Door: Ernst-Jan Mulderij
Datum: Woensdag 19 november
Locatie: Gigant
Aanvang: 20:00u
Apeldoorn is een stad waar het prettig is om te leven, te werken en te recreëren. We wonen en werken op een unieke plek in Nederland: centraal gelegen, groen, royaal en duurzaam. We zijn een plek waar mensen naar elkaar omkijken en waar een aantrekkelijke buitenruimte altijd dichtbij is, of je nu in de stad woont of in één van de veertien prachtige dorpen en buurtschappen.
Steeds vaker worden we echter ook in Apeldoorn geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatverandering. Bijvoorbeeld in de vorm van wateroverlast, hittestress, droogte, ziekten en plagen. Er is meer kans op lange perioden van droogte en in de zomer komen extreme buien vaker voor. We zien een afname van het aantal soorten dieren en planten (vermindering biodiversiteit).
Als groene stad op de Veluwe kiest Apeldoorn ervoor om fors in te zetten op biodiversiteit en klimaatadaptatie. In alle beheer- en ontwikkelprojecten in Apeldoorn wordt maximale vergroening nagestreefd en voor het plaatsen van bomen is voldoende ondergrondse doorwortelbare ruimte nodig. Er wordt steeds meer ruimte geclaimd voor ondergrondse infrastructuur, maar bovengronds is ook voldoende ruimte nodig voor alle functies van de openbare ruimte. Dat levert, vooral in de stedelijke omgeving, lastige dilemma’s op tussen de diverse ambities en ruimteclaims.
Door de ligging van Apeldoorn op de Veluwe (Natura 2000) mogen de werkzaamheden niet zorgen voor extra uitstoot van stikstof. Dat vraagt om zorgvuldigheid en maatwerk. Tegelijk met de uitvoering van civieltechnische projecten lift de vergroeningsopgave zo veel mogelijk mee. We moeten voorkomen dat noodzakelijke werkzaamheden, inclusief de vergroening, niet kunnen doorgaan.
In deze lezing wordt toegelicht hoe er wordt omgegaan met bovenstaande uitdagingen. Hoe worden de keuzes gemaakt en hoe wordt de groene openbare ruimte anders ingericht ten gunste van biodiversiteit en klimaatadaptatie? Op welke wijze wordt ecologisch groenbeheer geïmplementeerd en geoptimaliseerd? Hoe zorgen we er voor dat bomen kunnen uitgroeien in een stedelijke omgeving?
Ernst Jan Mulderij is Adviseur Groen bij de afdeling Ruimtelijk Ontwerp en Realisatie van de gemeente Apeldoorn. Hij werkt sinds 2000 in het groenbeheer van de gemeente vanuit verschillende rollen: uitvoerder Groenbedrijf, Groenbeheerder, Wijkbeheerder en Vakspecialist Groen.