• Cursussen-header-slideshow

    OKW
    Cursussen

Cursus 14: Basiscursus Griekse Mythologie

Docent          Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer       Woensdag 11, 18, 25 mei; 1 juni 
Locatie          De Groene Hoven – zaal 5
                        Koninginnelaan 280
                        7315 EE Apeldoorn
Tijdstip          19:30 – 21:30u

Toelichting op de cursus:
Deze cursus wordt op verzoek van leden nog een keer aangeboden. Hebt u nog een doos van Pandora op zolder? Af en toe last van een achilleshiel? Kenners van de Griekse mythologie zullen weten dat deze vragen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Maar wat zat er ook alweer in die doos van Pandora, en wat had het ontstaan van de mens daarmee te maken? En hoe kwam Achilles eigenlijk aan zijn bijzondere bescherming, die overal werkte behalve bij zijn enkel?

In vier weken krijgt u een overzicht van de hoofdfiguren in de Griekse mythologie. U zult niet alleen bekende en minder bekende mythen horen, maar ook verklaringen achter de verhalen ontdekken. Wat vertellen de verhalen ons over de Griekse samenleving in de zesde en vijfde eeuw voor Christus? En wat betekenen ze nu nog? Per college staat één thema centraal en ontdekken we, aan de hand van vertelling en discussie, wat er schuilgaat achter het eeuwenoude verhalengoed van Hellas.

lees meer

2e extra cursus: Oekraïne en (Wit-) Rusland

Docent      Drs. Frederik Erens
Data          Dinsdag 29 maart en 5 april
 Tijd           19:00-21:30u
Locatie      Gigant, zaal De Rog
                   Nieuwstraat 377
                   7311 BR Apeldoorn
Prijs           Leden OKW € 25,- /niet-leden € 45,-
Plaatsen   Er zijn maximaal 20 plaatsen

Ondanks de stroom aan informatie over de ontwikkelingen in Oekraïne is er nog veel onduidelijk over hoe het zover heeft kunnen komen. Een historicus met een speciale belangstelling voor dit gebied kan antwoorden geven op deze vragen.

We zijn blij dat de ‘huishistoricus’ van OKW, Frederik Erens, op zo’n korte termijn in twee bijeenkomsten in vogelvlucht aandacht zal besteden aan de geschiedenis en actualiteit van Oekraïne en Belarus. De geschiedenis van deze landen verklaart enigszins de positie waarin zij zich nu bevinden.

lees meer

1e extra cursus: Oekraïne en (Wit-) Rusland (volgeboekt)

Docent      Drs. Frederik Erens
Data          Donderdag 7 en 14 april
 Tijd           13:30-16:00u
Locatie      De Groene Hoven – zaal 4
                   Koninginnelaan 280
                   7315 EE Apeldoorn
Prijs           Leden OKW € 25,- /niet-leden € 45,-
Plaatsen   Er zijn maximaal 25 plaatsen

Ondanks de stroom aan informatie over de ontwikkelingen in Oekraïne is er nog veel onduidelijk over hoe het zover heeft kunnen komen. Een historicus met een speciale belangstelling voor dit gebied kan antwoorden geven op deze vragen.

We zijn blij dat de ‘huishistoricus’ van OKW, Frederik Erens, op zo’n korte termijn in twee bijeenkomsten in vogelvlucht aandacht zal besteden aan de geschiedenis en actualiteit van Oekraïne en Belarus. De geschiedenis van deze landen verklaart enigszins de positie waarin zij zich nu bevinden.

lees meer

Cursus 1: Experimenteren met de brushpen (nieuwe data!)

Docent        Anneke van der Weg
Wanneer    Maandag 14, 21, 28 febr; 14 mrt. 
Locatie        AdLJ, Deventerstraat 447,
                     7323 PS Apeldoorn
Tijdstip       13.30-15.30u

Op verzoek van OKW-leden wordt deze cursus herhaald.

De brushpen is een stift met een penseelpunt, gevuld met ecoline. De eigenschappen van ecoline (transparant, wateroplosbaar met alle mogelijkheden van dien) komen ook goed tot hun recht als je werkt met een brushpen. De technieken lenen zich uitstekend om eigen kaarten te maken. Deze cursus gaan we alles uit halen wat er in zit in een ontspannen en creatieve sfeer. Je krijgt eigen materiaal zodat je thuis verder kan experimenteren. Eerder volgen van deze cursus is geen belemmering; integendeel!

lees meer

Cursus 3: Afghanistan (nieuwe data!)

