Docent:     Jona Lendering
Wanneer: Dinsdag 16, 23, 30 sept; 7 okt.
Locatie:     De Groene Hoven – zaal 4
Tijdstip:    19:30-21:30u

In 1916 sloten Groot-Brittannië en Frankrijk een geheim verdrag, waarin ze afspraken hoe ze na de Eerste Wereldoorlog het Ottomaanse Rijk zouden verdelen. Dit Sykes-Picot-verdrag was een keerpunt in de geschiedenis. Was het Midden-Oosten ooit geregeerd geweest door de Turkse sultan en zijn onderkoningen, voortaan waren er allerlei onafhankelijke staten die begonnen aan een moeizame weg naar de moderniteit. In deze cursus proberen we wegwijs te worden in het Midden-Oosten.

In de eerste sessie kijken we naar de voorgeschiedenis, waarin de etnische en religieuze landkaart werd getekend, en behandelen we het Ottomaanse Rijk in de

negentiende eeuw. Er ontstonden nationale identiteiten, waarvan de Arabische de bekendste is. Daardoor kon na de Eerste Wereldoorlog een heel andere landkaart bestaan: een republiek Turkije, een onafhankelijk Arabië, enkele Arabische mandaatgebieden en een Joods nationaal tehuis.

In de latere sessies behandelen we de geschiedenis van de twintigste eeuw. Er is aandacht voor de Arabische landen, die heen en weer zijn geworpen tussen democratisering, militaire coups en islamisme. Ook zal worden ingegaan op de geschiedenis van de staat Israël en op de bijzondere positie van Iran.

Wie zich alvast wil inlezen kan terecht bij: – Hans Luiten & Sven de Graaf, Begrijp jij het Midden-Oosten nog? – Carolien Roelants, Revolutie of zinsbegoocheling? – William Cleveland & Martin Bunton, A History of the Modern Middle East

Jona Lendering (1964) studeerde geschiedenis in Leiden, was werkzaam op diverse opgravingen en doceerde geschiedtheorie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij schrijft dagelijks een blogje over oude geschiedenis (MainzerBeobachter.com), werkt als reisleider, beheert een grote website (Livius.org) en is de auteur van diverse boeken. In 2023 verscheen Oudheidkunde is een wetenschap, waarin hij zich keert tegen de trivialisering van het antieke verleden, en in juni 2025 verscheen Libanon. Een korte geschiedenis.

Deelnemers: maximaal 20
Kosten: € 80,00 voor leden; € 100,00 voor niet-leden

Aanmelden: Stuur een mailtje naar contactpersoon Femmy Erbé (femmyerbe59@kpnmail.nl) met vermelding van de titel van de cursus, uw naam en telefoonnummer. Daarna ontvangt u van Femmy een bevestiging van plaatsing. Vervolgens betaalt u het cursusgeld.

Betaling: Pas nadat u van Femmy Erbé bericht heeft gehad dat er voor u plaats is bij de betreffende cursus, maakt u het verschuldigde bedrag over op bankrekening NL69 INGB 0004 3167 33 t.n.v. Ver. OKW onder vermelding van de titel van de cursus en de naam van de deelnemer(s).

De inschrijving voor een cursus is pas definitief wanneer u van Femmy Erbé een bevestiging van plaatsing heeft gekregen en het cursusgeld voldaan is.

Wanneer cursussen onverhoopt door OKW geannuleerd moeten worden, wordt het cursusgeld teruggestort.