• Cursussen-header-slideshow

    OKW
    Cursussen

Cursus 1: Rembrandt

Docent       Drs. Judith Bartel-van Beckhoven (MA)
Wanneer   Dinsdag 24 sept, 1, 8 en 15 okt.
Locatie      dok Zuid, 1e Wormenseweg 460,
                   7333 GZ Apeldoorn (zaal 103)
Tijdstip     10:00 – 12:00u

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat één van Nederlands grootste kunstenaars is overleden; Rembrandt Harmenszoon van Rijn, zoon van een molenaar en een genie in de kunst.
Er zijn honderden schilderijen en etsen en duizenden tekeningen van hem bewaard gebleven. In deze werken is goed te zien hoe Rembrandt op zoek was naar een unieke manier van schilderen, niet alleen in techniek maar ook in het moment in het verhaal dat hij afbeeldde.
In deze cursus zal dieper worden ingegaan op zijn keuzes, zijn technieken, de ontwikkeling in zijn werk en natuurlijk ook zijn turbulente privéleven.

Judith Bartel-van Beckhoven is een allround erfgoedspecialist en heeft als stagiair verfmonsteronderzoek gedaan bij het Rembrandt Research Project. Daarna heeft ze jaren gewerkt bij overheden en tentoonstellingen gemaakt voor diverse musea. Voor OKW verzorgde zij eerder cursussen over kunstgeschiedenis en archeologie.

lees meer

Cursus 2: ‘De natuur past zich aan’ Herfstverschijnselen als overlevingsmogelijkheden

Docent         Atze Oskamp
Wanneer     Donderdag 3, 10 (excursie) en 31 okt, 7 nov.
Locatie         dok Zuid, 1e Wormenseweg 460,
                      7333 GZ Apeldoorn
 (zaal 001)
Tijdstip        14:00 – 16:00u

Het is bijzonder om te zien dat de natuur ondanks alle bedreigingen steeds weer mogelijkheden heeft ontdekt, en ook nu nog ontdekt, om te overleven. Of beter gezegd dat de levende wezens die samen de natuur vormen dat doen.

De eerste cursusmiddag (3 oktober) is een ontdekkingstocht langs tal van aanpassingen zoals die in de geschiedenis van het leven op aarde zijn ontstaan en nog steeds functioneren.

Op 10 oktober gaan we in de herfstexcursie op zoek naar herfst-verschijnselen als overlevingsmogelijkheden, al wordt door veel mensen de herfst meer als verval ervaren dan als overleving.

In de tweede cursusmiddag (31 oktober) gaat het over de wijze waarop de natuur zich heeft aangepast aan de dominante invloed van één diersoort, de mens. Al hebben veel soorten levende wezens het daar moeilijk mee. In stad, en dorp en op het boerenland zijn daar veel voorbeelden van.

lees meer

Cursus 3: Astronomie ‘Reis naar de sterren’

Docent        Alex Scholten
Wanneer    Donderdag 10, 17, 24 en 31 okt, 7 nov.
                     excursie Volkssterrenwacht Bussloo (facultatief)
Locatie       Wijkcentrum De Groene Hoven, Koninginnelaan
                     280, 7
315 EE Apeldoorn (zaal 4)
Tijdstip      19:30 – 21:30u

In vier lessen in deze beginnerscursus wordt stap voor stap kennis gemaakt met de wonderen van de sterrenhemel. Van het herkennen van sterrenbeelden via een reis langs de planeten van ons zonnestelsel tot de uit miljarden sterren bestaande sterrenstelsels aan de grenzen van ons universum. Een cursus zonder wetenschappelijke formules, maar met veel fraai en actueel beeldmateriaal waarin een kort overzicht wordt gegeven van onze huidige kennis van het heelal en de plek van onze aarde hierin.

10-10: Verkenning van de sterrenhemel en onderzoek van de maan
17-10: Ons planetenstelsel
24-10: De zon en de levensloop van sterren
31-10: De oerknal: de geschiedenis van het heelal

lees meer

Cursus 4: Basiscursus filosofie op herhaling (volgeboekt!)

Docent        Sjoerd Griffioen
Wanneer    Woensdag 6, 13, 20 en 27 nov. 2019
Locatie        Gigant, Apeldoorn (ruimte 3.12)
Tijdstip       13:00 – 15:00u

De eerste ‘Basiscursus filosofie’ was al snel vol. Maar voor wie ook wel graag had willen deelnemen is er goed nieuws:
De ‘Basiscursus filosofie’ wordt een tweede keer aangeboden op 6, 13, 20 en 27 november. Inmiddels is ook deze cursus volgeboekt!

Tijdens deze cursus behandelen we verschillende tijdvakken in de intellectuele geschiedenis op een thematische manier. Belangrijke filosofen uit de historische canon zullen de revue passeren, waarbij hun denken wordt gecontextualiseerd binnen het wereldbeeld van de tijd waarin ze leefden. De docent zal tijdens de cursus genoeg tijd vrij houden voor vraaggesprek en discussie met de deelnemers.

lees meer

Cursus 5: Tekenen en schilderen, kennismaken met verschillende technieken (volgeboekt!)