 Docenten      Dr. Ir. Ellen Geerlings,
                         Dr. Ir. Bram Schreuder,
                         Jan Reynders MA
Wanneer        Donderdag 24 feb; 10, 17, 31 mrt.
Locatie            De Groene Hoven – zaal 4
                         Koninginnelaan 280
                         7315  EE Apeldoorn
Tijdstip           19:30-21:30u
 
Afghanistan kent een rijke geschiedenis waarbij het een ontmoetingsplaats was tussen de Perzische cultuur in het Westen, de nomadenstammen in het Noorden en de Indische beschaving in het Oosten. Door de geschiedenis heen waren er heel wat verschillende regimes en invloeden, wat meteen ook de basis vormt voor een complexe etnische samenstelling van het land. Iedere stam en/of regio kent zijn eigen tradities en cultuur en het is dan eigenlijk ook niet mogelijk om te spreken van één Afghaanse cultuur.    
In Afghanistan heerst al decennialang oorlog en politieke onrust en vooral recente berichten stemmen somber. De situatie voor etnische minderheden, vrouwen en meisjes en voormalige overheidsambtenaren is sterk verslechterd, zo’n 15-20% van de bevolking is momenteel ontheemd. Afghanistan is een arm land waar circa 36% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Het grootste deel van de economische activiteiten bestaat uit landbouw en veeteelt die, door het extreme klimaat, niet veel opleveren.

lees meer

Cursus 5: Het dekolonisatieproces van Indonesië

Docent         Frederik Erens
Wanneer      Donderdag 3, 10, 17, 24 feb;
                       10 en 17 mrt

Locatie         De Groene Hoven-zaal 3;
                       17 mrt: zaal 4

                       Koninginnelaan 280
                       7315  EE Apeldoorn
Tijdstip         13:30-15:30u

Deze cursus werd eerder geprogrammeerd, maar kon door de corona-maatregelen niet worden afgerond. Daarom staat hij opnieuw op het programma.
In de cursus wordt een overzicht gegeven van de lange weg van een Nederlandse kolonie naar de onafhankelijke staat Indonesië.

De VOC bouwde vanuit Batavia in Zuidoost Azië aan een handelsimperium. In de 19e en vroeg 20ee eeuw werd het centrale gezag over de hele archipel uitgebreid. Het ingevoerde cultuurstelsel bleek een zeer omstreden systeem te zijn, en vanaf 1901 werd besloten via de ‘ethische politiek’ een ereschuld in te lossen. Volgens de weg der geleidelijkheid moest de bevolking van Nederlands-Indië worden rijp gemaakt voor zelfstandigheid, liefst met een blijvende band met Nederland.

lees meer

Cursus 7: Geschiedenis van de pianomuziek

Docent         Emanuel Overbeeke
Wanneer      Woensdag 9, 16, 23 feb; 9 mrt
Locatie         De Groene Hoven – zaal 4
                       Koninginnelaan 280
                       7315  EE Apeldoorn
Tijdstip         19:30-21:30u

Het doel van de cursus is een overzicht te geven van de pianomuziek vanaf de vroegste uitingen rond 1750 tot nu. Al die jaren heeft de piano de beste componisten geïnspireerd met als resultaat vele stukken die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan en nog steeds velen weten te boeien. Centraal in de cursus staan het repertoire en de speelwijzen. Daarnaast komen factoren aan bod die hier invloed op hadden, zoals de ontwikkeling van het instrument, de veranderde smaak en de rol van concertzalen en opnamen. Een volledig overzicht is uiteraard onmogelijk. Daarom krijgt u vooral de sterkste voorbeelden uit alle stijlperioden te horen.

lees meer

Cursus 8: ‘Bosbaden’

Docent           Miriam Meiberg
Wanneer        Vrijdag 4, 18 maart; 1, 22 april
Locatie           Nader te bepalen boslocatie
Tijdstip           10:30 – 12:00u

Inhoud cursus
Het is algemeen bekend dat de natuur een rustgevende werking heeft op je lichaam en stress reduceert. In Japan hebben ze hier een speciale benaming voor: shinrin-yoku, ofwel: bosbaden. Van een vol hoofd naar een vol hart, mindful aanwezig zijn in de natuur. We werken in thema’s in en met de natuur; met symbolieken en metaforen.

Praktische informatie
– u zorgt voor goede schoenen en kleding passend bij het weer
– u neemt een rugzak mee met regenkleding/paraplu, een kleedje of plastic zak (om onderweg op te kunnen zitten), drinken en een versnapering.
– u hebt een goede lichamelijke conditie; we wandelen max. 3 km

lees meer

Cursus 9: Het Oude Loo

Docent           Huub Ummels
Wanneer        Woensdag 9, 16, 23 en 30 maart
Locatie:          De Groene Hoven – zaal 1
                        Koninginnelaan 280
                        7315  EE Apeldoorn
Tijdstip:         13:30 – 15:30u

Jachtslot Het Oude Loo, bijna zeshonderd jaar geschiedenis van Veluwe adel tot koning Willem-Alexander.
Een cursus over het oudste gebouw in het stedelijk gebied van Apeldoorn, het kasteel Het Oude Loo. Min of meer verscholen in het Koninklijk Park van Het Loo ligt ten noordwesten van het paleis het veel oudere Loo.
Het nog uit de late middeleeuwen stammende jachtslot. Daar waar het allemaal begon! Aanvankelijk residentie van de rent- en jagermeesters van de Gelderse hertog en die van ambtsjonkers, zij die het in Apeldoorn voor het zeggen hadden.
In 1684 kwam het kasteeltje in bezit van de Oranjes, die er tot op de dag van vandaag gebruik van maken als weekendhuis en gastenverblijf.

