Laden Evenementen

Alle Evenementen

Dr. Yoram Stein

Deze lezing verklaart hoe het kan dat Spinoza, zo’n driehonderd jaar voordat hersenweten-schappers tot dezelfde conclusie kwamen, in de zeventiende eeuw reeds meende dat de vrije wil niet kan bestaan. Vervolgens wordt uitgelegd waarom zijn gehele filosofie – vanaf zijn eerste werk tot zijn laatste – bestond uit een zoektocht naar ‘een blijvend geluk’ en waarom Spinoza dit geluk in zijn hoofdwerk Ethica ‘menselijke vrijheid’ noemde. Tot slot zal niet alleen uitgelegd worden hoe het raadsel van de man die het Leidse genie Boerhaave ooit ‘een Joodse sfinx’ noemde kan worden opgelost, maar ook hoe de oplossing van dit raadsel de sleutel biedt voor het begrijpen van Spinoza’s persoonlijke en politieke filosofie als een consistent geheel.

Dr. Yoram Stein, filosofiedocent, spreker en schrijver, studeerde politicologie en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit van Californië- Berkeley. Hij was filosofieredacteur voor het dagblad Trouw en doceert nu reeds twintig jaar filosofie op verschillende middelbare scholen en aan verschillende universiteiten. In 2019 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op Spinoza’s Theory of Religion. The Importance of Religion in Spinoza’s Thought and its Implications For State and Society.

Kaarten voor lezingen kunt u online bestellen via Gigant  of telefonisch via 055-521 63 46. Kaarten zijn ook te koop bij de balie van Gigant. Het kan voorkomen dat een lezing uitverkocht is en dat geïnteresseerden, die zich op de avond van de lezing bij de kassa melden, niet meer toegelaten kunnen worden. Vooraf reserveren voorkomt teleurstellingen!

Ga naar de bovenkant