Docent           Anneke van der Weg
Wanneer       Maandag 14 en 28 okt; 11 en 25 nov. 
Locatie           AdLJ, Deventerstraat 447, 7323 PS Apeldoorn
Tijdstip          13.30 – 15.30u

Kunstenaars leren ons om anders te kijken. Bekende afbeeldingen dienen tot inspiratiebron om met verschillende teken- of schildertechnieken kennis te maken en vervolgens zelf aan de slag te gaan.

1. Kandinski en kleurpotlood
2. Hundertwasser en stift
3. Corneille en acrylverf
4. Werkman en drukwerk

De cursus wordt gegeven in het atelier van Anneke van der Weg.

Anneke van der Weg is vakleerkracht beeldend en kunstenaar. In haar eigen atelier en binnen het onderwijs inspireert zij menigeen tot het maken van mooie tekeningen of schilderijen. Nieuwe technieken en grondig vakmanschap leveren vaak verrassende combinaties op. Werken met de handen vanuit het hart creëert ruimte in het hoofd.

lees meer

Cursus 6: Baltische Staten (volgeboekt!)

Docent         Drs. Frederik Erens
Wanneer     Dinsdag 29 okt, 5, 12, 19 en 26 nov, 3 dec.
Locatie        Wijkcentrum De Groene Hoven (Zaal 1) 
                      Koninginnelaan 280, 7315 EE Apeldoorn
Tijdstip        13:30 – 15:30u

Sinds 2004 maken Estland, Letland en Litouwen deel uit van de Europese Unie. Deze Oostzeestaten worden vaak in een adem genoemd, maar er wordt vaak aan voorbijgegaan dat het om drie zeer verschillende naties gaat, ieder met een verschillende taal, cultuur en historie.
De Baltische landen hebben door de eeuwen heen als speelbal van de grote mogendheden een zeer ingewikkelde en vaak ook tragische geschiedenis gekend. Met name de geschiedenis van de 20e eeuw speelt nog steeds een grote rol om het heden te begrijpen.
Het doel van deze cursus is een helder inzicht te geven in de zeer gecompliceerde geschiedenis van de Baltische landen. Er worden verbanden gelegd met de actuele ontwikkelingen, de politieke cultuur, de positie van de Russischtalige minderheden, economie, muziek, kunst en architectuur.

lees meer

Cursus 7: ‘Muziek en beeldende kunst’ (volgeboekt!)

Docent           Emanuel Overbeeke
Wanneer       Maandag 4, 11, 18 en 25 nov.
Locatie          Gigant, Apeldoorn (ruimte 3.12)
Tijdstip          19:30 – 21:30u

De relatie tussen de kunsten is een geliefd discussiepunt. Vanuit het idee dat een periode beheerst wordt door een tijdgeest die alle kunsten meer of minder stuurt, heeft men altijd veel oog gehad voor de overeenkomsten tussen de kunsten.
Ook het gegeven dat veel muziek beeldend heet te zijn, plus het feit dat beeldende kunstenaars vaak inspiratie zochten bij muziek, maakt het verleidelijk de twee met elkaar te verbinden. Elke tijd gaat anders met deze kwesties om en de kwesties zijn van alle tijden.

In de cursus voor OKW gaat musicoloog Emanuel Overbeeke in op enkele facetten van de relatie muziek-beeldende kunst. Verspreid over vier avonden zullen onder meer aan de orde komen:
1. Fundamentele vragen: hoe beeldend is muziek, hoe muzikaal is beeldende kunst?
2. Zijn de technieken van de kunsten vergelijkbaar?
3. Wat kunnen we leren van ‘dubbeltalenten’?
4. De relatie tussen de kunsten door de eeuwen heen.
Het betoog zal worden verluchtigd met vele voorbeelden uit muziek en beeldende kunst.

lees meer

Cursus 8: Creatief Schrijven

Docent        Nico Keuning
Wanneer    Donderdag 7, 14, 21 en 28 nov.
Locatie       Gigant, Apeldoorn
Tijdstip       13:30 – 15:30u

Afgelopen najaar werd voor het eerst een cursus ‘creatief schrijven’ georganiseerd. De belangstelling was zó groot, dat een aantal belangstellenden teleurgesteld moest worden. Dat, en de grote waardering van de deelnemers, was reden om opnieuw een cursus creatief schrijven aan te bieden. De inhoud van de cursus is anders dan vorig jaar, zodat deelnemers die vorig jaar deelnamen, zich met een gerust hart opnieuw kunnen aanmelden!

Wel eens geworsteld met de vraag hoe je helder, prettig leesbaar en liefst met een beetje humor een tekst kunt schrijven? Zou u wel eens willen weten (en ervaren!) hoe je dat voor elkaar krijgt? Dan is de cursus ‘Creatief Schrijven’ iets voor u!

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van elk twee uur. Inhoudelijk bestaat de cursus uit literair schrijven en journalistiek schrijven (fictie en non-fictie). De werkcolleges zijn interactieve bijeenkomsten. De deelnemers schrijven (korte) teksten en lezen deze tijdens het werkcollege voor, waarna de medecursisten op de tekst reageren. Ook de docent geeft zijn mening. Hij put daarbij uit eigen ervaring en geeft voorbeelden van uiteenlopende teksten en stijlen. Zo wordt de taalgevoeligheid geprikkeld, de geest gescherpt en de stijl verbeterd.

lees meer

Cursussen