• OKW-cafe-header-slideshow

    OKW
    Café

OKW Café

Het OKW Café is een plek waar regelmatig activiteiten georganiseerd worden die passen binnen de doelstelling van OKW. Denk aan activiteiten zoals: discussieavonden, workshops, boekbesprekingen, presentaties en lezingen met thema’s als filosofie, muziek, poëzie, natuur, geschiedenis enz. 

Het OKW Café is niet alleen bedoeld om te luisteren naar boeiende inleiders en het gesprek naar aanleiding van de betogen, maar is ook een mooie gelegenheid elkaar op een gezellige plek te ontmoeten, kennis te maken met andere leden van OKW en met elkaar van gedachten te wisselen.
Natuurlijk is de bar open en kunt u onder het genot van een drankje met elkaar in gesprek.

U bent van harte uitgenodigd om het OKW Café meer inhoud te geven.
Contactpersonen voor het OKW Café zijn Bert van der Beek en Marinus van de Weerd.

Wilt u op de hoogte blijven van van de activiteiten van het OKW Café meldt u dan aan voor onze nieuwsbrief. Mail uw naam en e-mailadres naar: Henk Spoelstra.

De OKW Café bijeenkomsten worden gehouden in het ACEC Gebouw, Roggestraat 44, 7311 CD Apeldoorn. De deelname is gratis. Wanneer de activiteit kosten met zich meebrengt wordt een toegangsprijs gevraagd. Dat wordt dan van te voren aangegeven. De bijeenkomsten zijn van 20.00 – 22.00 uur.

Ontwikkelingshulp: zinnig of een bodemloze put?

Inleiding door    Henk Holtslag
Datum                 woensdag 7 november
Tijdstip               20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Ontwikkelingswerker Henk Holtslag wil graag met u in discussie over dit thema. Henk begon zijn “hulpcarrière” in 1980 als lid van het Apeldoorns Energie Commité.

Het idee was dat elke boer zijn eigen energie zou kunnen /moeten opwekken met een windmolen. Met collega’s bouwde hij een windmolen die echter met een storm explodeerde.
Met de ervaring van deze mislukking in Nederland ging hij met zijn gezin naar Nicaragua en werkte daar 4 jaar in een project met windmolens voor irrigatie. Toen ook dat deels mislukte  kwam het inzicht; “Simple is not easy”. Het moest eenvoudiger en goedkoper en hij ging daarom door met de zogenaamde Touw pomp, een handpomp die met lokale materialen gebouwd kon worden. Dat werd wel een succes en met anderen trainde hij lokale bedrijfjes met als resultaat dat er nu 70.000 touwpompen zijn voor de watervoorziening op het platteland in Nicaragua. Die pompen zijn gebouwd door bedrijfjes die doorgingen na de training.

lees meer

OKW café: ‘Griekse vazen vertellen hun verhaal’

Inleiding door   Ada Vos
Datum                woensdag 3 oktober
Tijdstip              20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur

Het OKW-café van 3 oktober staat in het teken van Griekse vazen. OKW-lid (en groot liefhebber van Griekse vazen) Ada Vos neemt u graag mee op een ontdekkingsreis en maakt u deelgenoot van de verhalen die de vazen ons te vertellen hebben. In de volgende alinea licht zij vast een tipje van de sluier op:

Schilderkunst op vazen
in de Griekse oudheid

De Grieken hadden reeds in de eeuwen vóór 500 v. Chr. een goed ontwikkelde pottenbakkers-kunst, die zeer fraaie producten heeft voortgebracht. De vazen waren geen siervoorwerpen. De Grieken gebruikten hun “vazen” voor allerlei doeleinden, o.a. voor water, wijn, olie, reukstoffen en ook voor droge stoffen (bijvoorbeeld graan). De beschilderde vaas was geen massaproduct. Wel zijn er vazen met gelijksoortige beschilderingen gevonden. Deze keramiek geeft ons een goede voorstelling van alle facetten van het leven in de Griekse Oudheid. Dit is boeiend en bijzonder de moeite waard om nader te bekijken.’

Na afloop van haar verhaal, gaat Ada graag in gesprek met de aanwezigen.

Het OKW-café is niet alleen bedoeld om te luisteren naar boeiende inleiders en het gesprek naar aanleiding van de betogen, maar is ook een mooie gelegenheid kennis te maken met andere leden van OKW. Natuurlijk is de bar open en kunt u onder het genot van een drankje met elkaar in gesprek.

lees meer