedie, laat ook Goethe’s Faust zich op vele manieren lezen. Het is het indringende verhaal van onze ontmoeting met het kwade op individueel niveau en de manifestatie van het duivelse in onze maatschappij.

lees meer

Cursus 11: ‘Odyssee’, De cursus vervalt wegens corona

Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn

Docent         Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer     Donderdag 1, 8, 15 en 22 april
Locatie         De Groene Hoven – zaal 1
                      Koninginnelaan 280
                      7315 EE Apeldoorn
Tijdstip        19:30 – 21:30u

Een lange reis moest Odysseus maken: 10 jaar deed hij over de terugkomst uit Troje. Het beroemde verhaal van zijn omzwervingen werd opgetekend in Homerus’ heldendicht de Odyssee. In deze nieuwe serie in de reeks Griekse mythologie kijken we naar de omzwervingen die Odysseus maakte over de hele (tot dan toe bekende) wereld. Maar ook naar wat hij aantreft bij thuiskomst: een huis overvol met mannen die dolgraag zijn opvolger willen worden, en een bijna volwassen zoon die op zoek gaat naar zijn vader. Op deze manier leren we meer over Griekse machts- en familieverhoudingen, de cultuur rondom gastvriendschap en de verhouding tussen mensen en goden.

Week 1: De tien jaar van Odysseus: monsters, moed en overmoed
Week 2: Telemachos: wat kan een Griekse jongen zonder vader nog leren over leiderschap?
Week 3: Penelope: een vrouw aan de leiding?
Week 4: Eindspel: het belang van vermomming én trouw

lees meer

Cursus 10, 2020: Het dekolonisatieproces van Indonesië; De inhaaldagen zijn wegens corona uitgesteld

Docent       Frederik Erens
Wanneer   Inhaaldagen worden gepland
                    na beëindiging lockdown
                    
Locatie       De Groene Hoven, zaal 2 en 3
                    Koninginnelaan 280, 
                    7315 EE Apeldoorn
Tijdstip      13:30-15:30u

In deze cursus wordt een overzicht gegeven van de lange weg van een Nederlandse kolonie naar de onafhankelijke staat Indonesië.

De VOC bouwde vanuit Batavia in Zuidoost Azië aan een handelsimperium. In de 19e en vroeg 20e eeuw werd het centrale gezag over de hele archipel uitgebreid. Het ingevoerde cultuurstelsel bleek een zeer omstreden systeem te zijn, en vanaf 1901 werd besloten via de ‘ethische politiek’ een ereschuld in te lossen. Volgens de weg der geleidelijkheid moest de bevolking van Nederlands-Indië worden rijp gemaakt voor zelfstandigheid, liefst met een blijvende band met Nederland.

Het volksonderwijs en de opkomst van een op Westerse leest opgeleide Indonesische elite gaf een krachtige impuls aan de Indonesische nationalistische beweging. Zowel aan Nederlandse als aan Indonesische zijde werd zeer uiteenlopend gedacht over de toekomstige verhouding tussen Nederland en Indonesië.

lees meer

Cursussen