Docent: Drs. Frederik Erens
Wanneer: Maandag 20, 27 okt; 3, 10, 17, 24 nov.
Locatie: Het Bolwerk – zaal 4
Ravelijn 55, 7325 NT Apeldoorn
Tijdstip: 19:30-21:30u
Vanaf het begin van de twintigste eeuw werd Nederland, net als andere koloniale mogendheden, geconfronteerd met een snel groeiend Aziatisch zelfbewustzijn. De koloniale autoriteiten probeerden met de ‘ethische politiek’ aan dit zelfbewustzijn tegemoet te komen door de ‘inlandsche’ bevolking verder te ontwikkelen zodat zij zich in de toekomst zelf konden besturen. Het tempo en de eisen die werden gesteld bleven echter stevig in handen van de Nederlandse autoriteiten, vaak tot frustratie van de politiek actieve Indonesische nationalisten voor wie het dekolonisatieproces immers niet snel genoeg kon gaan. Aan beide zijden bestonden grote interne meningsverschillen over de toekomst van de ‘Gordel van Smaragd’. In deze cursus wordt ingegaan op de wisselwerking tussen het Nederlands koloniaal ontwikkelingsbeleid en het toenemend zelfbewustzijn van de Indonesische nationalisten. De basis voor een Indonesische eenheidsstaat werd in feite al gelegd in de laatste veertig jaar van het koloniale imperium.
De Tweede Wereldoorlog en de Japanse bezetting maakten een einde aan een geleidelijke politiek van ontvoogding. De strijd voor een zelfstandig Indonesië werd een langdurig, ingewikkeld proces met gewelddadige confrontaties.
In deze cursus is ook beknopt aandacht voor het dekolonisatieproces zoals dat parallel verlopen is in Frans Indochina, Brits-Indië, Belgisch Congo, Suriname en de Nederlandse Antillen. Kijk op www.okw-apeldoorn.nl. bij ‘cursussen’ voor een uitvoerige beschrijving van de inhoud van de cursusbijeenkomsten.
Drs. Frederik Erens (Apeldoorn, 1970) studeerde Midden- en Oost-Europese geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij specialiseerde zich in de geschiedenis en actualiteit van de Baltische landen. Hij ontwerpt en leidt regelmatig cultuurhistorische reizen naar de Baltische en Midden-Europese regio’s. Hij heeft grote belangstelling voor architectuur, stedenbouw en toegepaste kunst uit de periode 1880-1940 en de cultuurhistorie van Apeldoorn. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de koloniale geschiedenis. Frederik Erens gaf hoog gewaardeerde cursussen voor OKW.
Deelnemers: maximaal 25
Kosten: € 120,00 voor leden; € 140,00 voor niet-leden
Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.
Betaling: Pas nadat u van Femmy Erbé bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).
De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.
Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.