Docent Hedwig Smit
Wanneer Dinsdag 16 febr; 9 en 23 mrt; 6 apr
Locatie De Groene Hoven, zaal 3 en zaal 1
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 10:00 – 12:00u
‘Mindfulness’, het onderwerp van de cursus is actueel en voor OKW helemaal nieuw! Onze docent Hedwig Smit heeft al een aantal succesvolle cursussen gegeven. We zijn blij dat we haar voor OKW hebben kunnen strikken.
Mindfulness zweverig? Juist niet! Er bestaan veel misverstanden over mindfulness. Dat het zweverig is bijvoorbeeld, of dat het doel is om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. En een leger hoofd en/of ontspanning is zeker iets wat het effect kan zijn van de beoefening van mindfulness, maar het is niet het doel. Eigenlijk gaat het puur om het opmerken van wat er hier en nu is, zonder oordeel.
Docent Anneke van der Weg
Wanneer Maandag 25 jan; 1, 8 en 22 febr.
Locatie AdLJ, Deventerstraat 447,
7323 PS Apeldoorn
Tijdstip 13.30-15.30u
De brushpen is een stift gevuld met ecoline en met een penseelpunt. De eigenschappen van ecoline gelden daarmee ook voor de brushpen: transparant, wateroplosbaar met alle mogelijkheden van dien. De technieken lenen zich uitstekend om eigen kaarten te maken. Deze cursus gaan we in een ontspannen en creatieve sfeer aan de slag. U krijgt eigen materiaal zodat u thuis verder kunt experimenteren. Cursus 8 ‘Handletteren met de brushpen’ sluit aan op deze cursus, maar kan ook gevolgd worden zonder eerst deze cursus gevolgd te hebben.
Anneke van der Weg is vakleerkracht beeldend en kunstenaar. In haar eigen atelier en binnen het onderwijs inspireert zij menigeen tot het maken van mooie tekeningen of schilderijen. Nieuwe technieken en grondig vakmanschap leveren vaak verrassende combinaties op. Werken met de handen vanuit het hart creëert ruimte in het hoofd. Anneke gaf al eerder cursussen voor OKW.
Docent Huub Ummels
Wanneer Maandag 8, 15, 22 mrt
Maandag 29 mrt, fietsexcursie
Locatie De Groene Hoven – zaal 2
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 13:30 – 15:30u
Apeldoorn en omgeving: een land van natuurlijke beken, gegraven sprengen en het Apeldoorns Kanaal. Een cursus over de talrijke toepassingen van het Veluwse water.
Het stelsel van de grotendeels door mensenhanden gegraven of vergraven beken en sprengen op de Veluwe is bewonderenswaardig. Veel van de Veluwse molenbouwers en papiermakers waren waterbouwkundigen in het klein. Met groot vernuft en kennis van zaken, gepaard met veel grondwerk werd het heldere en mineraalrijke water uit de heuvels benut voor het aandrijven van watermolens. Molens met vele toepassingen.
Apeldoorn en omgeving raakte bekend door de papiernijverheid, maar dat hier ook koper werd bereid om er Hollandse duiten van te maken of voor het vollen van stoffen is veel minder bekend. De molens hadden vele toepassingsmogelijkheden.
Hoe en wanneer zijn de eerste en oudste sprengen gegraven en waarvoor? De aanwezigheid van sprengenbeken op Het Loo maakte dat stadhouder en prins van Oranje Willem III hier het paleis bouwde. Maar ook werd het Veluwse water benut om het Apeldoorns Kanaal van water te voorzien. Een op last van koning Willem I gegraven waterweg om de economische ontwikkeling van de Oost-Veluwe te bevorderen in een tijd dat hier grote armoede heerste.
Docent Atze Oskamp, excursie samen met
Cathrien Oskamp
Wanneer Donderdag 18 febr; 4, 18 mrt; 1 apr
excursie in 2 groepen: 15 en 29 apr
Locatie De Groene Hoven – zaal 1
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 13:30-15:30 – 16:00u
Deze cursus gaat over de evolutie van het leven op aarde.
Grondlegger van de evolutietheorie is Charles Darwin. Met de uitgave van zijn boek over het ontstaan van de levende soorten (‘On the origin of species’ – 1859) is de wetenschap van leven en natuur fundamenteel veranderd.
Nog vele decennia is er gestreden over Darwin’s evolutietheorie. Dat heeft geleid tot aanpassing en aanvulling van zijn theorie. Daaraan hebben tal van wetenschappers hun steentje bijgedragen.
Newton heeft de zwaartekrachttheorie ontwikkeld die al lang geen theorie meer is, maar algemeen beschouwd wordt als een natuurverschijnsel. Op vergelijkbare wijze is voor de wetenschap evolutie geen theorie meer maar een natuurverschijnsel, zij het dan een beetje complexer dan Darwin dacht.
