Laden Evenementen

Alle Evenementen

De Iraanse film ‘No Bears’, die we laatst bekeken hebben, was een complexe film, zoals we ook tijdens de nabespreking constateerden; wel een film die de effecten van het regime en sommige tradities op de mensen laat voelen. Na de nabespreking zochten veel mensen de gezelligheid van het café op om verder te praten.

Voor maart hebben we gekozen voor ‘Saint Omer’, een aangrijpend Frans rechtbankdrama.
Rama, een jonge schrijfster, woont het proces van Laurence Coly bij op het hof van assisen in Saint-Omer. Deze laatste wordt ervan beschuldigd haar vijftien maanden oude dochter te hebben gedood door haar tijdens het opkomende tij op een strand in Noord-Frankrijk achter te laten. Maar in de loop van het proces doen de woorden van de beklaagde en de verklaringen van de getuigen Rama’s zekerheden wankelen en ons oordeel in twijfel trekken.

Saint Omer is het fictiedebuut van bekroond documentairemaker Alice Diop, bekend van maatschappelijke Franse documentaires zoals Nous (2021). In 2016 volgde ze het proces waar de film op gebaseerd is. De film ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Venetië, waar de film werd bekroond met de Grote Juryprijs en de prijs voor de beste debuutfilm. Sindsdien won ‘Saint Omer’ wereldwijd al vele prijzen en het is Frankrijks inzending voor de Oscars.

We gaan de film zien op woensdag 15 maart, de aanvang is 19.30 uur. U bent van harte uitgenodigd om mee te gaan kijken en aan de nabespreking deel te nemen. Bij de nabespreking gaan we dieper in op wat we gezien hebben, gaan we op zoek naar de (eventuele) meerdere lagen in de film en naar de essentie ervan.

Aanmelding is niet nodig, er zijn geen kosten aan verbonden, u zorgt zelf voor uw kaartje bij Gigant.

Namens de filmkring,
Bram Rutgers, Hanny van Asch en
Agnes van der Geest

Go to Top