lees meer

Cursus 10: Mindfulness

Docent           Janneke Nieboer
Wanneer       Woensdag 9, 23 mrt; 6, 20 april
Locatie           De Groene Hoven – zaal 4
                         Koninginnelaan 280
                         7315  EE Apeldoorn
Tijdstip           19:30-21:30u

Er bestaan veel misverstanden over mindfulness. Mindfulness betekent letterlijk ‘opmerkzaamheid‘. Gedacht wordt dat het zweverig is bijvoorbeeld, of dat het doel is om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Een leger hoofd en/of ontspanning is zeker iets wat het effect kan zijn van de beoefening van mindfulness, maar het is niet het doel. Eigenlijk gaat het puur om het opmerken van wat er is in het hier en nu, zonder oordeel.
Jon Kabat-Zinn – de grondlegger van de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training – beschrijft het zo: ‘Mindfulness betekent aandacht geven, op een speciale manier: doelbewust, op het moment zelf en niet oordelend’. De beoefening hiervan, ook wel aandachttraining genoemd blijkt een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van leven.
Wilt u hier meer over weten?

lees meer

Cursus 11: Samenwerking en communicatie in de natuur

Docent          Atze Oskamp
Wanneer      Dinsdag 15, 29 mrt. Excursie12 apr.
                        (o.l.v. Atze en Cathrien Oskamp)
Locatie         De Groene Hoven – zaal 3
                       Koninginnelaan 280
                       7315  EE Apeldoorn
Tijdstip         13:30 – 15:30u

In de natuur vindt op grote schaal samenwerking plaats tussen individuen en soorten. Zowel tussen soortgenoten als ook tussen individuen van verschillende soorten. De eerste cursusmiddag gaat over de vele vormen van samenwerking in de natuur.

Maar samenwerking is alleen mogelijk als er communicatie is tussen de samenwerkende soorten. Dat bijvoorbeeld honden met elkaar communiceren was al langer bekend. Maar de laatste decennia heeft de wetenschap veel nieuws ontdekt over communicatie in de natuur. In feite communiceren bijna alle levende wezens met elkaar. Er worden signalen uitgewisseld tussen dieren en planten, tussen planten onderling, tussen planten en schimmels, enz. enz.

lees meer

Cursus 12: Big History

Docent          Dr. Pier Slump
Wanneer       Maandag 28 mrt; 4, 11, 25 apr.
Locatie          De Groene Hoven – zaal 3
                        Koninginnelaan 280
                        7315  EE Apeldoorn
Tijdstip          13:30 – 15:30u

De Grote Geschiedenis, Big History, is een project van de historicus David Christian, waaraan veel wetenschappers hebben meegewerkt. De grote geschiedenis beschrijft de gebeurtenissen in het universum vanaf zijn ontstaan tot aan vandaag. Echter op een heel eigen wijze. Het beschrijft acht kantelpunten, ‘thresholds’ in het Engels, die nog steeds raadsels zijn. De acht kantelpunten die het van een speldenknop tot het complexe heelal van nu gebracht hebben.

Het project is beschreven in het boek Big History, met de aanduiding: ‘het waanzinnige wetenschappelijke ontstaansverhaal van de mens, de wereld en het universum’.

lees meer

Cursus 13: Jodendom

Docent         Tom A. Fürstenberg
Wanneer      Donderdag 31 mrt; 7, 14, 21 apr.
Locatie          De Groene Hoven – zaal 4
                       Koninginnelaan 280
                       7315  EE Apeldoorn
Tijdstip         19:30-21:30u

Een levendige, interactieve, multimediale lezing/cursus van 4 avonden met een overview en demonstraties van de meeste gebruiken, rituelen, feestdagen, verschillende stromingen, geschiedenis.

31-03: Levenscyclus: Joods leven van de wieg tot het graf: Rituelen rondom geboorte, dagelijks Jodendom, feestdagen, bar/bat mitswa, huwelijk, dood en rouw
07-04: Joodse talen en muziek: U leert enkele letters en woorden Hebreeuws, Jiddisj en Ladino, o.a. aan de hand van enkele liederen
14-04: Joodse geschiedenis: Een overview van enkele millennia, alsmede de ontwikkeling van het antisemitisme (met uitleg wat het nu precies wel/niet is)
21-04: De Joodse wereld + extra verdieping/onderwerpen: Verschillende Joodse stromingen, verspreiding van Joden over de wereld, de Joodse staat. Ook zullen evt. extra verdieping/onderwerpen op verzoek uit de vorige avonden behandeld worden.

lees meer

Cursussen