Docent Frederik Erens
Wanneer Dinsdag 16 februari;
2, 9, 16, 23 en 30 maart
Locatie De Groene Hoven – zaal 1
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 13:30-16:00u
In 2004 werden 10 Midden-Europese landen lid van de Europese Unie. Decennialang waren zij verdwenen achter het IJzeren Gordijn en moesten zij zich bevrijden van een communistisch systeem. Momenteel zien wij dat de Midden-Europese landen zich snel en dynamisch ontwikkelen, maar ook zien we problemen met de rechtsstaat opkomen.Wat weten wij eigenlijk van deze Midden-Europese landen en hun geschiedenis?
In deze cursus zal in vogelvlucht de politieke geschiedenis én de cultuurhistorie worden behandeld. Hierdoor wordt een poging gedaan de moeilijkheden maar ook de mogelijkheden van de nieuwe lidstaten van de Europese unie beter te begrijpen.
Het gaat om de landen die de erfgenamen zijn van het Habsburgse Rijk, Het Pools-Litouwse Gemenebest en het Koninkrijk Pruisen: Polen, Oost-Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Kroatië.
Docent Gerko Tempelman
Wanneer Woensdag 3, 10, 17 en 24 maart
Locatie De Groene Hoven – zaal 1-2
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 14:00 – 16:00u
Sinds Donald Trump president werd, gaat het steeds vaker over fake news. Soms lijken we met z’n allen in een partijtje moddergooien terecht te zijn gekomen tussen feiten en alternatieve feiten. Wie heeft er gelijk? En hoe bepaal je dat?
De geschiedenis van de postmoderne filosofie laat zien dat het nog niet zo eenvoudig is om te bepalen wat waarheid is. En ook niet wanneer er sprake is van feiten of alternatieve feiten. En daarom zet Donald Trump iedereen, zowel voor- als tegenstander, aan het denken.
In vier bijeenkomsten staan we stil bij typische vragen uit het tijdperk Trump (en daarna). We kijken naar een stukje geschiedenis van westerse filosofie (oude Grieken en moderne tijd) en we bekijken verschillende filosofische perspectieven op waarheid. Maar bovenal zijn we kritisch op onszelf. Hebben wij het eigenlijk wel bij het rechte eind of missen we ergens iets? En hoe weten we dat?
Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn
Docent Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer Donderdag 4, 11, 18 en 25 maart
Locatie De Groene Hoven – zaal 1
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 19:30 – 21:30u
Toelichting op de cursus:
Hebt u nog een doos van Pandora op zolder? Af en toe last van een achilleshiel? Kenners van de Griekse mythologie zullen weten dat deze vragen niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Maar wat zat er ook alweer in die doos van Pandora, en wat had het ontstaan van de mens daarmee te maken? En hoe kwam Achilles eigenlijk aan zijn bijzondere bescherming, die overal werkte behalve bij zijn enkel?
In vier weken krijgt u een overzicht van de hoofdfiguren in de Griekse mythologie. U zult niet alleen bekende en minder bekende mythen horen, maar ook verklaringen achter de verhalen ontdekken. Wat vertellen de verhalen ons over de Griekse samenleving in de zesde en vijfde eeuw voor Christus? En wat betekenen ze nu nog? Per college staat één thema centraal en ontdekken we, aan de hand van vertelling en discussie, wat er schuilgaat achter het eeuwenoude verhalengoed van Hellas.
Docent Anneke van der Weg
Wanneer Maandag 8, 15, 22 en 29 maart
Locatie AdLJ, Deventerstraat 447,
7323 PS Apeldoorn
Tijdstip 13.30-15.30u
Waarom zou je kaarten of posters kopen van leuke teksten wanneer je deze zelf makkelijk kan maken? Handletteren is het tekenen van letters. Het lijkt een beetje op kalligrafie, maar bij handletteren teken je de letters. Kalligraferen doe je in één keer met speciale pen.
Handletteren kan je eigenlijk met van alles waarmee je tekent maken.
In deze cursus gebruiken we een micro-pen en brushpennen waarmee je tips en trucs leert om tot mooi resultaat te komen. De materialen horen samen met papier bij de cursus zodat je thuis geïnspireerd lekker aan de slag kan wanneer je dat wilt. Deze cursus sluit mooi aan bij cursus 2 ‘Experimenteren met de brushpen’, maar kan ook los daarvan worden gevolgd.
