• Cursussen-header-slideshow

    OKW
    Cursussen

Cursus: ‘Symboliek in de kunst’ op herhaling!

Docent       Drs. Judith Bartel-van Beckhoven
Data           Donderdag 7, 14, 21 februari en 7 maart 2019
Tijdstip      10:00 – 12:00 uur
Locatie       Wijkcentrum De Groene Hoven,
                    Koninginnelaan 280, 7315 EE Apeldoorn

Verheugend nieuws voor iedereen die op de wachtlijst staat voor deze cursus! 
In overleg met onze docent Judith Bartel en De Groene Hoven kunnen we deze cursus voor de tweede keer dit seizoen aanbieden. De mensen die op de wachtlijst staan, krijgen als eerste de kans zich aan te melden. Nieuwe aanmeldingen worden vanaf 1 februari in volgorde van binnenkomst behandeld. We realiseren ons dat het kort dag is, maar we zijn blij dat we deze tweede cursus kunnen aanbieden!

Wie de levendige schilderijen van onze lokale Marius van Dokkum bekijkt, begrijpt direct welke aspecten van ons dagelijkse leven hij op de hak neemt. Maar stel je eens voor dat iemand over 200 jaar naar zijn schilderij kijkt. Gaat die persoon begrijpen waar het over gaat? Of zijn er passages afgebeeld waar overheen gekeken wordt omdat het niet meer begrepen wordt? In de kunst zijn door de eeuwen heen vele symbolen gebruikt waarvan we de betekenis inmiddels niet meer zomaar herkennen.

lees meer

Cursus: ‘Natuur op de Veluwe’ (véél) meer dan zand, water en dennen!

Docent        Atze Oskamp 
Data            Donderdagmiddag 14 februari (theorie), 
                     14 maart, 
4 en 25 april (excursies)
Tijdstip       14:00 – 16:00 uur 
Locatie       dok Zuid, 1e Wormenseweg 460,
                     7333 GZ Apeldoorn            

Ook voor mensen die op de Veluwe wonen en denken dat ze hun leefomgeving wel kennen, valt er nog veel te beleven. Écht beleven doe je in de natuur. Daarom heeft deze cursus een bijzondere opzet. De nadruk ligt op het zélf ervaren.

De cursusmiddag (theorie) wordt gevolgd door 3 excursies naar verschillende natuurgebieden op de Veluwe. We maken kennis met de specifieke natuur in de drie gebieden en ontdekken tekenen van hun ontstaan en geschiedenis. Vanzelfsprekend is er ook aandacht voor bijzonderheden over de levende wezens in het gebied. Tijdens de excursies ervaren de deelnemers in ‘het veld’ wat tijdens de middag in dok Zuid aan de orde is gekomen. De data voor de excursies zijn zó gekozen dat de behandelde onderwerpen zo goed mogelijk te zien zijn.

14 maart bezoeken we het Kootwijkerzand,
4 april de omgeving van de Zandhegge (achter Wiesel),
25 april de Empense en Tondense heide (tussen Voorst en Klarenbeek).

lees meer

Cursus: Griekse mythologie

Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn

Docent       Eveline van Hilten-Rutten
Data           Woensdag 6, 13, 20 en 27 maart 2019
Tijdstip      19:30 – 21:30 uur
Locatie      Gigant, Apeldoorn

Hebt u nog een doos van Pandora op zolder? Af en toe last van een achilleshiel? Kenners van de Griekse mythologie zullen weten dat deze vragen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Maar wat zat er ook alweer in die doos van Pandora, en wat had het ontstaan van de mens daarmee te maken? En hoe kwam Achilles eigenlijk aan zijn bijzondere bescherming, die overal werkte behalve bij zijn enkel?

In vier weken krijgt u een overzicht van de hoofdfiguren in de Griekse mythologie. U zult niet alleen bekende en minder bekende mythen horen, maar ook verklaringen achter de verhalen ontdekken. Wat vertellen de verhalen ons over de Griekse samenleving in de zesde en vijfde eeuw voor Christus? En wat betekenen ze nu nog?
Per college staat één thema centraal en ontdekken we, aan de hand van vertelling en discussie, wat er schuilgaat achter het eeuwenoude verhalengoed van Hellas.

lees meer

Cursus: Architectuurgeschiedenis en wandelen/fietsen

Docent         Huub Ummels
Data              Woensdag 17 april en 8 mei (theorie),
                      24 april 
en 15 mei (wandeling/fietsen)
Tijdstip        13:30 – 15:30 uur 
Locatie         Wijkcentrum De Groene Hoven,
                      Koninginnelaan 280, 7
315 EE  Apeldoorn

Woningen voor de ‘gewone’ man
In vergelijking met andere landen kwam de industrialisatie in Nederland pas laat op gang: pas in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het was tevens de tijd dat het inzicht ontstond dat goede woningen, ook voor de ‘gewone man en arbeiders’, tot de eerste vereisten behoorden. Dat resulteerde in 1901 in de Woningwet. Toch zou het in Apeldoorn nog tot 1917 duren voordat er aan deze wet uitvoering werd gegeven. Wat de oorzaken daarvan waren en over de volkswoningbouw in onze gemeente, van zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog, gaat deze cursus.

Instellingen van liefdadigheid en gezondheidszorg
Apeldoorn telt nog altijd een tamelijk groot aantal instellingen. Anderen zijn inmiddels uit het straatbeeld verdwenen of hebben een andere functie gekregen. Dat die instellingen zich hier vanaf het eind van de 19de eeuw vestigden had enerzijds te maken met de sterke groei van de plaats en anderzijds met de gunstige voorwaarden voor vestiging, zoals de Veluwse bossen, het schone water, de ruimtelijk mogelijkheden en de overige gunstige omstandigheden. Die uitstekende vestigingsvoorwaarden werden dat ook door de gemeente ruim aangeprezen, gelet op advertenties uit die tijd. Over het hoe en waarom van die instellingen gaat de cursus, waarna in een fietstocht  de verschillende locaties zullen worden bezocht.

lees meer

Cursussen