Laden Evenementen

Alle Evenementen

Spreker: Michiel Hegener

De lezing volgt de thematiek en inhoud van het boek ‘Ons wilde oosten – De toekomst van de Veluwe’.
Sinds een paar jaar wordt de Veluwe geregeerd door De VeluweAlliantie, een samenwerkingsverband van gemeenten en een reeks toeristische organisaties. Het doel is geld verdienen en dus om zo veel mogelijk toeristen naar de Veluwe te trekken en de natuur zo laagdrempelig mogelijk te maken. De resultaten zijn desastreus. Natuurorganisaties als Natuurmonumenten hebben zich maar bij de Alliantie aangesloten om nog een beetje invloed te kunnen uitoefenen op het beleid.

De Veluwe is meer dan bos, hei en zandverstuivingen. De agrarische randzones zijn grotendeels in de greep van bio-industrie en intensieve akkerbouw, maar daar liggen ook de zes ecologische poorten, tussen de Veluwe van zand en hei en de ruimte buiten de Veluwe.

Hoe is de Veluwe te herstellen tot een echt natuurgebied, zonder bosbouw, met zo min mogelijk jacht en met zuigende moerassen rondom zoals tot ver in de 19e eeuw? Hoe maken we het grootste leefgebied van onze wilde dieren weer helemaal hun domein, dus zó lastig toegankelijk dat het grote publiek er liever wegblijft?

Daarover gaat de lezing maar ook over de noodzakelijke landbouwtransitie in de zone tussen het bos- en heidegebied en de Rijn, IJssel en Randmeren – 60.000 hectare vol mogelijkheden voor toerisme, nieuwe woonvormen, bosbouw en natuurvriendelijk boeren.

Drs. Michiel Hegener groeide op in Hilversum en begon op zijn 13e met fietstochten naar de Veluwe. Zijn liefde voor en kennis over het gebied groeide gestaag en toen hij in 1984 – na een studie geografie, doctoraalrichting kartografie – journalist werd, duurde het niet lang voor hij stukken over de Veluwe ging schrijven, o.a. voor de NRC, de Volkskrant, Vrij Nederland en HP/De Tijd. In 1993 zocht de ANWB een nieuwe auteur voor hun Veluwe fiets- en wandelgidsen en Hegener doet dat sindsdien. Op basis van al dat Veluwe werk schreef hij in 2002 Ons wilde oosten – De toekomst van de Veluwe. In 2019 verscheen daarvan een bijna geheel herschreven editie, Ons wilde oosten 2.0.

Datum:           Woensdag 20 september
Locatie:          Gigant, Nieuwstraat 377
7311 BR  Apeldoorn
Aanvang:       20:00u
Toegang:        leden € 10,-/niet-leden € 12,-

Go to Top