Docent Dirk van de Glind
Wanneer Woensdag 10, 17, 24 en 31 maart
Locatie De Stolp, Violierenplein 101,
7329 DR Apeldoorn
Tijdstip 10:00-12:00u
Voor fundamentalisten die de Bijbel het liefst letterlijk nemen zou deze cursus wel eens een beproeving kunnen zijn. Hij is bedoeld voor wie voor het eerst of opnieuw kennis wil maken met het Oude Boek en dat met een open blik wil doen. Maar ook wie geneigd is de Bijbel en andere heilige boeken met scepsis of wantrouwen te benaderen is zeer welkom bij deze ontdekkingstocht door in ieder geval het begin van de Bijbel.
Zendingsdrang is niet aan de orde, passie voor de schoonheid en de levenswijsheid die in veel verhalen te vinden is des te meer. Er is ruimte voor het uitwisselen van vragen, ideeën en gezichtspunten. Er wordt gebruik gemaakt van beeldmateriaal en geluidsfragmenten die verhelderend werken en bovendien zorgen voor variatie.
Docent Frans Versteeg
Wanneer Donderdag 11 en 25 maart;
8, 22 en 29 april
Locatie De Groene Hoven – zaal 1
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 13:00 – 15:00u
Goethe en zijn Faust – de grote inwijdingsweg van de westerse mens
De legende van Doctor Faustus bestond al meerdere eeuwen voordat Johann Wolfgang von Goethe op aandringen van zijn vrienden zijn unieke versie van het verhaal schreef.
Goethe, die leefde van 1749-1832, begon aan zijn eerste Urfaust toen hij nog in zijn twintiger jaren was. De laatste punt achter de laatste versregel zette Goethe in de zomer van 1831, een maand voor zijn 82ste verjaardag. Faust is daarmee Goethe’s levenswerk in alle denkbare betekenissen van dat woord.
De enorme omvang en de complexiteit van de tekst maken dit grootse werk niet gemakkelijk toegankelijk. Zoals Dante’s Goddelijke Komedie, laat ook Goethe’s Faust zich op vele manieren lezen. Het is het indringende verhaal van onze ontmoeting met het kwade op individueel niveau en de manifestatie van het duivelse in onze maatschappij.
Deze cursus is een samenwerkingsproject van OKW en het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) afdeling Apeldoorn
Docent Eveline van Hilten-Rutten
Wanneer Donderdag 1, 8, 15 en 22 april
Locatie De Groene Hoven – zaal 1
Koninginnelaan 280
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 19:30 – 21:30u
Een lange reis moest Odysseus maken: 10 jaar deed hij over de terugkomst uit Troje. Het beroemde verhaal van zijn omzwervingen werd opgetekend in Homerus’ heldendicht de Odyssee. In deze nieuwe serie in de reeks Griekse mythologie kijken we naar de omzwervingen die Odysseus maakte over de hele (tot dan toe bekende) wereld. Maar ook naar wat hij aantreft bij thuiskomst: een huis overvol met mannen die dolgraag zijn opvolger willen worden, en een bijna volwassen zoon die op zoek gaat naar zijn vader. Op deze manier leren we meer over Griekse machts- en familieverhoudingen, de cultuur rondom gastvriendschap en de verhouding tussen mensen en goden.
Week 1: De tien jaar van Odysseus: monsters, moed en overmoed
Week 2: Telemachos: wat kan een Griekse jongen zonder vader nog leren over leiderschap?
Week 3: Penelope: een vrouw aan de leiding?
Week 4: Eindspel: het belang van vermomming én trouw
Docent Frederik Erens
Wanneer Inhaaldagen worden gepland
na beëindiging lockdown
Locatie De Groene Hoven, zaal 2 en 3
Koninginnelaan 280,
7315 EE Apeldoorn
Tijdstip 13:30-15:30u
In deze cursus wordt een overzicht gegeven van de lange weg van een Nederlandse kolonie naar de onafhankelijke staat Indonesië.
De VOC bouwde vanuit Batavia in Zuidoost Azië aan een handelsimperium. In de 19e en vroeg 20e eeuw werd het centrale gezag over de hele archipel uitgebreid. Het ingevoerde cultuurstelsel bleek een zeer omstreden systeem te zijn, en vanaf 1901 werd besloten via de ‘ethische politiek’ een ereschuld in te lossen. Volgens de weg der geleidelijkheid moest de bevolking van Nederlands-Indië worden rijp gemaakt voor zelfstandigheid, liefst met een blijvende band met Nederland.
Het volksonderwijs en de opkomst van een op Westerse leest opgeleide Indonesische elite gaf een krachtige impuls aan de Indonesische nationalistische beweging. Zowel aan Nederlandse als aan Indonesische zijde werd zeer uiteenlopend gedacht over de toekomstige verhouding tussen Nederland en Indonesië.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.