Laden Evenementen

Alle Evenementen

Brigadegeneraal b.d. Jelle Reitsma

Oorlog als gewapende strijd tussen tenminste twee volkeren of staten is in de 21e eeuw zeldzamer geworden. Dat betekent niet dat gewapende conflicten niet meer voorkomen; denk aan burgeroorlogen waar etnische of religieuze groeperingen binnen dezelfde staat met elkaar strijden. De kans op wereldoorlogen als de Eerste en de Tweede Wereldoorlog uit de 20e eeuw, waarbij de grootste en sterkste landen over de hele wereld betrokken waren, lijkt te zijn afgenomen. Oorlogsdreiging in Europa leek sinds het vallen van de Muur niet meer te bestaan.

De recente ontwikkelingen in Oekraïne leidden in het Westen tot een cultuurschok à la lettre. Poetins oorlog om van Oekraïne een vazalstaat te maken en de wijze waarop die wordt gevoerd, stuiten bij velen op onbegrip en onverholen afschuw. De strategische en tactische keuzes, zowel van Rusland als van Oekraïne geven veel inzicht in de oorlogvoering van nu.
 
De consequenties op het Europese en wereldtoneel gaan veel verder: voortgezette wapenleveranties aan Oekraïne, meer economische sancties voor Rusland en het gevaar van een recessie in Europa. Ander gevolg is het besef dat de Nederlandse en Europese defensie de afgelopen decennia verwaarloosd is. Het geld is er nu, maar het gaat jaren duren voordat de ‘hard power’ component in Europa op orde is.

Reitsma laat zijn licht over de ontwikkelingen in de oorlogvoering schijnen, maar plaatst deze ook in een breder perspectief…. Welke rol spelen cyber-, proxy-, (des)informatie-oorlog in de oorlog van nu en wat betekent dat voor onze veiligheid?
 
Brigadegeneraal b.d. der cavalerie Jelle Reitsma begon zijn militaire loopbaan in 1957 aan de KMA te Breda. Hij studeerde aan de Hogere krijgsschool, vervulde meerdere ‘Haagse’ en operationele staffuncties en werd in 1979 commandant van een tankbataljon in Duitsland. In 1990 werd hij chef-staf bij het eerste legerkorps in Apeldoorn en vervolgens in 1993 brigadecommandant in Seedorf. Sinds 1996 is hij lid (en een periode voorzitter) van de ‘Werkgroep Defensiebeleid en Krijgsmacht’ en heeft hij meerdere andere bestuursfuncties vervuld. Op dit moment is hij nog voorzitter van het samen-werkingsverband ‘Canadian Wargraves Nederland’.

Go to Top